начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2012

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурори 2012

Мнениеот igito » 19 Фев 2012, 18:12

имам чувството, че някой се е напушил яко и после е измислил този казус....освен, че е гледал и много сериали за американски адвокати, хе хе
igito
Младши потребител

Мнениеот mariposarosa » 20 Фев 2012, 10:23

Причинната връзка не е пряка, вредите не са закономерна и непосредствена последица, имаме опосредена от други действия и фактори връзка и не може да се търси отговорност за вреди, дори и такива да са настъпили.
mariposarosa
Младши потребител

Мнениеот vaniaoz » 20 Фев 2012, 11:11

Аз съм напълно съгласна с contralegem не може да се търси отговорност от Джидов.
Не мисля, че има обещаване действия на трето лица, а ако има как ще го докажеш?Имаш думата на Петев срещу думата на Джидов.
vaniaoz
Потребител

Мнениеот elsi_g » 20 Фев 2012, 14:58

От предишна тема попаднах на този казус, падал се е на изпит за мл. прокурори:

Петров и Иванов извършвали кражби и грабежи.Откраднали нов лек автомобил "Мазда" от гаража на неговия собственик,след което отишли в редовно посещавано от тях заведение.Като си тръгвали,минавайки през неосветения паркинг,забелязали Георгиев,който отключвал своя автомобил.Петров се доближил до него и го заплашил с нож,като поискал да му даде ключовете за автомобила си.Георгиев прострелял Петров с притежавано от него оръжие в крака,вследствие на което му раздробил бедрената кост.След това Георгиев извадил от багажника на автомобила си метален крик,с който нанесъл на Петров няколко удара,като му счупил 5 зъба и лакътната кост на лявата ръка.
По получена информация прокурор от Районна прокуратура образувал досъдебно производство,като привлякъл като обвиняеми Петров,Иванов и Георгиев.
Прокурорът сам извършил процесуално-следствените действия,без участието на следовател или разследващ полицай.
Тъй като тримата обвиняеми не били упълномощили защитник,прокурорът им назначил един адвокат на тримата в това качество.
Прокурорът взел спрямо Петров и Иванов мярка за неотклонение "Домашен арест",а спрямо Георгиев-"Задържане под стража" за 5 месеца /общо взето имаме работа с един доста ударен прокурор... и това не е всичко/
Прокурорът предявил разследването и 6 месеца след това внесъл обвинителния акт в съда.
След образуване на първоинстанционното производство съдията-докладчик прекратил съдебното производство ,понеже счел,че Иванов трябва да бъде оправдан и върнал делото на прокурора.Прокурорът не взел под внимание мнението на съдията-докладчик и внесъл обвинителен акт със същата насоченост като първия.
При прочитане на обвинителната си реч в съда,прокурорът включил в нея още едно престъпление на Петров- изнудване на няколко лица.
Първоинстанционният съд осъдил и тримата подсъдими на лишаване от свобода за различни срокове.
Георгиев бил недоволен от присъдата на първоинстанционния съд и подал въззивна жалба.
Прокурорът подал протест за отмяна на присъдата поради незаконен състав-единия от членовете на съдебния състав бил брат на подсъдимия Иванов.
Въззивната инстанция увеличила наказанието на Георгиев с 1 година,поради наличие на съответен протест от прокурора.Също така наложила на подсъдимия Георгиев мярка за неотклонение "Задържане под стража",поради неспазване реда в съдебната зала и непристойно поведение.

Въпроси:
1.Дайте наказателно-правна оценка на престъпната деятелност на Петров,Иванов и Георгиев!
2.Приложими ли са правилата на неизбежната отбрана спрямо Георгиев?
3.Допуснати ли са нарушения на досъдебното производство и какви?
4.Какви нарушения са допуснати в съдебната фаза и до какви последствия довеждат те?
elsi_g
Младши потребител

Мнениеот mariposarosa » 20 Фев 2012, 18:12

:arrow:
Последна промяна mariposarosa на 21 Фев 2012, 22:27, променена общо 2 пъти
mariposarosa
Младши потребител

Мнениеот foxyy » 20 Фев 2012, 19:32

Здравейте, колеги!
От няколко дни се чудя върху нещо, а именно - ако едно лице осъществи състава на чл. 117, ал.2 НК, да кажем на следващия ден същото лице осъществява състава на чл. 116, ал.1, т.3, пр. 1 във връзка с чл. 20, ал. 3 от НК.
Това лице ще носи ли наказателна отговорност и за двата състава?
foxyy
Нов потребител

Мнениеот stojanovg » 20 Фев 2012, 22:45

foxyy написа:Здравейте, колеги!
От няколко дни се чудя върху нещо, а именно - ако едно лице осъществи състава на чл. 117, ал.2 НК, да кажем на следващия ден същото лице осъществява състава на чл. 116, ал.1, т.3, пр. 1 във връзка с чл. 20, ал. 3 от НК.
Това лице ще носи ли наказателна отговорност и за двата състава?

Не, няма да отговаря и по двата, а само в качеството на подбудител по чл. 116, ал.3 НК във вр. с чл. 20, ал.3 НК. Чл. 117, ал. 2 НК е субсидиарен, прилага се само в случаите, когато подбужданият не е извършил престъплението. Когато обаче у деецът е формиран умисъл за извършване на престъпление и той е стигнал поне до стадията на опита - тогава отговаря като съучастник, и по спеицално като подбудител.
Но това е твърде тривиален въпрос, всеки може да погледне малко теория и практика по въпроса...очевидно на казуса няма да се случи нещо толкова лесно....кой знае какво ще измъдрят пак............
stojanovg
Младши потребител

Мнениеот chopichopi » 21 Фев 2012, 00:56

[quote="advokat0007"]КОЛЕГИ, ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ТАЗИ ОБЯВА , ЗАЩОТО Е АБСОЛЮТНА ИЗМАМА![/color][/b]Лекциите са актуални към 2008 година и в този си вид са абсолютно неизползваеми, без да ги актуализирате страница по страница!!!!!!!!
Ето я:Теми/разработки за изпит за съдии(младши съдии), прокурори(младши прокурори) и слeдователи(младши следователи) пред ВСС, актуални към 2012г. развити стриктно по конспекта(наказателен, граждански, административен) на ВСС.Темите са в обем 770стр.Темите се предлагат в комплект с голям брой решени казуси давани на изпити минали години.Цена на комплекта- 135лв. За контакти тел.0899524244 email: [email]
Цена (лв.): 135 лв.

Здравейте колеги, с оглед на горепосоченото от колегата и в случай на нужда от НАИСТИНА актуални и качествени материали за подготовка за конкурса за младши съдии и младши прокурори - 0896044808 С.Иванов
Желая успех на всички!
chopichopi
Нов потребител

Мнениеот iglikamarinova » 21 Фев 2012, 11:07

С риск да ме нападнете всички ще ви кажа, че съм много доволна от лекциите на mamasitta. Въпросите са развити в детайли и изобилстват от реш. на ВСС, особено по отношение на новия ГПК. Успех на всички
iglikamarinova
Нов потребител

Мнениеот ivan_manolev » 21 Фев 2012, 11:11

Здравейте колеги, с оглед на горепосоченото от колегата и в случай на нужда от НАИСТИНА актуални и качествени материали за подготовка за конкурса за младши съдии и младши прокурори - 0896044808 С.Иванов
Желая успех на всички!
Как ги давате тези лекции колега, какво работите?
Напишете Вие ли сте ги писали?
ivan_manolev
Нов потребител

Мнениеот alexandar25 » 21 Фев 2012, 21:04

iglikamarinova написа:С риск да ме нападнете всички ще ви кажа, че съм много доволна от лекциите на mamasitta. Въпросите са развити в детайли и изобилстват от реш. на ВСС, особено по отношение на новия ГПК. Успех на всички

Вече се появи и конкуренция на мури ли какъв беше не се сещам :D :D . mamasitta, сигурно е поредния доаен, даващ панацея за това "как да си вземем изпита за младши".......ОФФФФ, наистина съжалявам,че не си подадох документите, така като гледам, конкуренцията е без шанс: мури и мамасита срещу покойният проф. Сталев и компания..побнаказателно незнам кои са стожерите за това не цитирам :D :D
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот street » 21 Фев 2012, 21:43

Тука на "бит.пазар" се превърнала темата. Ама като има балами да пълнят чужди джобове и да не влагат грам мозък така ще е.
Да си купиш темите :mrgreen:
Те хората маса учебници изписали -професори, доценти , а хората се доверяват на непознати лектори... евала за куража...
А да питам , случайно касови бележки или фактури да давате за тази търговийка а? Щото точно това се води, някакви необлагаеми доходчета се моткат из форумчето..
Аватар
street
Потребител

Мнениеот elsi_g » 22 Фев 2012, 09:59

А модератори н този форум няма ли???
elsi_g
Младши потребител

Мнениеот nomen_est_omen » 22 Фев 2012, 12:09

iglikamarinova написа:С риск да ме нападнете всички ще ви кажа, че съм много доволна от лекциите на mamasitta. Въпросите са развити в детайли и изобилстват от реш. на ВСС, особено по отношение на новия ГПК. Успех на всички

Това с изобилстващите решения на ВСС не го разбрах - с какво точно ще ми помогнат те? :roll:
nomen_est_omen
Младши потребител

Мнениеот rakiasunrise » 22 Фев 2012, 12:55

С това, че съдържат практически решения на теоретичните постановки от книгата на акад. д-р Красимир Георгиев "Как да успеем на конкурса за магистрати"...
rakiasunrise
Младши потребител

Мнениеот alexandar25 » 22 Фев 2012, 14:18

Каква е тази книга?
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот alexander_ » 22 Фев 2012, 17:36

nomen_est_omen написа:

Това с изобилстващите решения на ВСС не го разбрах - с какво точно ще ми помогнат те? :roll:

Колега, разбира се че ще помогнат, всякакви решения на ВСС са релевантни - все пак са пряк организатор на конкурсите :lol:
Току-виж се паднал административно-правен казус. :mrgreen:
alexander_
Младши потребител

Мнениеот rakiasunrise » 22 Фев 2012, 18:07

Красимир Георгиев, познат още като Красьо Черния :mrgreen:
rakiasunrise
Младши потребител

Мнениеот lili123 » 22 Фев 2012, 22:58

rakiasunrise написа:Красимир Георгиев, познат още като Красьо Черния :mrgreen:

хахаха това с Красьо Черния много ми хареса...стана нарицателно за магистратските конкурси.От къде мислите да се подготвяте за конкурса?????Отговор: по системата и помагалата на Красьо Черния :D .Сигурна съм че хората, които се готвтят по тази система изобщо не си правят труда да влизат във форума....ние нали си нямаме друга работа.... и аз ли нещо вече откачих или не се прави разлика между ВСС и ВКС???
lili123
Нов потребител

Мнениеот mariposarosa » 23 Фев 2012, 09:51

lili123 написа:.... и аз ли нещо вече откачих или не се прави разлика между ВСС и ВКС???

Очевидно е, че разлика не се прави, сигурно няма разлика и между новия ГПК и новия НПК :D :D :D
mariposarosa
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити