- Дата и час: 26 Ное 2024, 09:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2012
|
|
Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2012
имам чувството, че някой се е напушил яко и после е измислил този казус....освен, че е гледал и много сериали за американски адвокати, хе хе
- igito
- Младши потребител
Причинната връзка не е пряка, вредите не са закономерна и непосредствена последица, имаме опосредена от други действия и фактори връзка и не може да се търси отговорност за вреди, дори и такива да са настъпили.
- mariposarosa
- Младши потребител
Аз съм напълно съгласна с contralegem не може да се търси отговорност от Джидов.
Не мисля, че има обещаване действия на трето лица, а ако има как ще го докажеш?Имаш думата на Петев срещу думата на Джидов.
Не мисля, че има обещаване действия на трето лица, а ако има как ще го докажеш?Имаш думата на Петев срещу думата на Джидов.
- vaniaoz
- Потребител
От предишна тема попаднах на този казус, падал се е на изпит за мл. прокурори:
Петров и Иванов извършвали кражби и грабежи.Откраднали нов лек автомобил "Мазда" от гаража на неговия собственик,след което отишли в редовно посещавано от тях заведение.Като си тръгвали,минавайки през неосветения паркинг,забелязали Георгиев,който отключвал своя автомобил.Петров се доближил до него и го заплашил с нож,като поискал да му даде ключовете за автомобила си.Георгиев прострелял Петров с притежавано от него оръжие в крака,вследствие на което му раздробил бедрената кост.След това Георгиев извадил от багажника на автомобила си метален крик,с който нанесъл на Петров няколко удара,като му счупил 5 зъба и лакътната кост на лявата ръка.
По получена информация прокурор от Районна прокуратура образувал досъдебно производство,като привлякъл като обвиняеми Петров,Иванов и Георгиев.
Прокурорът сам извършил процесуално-следствените действия,без участието на следовател или разследващ полицай.
Тъй като тримата обвиняеми не били упълномощили защитник,прокурорът им назначил един адвокат на тримата в това качество.
Прокурорът взел спрямо Петров и Иванов мярка за неотклонение "Домашен арест",а спрямо Георгиев-"Задържане под стража" за 5 месеца /общо взето имаме работа с един доста ударен прокурор... и това не е всичко/
Прокурорът предявил разследването и 6 месеца след това внесъл обвинителния акт в съда.
След образуване на първоинстанционното производство съдията-докладчик прекратил съдебното производство ,понеже счел,че Иванов трябва да бъде оправдан и върнал делото на прокурора.Прокурорът не взел под внимание мнението на съдията-докладчик и внесъл обвинителен акт със същата насоченост като първия.
При прочитане на обвинителната си реч в съда,прокурорът включил в нея още едно престъпление на Петров- изнудване на няколко лица.
Първоинстанционният съд осъдил и тримата подсъдими на лишаване от свобода за различни срокове.
Георгиев бил недоволен от присъдата на първоинстанционния съд и подал въззивна жалба.
Прокурорът подал протест за отмяна на присъдата поради незаконен състав-единия от членовете на съдебния състав бил брат на подсъдимия Иванов.
Въззивната инстанция увеличила наказанието на Георгиев с 1 година,поради наличие на съответен протест от прокурора.Също така наложила на подсъдимия Георгиев мярка за неотклонение "Задържане под стража",поради неспазване реда в съдебната зала и непристойно поведение.
Въпроси:
1.Дайте наказателно-правна оценка на престъпната деятелност на Петров,Иванов и Георгиев!
2.Приложими ли са правилата на неизбежната отбрана спрямо Георгиев?
3.Допуснати ли са нарушения на досъдебното производство и какви?
4.Какви нарушения са допуснати в съдебната фаза и до какви последствия довеждат те?
- elsi_g
- Младши потребител
Последна промяна mariposarosa на 21 Фев 2012, 22:27, променена общо 2 пъти
- mariposarosa
- Младши потребител
Здравейте, колеги!
От няколко дни се чудя върху нещо, а именно - ако едно лице осъществи състава на чл. 117, ал.2 НК, да кажем на следващия ден същото лице осъществява състава на чл. 116, ал.1, т.3, пр. 1 във връзка с чл. 20, ал. 3 от НК.
Това лице ще носи ли наказателна отговорност и за двата състава?
От няколко дни се чудя върху нещо, а именно - ако едно лице осъществи състава на чл. 117, ал.2 НК, да кажем на следващия ден същото лице осъществява състава на чл. 116, ал.1, т.3, пр. 1 във връзка с чл. 20, ал. 3 от НК.
- foxyy
- Нов потребител
foxyy написа:Здравейте, колеги!
Не, няма да отговаря и по двата, а само в качеството на подбудител по чл. 116, ал.3 НК във вр. с чл. 20, ал.3 НК. Чл. 117, ал. 2 НК е субсидиарен, прилага се само в случаите, когато подбужданият не е извършил престъплението. Когато обаче у деецът е формиран умисъл за извършване на престъпление и той е стигнал поне до стадията на опита - тогава отговаря като съучастник, и по спеицално като подбудител.
Но това е твърде тривиален въпрос, всеки може да погледне малко теория и практика по въпроса...очевидно на казуса няма да се случи нещо толкова лесно....кой знае какво ще измъдрят пак............
- stojanovg
- Младши потребител
[quote="advokat0007"]КОЛЕГИ, ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ТАЗИ ОБЯВА , ЗАЩОТО Е АБСОЛЮТНА ИЗМАМА![/color][/b]Лекциите са актуални към 2008 година и в този си вид са абсолютно неизползваеми, без да ги актуализирате страница по страница!!!!!!!!
Ето я:Теми/разработки за изпит за съдии(младши съдии), прокурори(младши прокурори) и слeдователи(младши следователи) пред ВСС, актуални към 2012г. развити стриктно по конспекта(наказателен, граждански, административен) на ВСС.Темите са в обем 770стр.Темите се предлагат в комплект с голям брой решени казуси давани на изпити минали години.Цена на комплекта- 135лв. За контакти тел.0899524244 email: [email]
Цена (лв.): 135 лв.
Здравейте колеги, с оглед на горепосоченото от колегата и в случай на нужда от НАИСТИНА актуални и качествени материали за подготовка за конкурса за младши съдии и младши прокурори - 0896044808 С.Иванов
Желая успех на всички!
Ето я:Теми/разработки за изпит за съдии(младши съдии), прокурори(младши прокурори) и слeдователи(младши следователи) пред ВСС, актуални към 2012г. развити стриктно по конспекта(наказателен, граждански, административен) на ВСС.Темите са в обем 770стр.Темите се предлагат в комплект с голям брой решени казуси давани на изпити минали години.Цена на комплекта- 135лв. За контакти тел.0899524244 email: [email]
Цена (лв.): 135 лв.
Здравейте колеги, с оглед на горепосоченото от колегата и в случай на нужда от НАИСТИНА актуални и качествени материали за подготовка за конкурса за младши съдии и младши прокурори - 0896044808 С.Иванов
Желая успех на всички!
- chopichopi
- Нов потребител
С риск да ме нападнете всички ще ви кажа, че съм много доволна от лекциите на mamasitta. Въпросите са развити в детайли и изобилстват от реш. на ВСС, особено по отношение на новия ГПК. Успех на всички
- iglikamarinova
- Нов потребител
Желая успех на всички!
Как ги давате тези лекции колега, какво работите?
Напишете Вие ли сте ги писали?
Желая успех на всички!
Как ги давате тези лекции колега, какво работите?
Напишете Вие ли сте ги писали?
- ivan_manolev
- Нов потребител
iglikamarinova написа:С риск да ме нападнете всички ще ви кажа, че съм много доволна от лекциите на mamasitta. Въпросите са развити в детайли и изобилстват от реш. на ВСС, особено по отношение на новия ГПК. Успех на всички
Вече се появи и конкуренция на мури ли какъв беше не се сещам . mamasitta, сигурно е поредния доаен, даващ панацея за това "как да си вземем изпита за младши".......ОФФФФ, наистина съжалявам,че не си подадох документите, така като гледам, конкуренцията е без шанс: мури и мамасита срещу покойният проф. Сталев и компания..побнаказателно незнам кои са стожерите за това не цитирам
-
alexandar25 - Потребител
Тука на "бит.пазар" се превърнала темата. Ама като има балами да пълнят чужди джобове и да не влагат грам мозък така ще е.
Да си купиш темите
Те хората маса учебници изписали -професори, доценти , а хората се доверяват на непознати лектори... евала за куража...
А да питам , случайно касови бележки или фактури да давате за тази търговийка а? Щото точно това се води, някакви необлагаеми доходчета се моткат из форумчето..
Да си купиш темите
Те хората маса учебници изписали -професори, доценти , а хората се доверяват на непознати лектори... евала за куража...
А да питам , случайно касови бележки или фактури да давате за тази търговийка а? Щото точно това се води, някакви необлагаеми доходчета се моткат из форумчето..
-
street - Потребител
А модератори н този форум няма ли???
- elsi_g
- Младши потребител
iglikamarinova написа:С риск да ме нападнете всички ще ви кажа, че съм много доволна от лекциите на mamasitta. Въпросите са развити в детайли и изобилстват от реш. на ВСС, особено по отношение на новия ГПК. Успех на всички
Това с изобилстващите решения на ВСС не го разбрах - с какво точно ще ми помогнат те?
- nomen_est_omen
- Младши потребител
С това, че съдържат практически решения на теоретичните постановки от книгата на акад. д-р Красимир Георгиев "Как да успеем на конкурса за магистрати"...
- rakiasunrise
- Младши потребител
Каква е тази книга?
-
alexandar25 - Потребител
nomen_est_omen написа:iglikamarinova написа:С риск да ме нападнете всички ще ви кажа, че съм много доволна от лекциите на mamasitta. Въпросите са развити в детайли и изобилстват от реш. на ВСС, особено по отношение на новия ГПК. Успех на всички
Това с изобилстващите решения на ВСС не го разбрах - с какво точно ще ми помогнат те?
Колега, разбира се че ще помогнат, всякакви решения на ВСС са релевантни - все пак са пряк организатор на конкурсите
Току-виж се паднал административно-правен казус.
- alexander_
- Младши потребител
Красимир Георгиев, познат още като Красьо Черния
- rakiasunrise
- Младши потребител
rakiasunrise написа:Красимир Георгиев, познат още като Красьо Черния
хахаха това с Красьо Черния много ми хареса...стана нарицателно за магистратските конкурси.От къде мислите да се подготвяте за конкурса?????Отговор: по системата и помагалата на Красьо Черния .Сигурна съм че хората, които се готвтят по тази система изобщо не си правят труда да влизат във форума....ние нали си нямаме друга работа.... и аз ли нещо вече откачих или не се прави разлика между ВСС и ВКС???
- lili123
- Нов потребител
lili123 написа:.... и аз ли нещо вече откачих или не се прави разлика между ВСС и ВКС???
Очевидно е, че разлика не се прави, сигурно няма разлика и между новия ГПК и новия НПК
- mariposarosa
- Младши потребител
|
|