начало

Сарафов поиска имунитета на Лена Бориславова, но и на още петима от двете ДПС, „Възраждане“ и МЕЧ Сарафов поиска имунитета на Лена Бориславова, но и на още петима от двете ДПС, „Възраждане“ и МЕЧ

И пак ще има изпити за магистрати!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот odil7102 » 05 Сеп 2007, 20:03

В съобщението изрично е казано, че само издържалите конкурсите,т.е.преминалите и през двата етапа на конкурса-писмен и устен, И ПОДАЛИТЕ ЗАЯВЛЕНИЕ ПО ЧЛ.30,АЛ.2 ОТ НАРЕДБА №2.
Така, че не трябва да се удостоверява предварително наличие на стаж без да е извършено класирането, респ. всеки да си направи сметка има ли смисъл или не.Така мисля-дано съм прав.
odil7102
Младши потребител

Мнениеот maimundere » 05 Сеп 2007, 20:39

:twisted: ама това е безумие просто. Та нали съответствието с изискванията за заемане на длъжността се преценяват към момента на допускане до конкурса. Процедурата е започнала, как така сега ще преразглеждат стаж.......
Стискам палци на всички.... :(
maimundere
Потребител

Мнениеот ivo111 » 05 Сеп 2007, 23:01

Юридическият стаж означава ли осигурителен стаж? Ако от 4 години съм адвокат, но последните 2 не съм си внасял осигуровките, защото, например, съм решил, че не ми се внасят, ще ми се признаят ли за стаж или не? А иначе мисля, че стажът в съда се зачита и би трябвало да влиза в общия юридически стаж - за него определено се изисква висше юридическо образование и освен това си подписваш трудов договор и даже ти внасят осигуровки :wink: .
ivo111
Нов потребител

Мнениеот dozn03 » 06 Сеп 2007, 10:53

andronika написа:съжалявам, че ще те разочаровам, но не се зачита.

Андроника, защо си толкова убедена? От къде става ясно?
dozn03
Потребител

Re: и пак ще има изпити за магистрати !

Мнениеот zzzzz » 06 Сеп 2007, 11:36

Latinici написа:ЗАКОН ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ
Обн. ДВ. бр.64 от 7 Август 2007г
§ 18. За трудов стаж се зачита стажът като съдебен кандидат или стажант-юрист, когато той е проведен след полагане на държавни изпити за придобиване на висше образование по специалността "Право".

Не разбирам.Този параграф вече в сила ли е? И ако е така означава ли, че стажа като стажант-юрист вече се признава за юридически.Това занапред ли ще се счита за такъв или приключилите стажа преди обнародването на този параграф също ще са придобили юр.стаж до момента?
zzzzz
Потребител

Мнениеот maimundere » 06 Сеп 2007, 12:02

не бъркайте трудов, осигурителен и юридически стаж....това, че не са внасяни осигуровките не влияе на юридическия стаж, а има значение само за възнаграждението за прослужено време....
Към колегата адвокат: колега, представете си акта за встъпване в адвокатската колегия и удостоверение от съответната адвокатска колегия (ако все още сте адвокат) до кой месец са ви платени вноските към колегията, а ако сте се отписали от колегията, представете протокола, с който ви освобождават.
maimundere
Потребител

Мнениеот dozn03 » 06 Сеп 2007, 12:45

Добре, аз пак не мога да разбера - защо стажът като съдебен кандидат не е юридически - нали е длъжност, за която се изисква висше юридическо образование.
dozn03
Потребител

Мнениеот boriana87 » 06 Сеп 2007, 17:05

в крайна сметка някой може ли да каже със сигурност - тези 3 месеца стаж за придобиване на правоспособност, включват ли се в общия юридически стаж, защото на мен с тях ми стават точно 3 години, и не знам другата седмица да ходя ли на изпита за съдии?
boriana87
Младши потребител

Мнениеот dozn03 » 06 Сеп 2007, 17:49

И аз съм в това положение. Но май никой не може каже категорично. А аз съм в понеделник на устния за съдии и ще трябва да отида без да знам има ли смисъл. След това ще ходя във ВСС да проверявам.
Май ще ни прецакат доста гадничко.
dozn03
Потребител

Мнениеот zzzzz » 06 Сеп 2007, 18:02

dozn03 написа:И аз съм в това положение. Но май никой не може каже категорично. А аз съм в понеделник на устния за съдии и ще трябва да отида без да знам има ли смисъл. След това ще ходя във ВСС да проверявам.
Май ще ни прецакат доста гадничко.

А моят стаж беше 6 месеца.И мен ме интересува прериода относно придобиването на права на адвокат, а не на младши.
zzzzz
Потребител

Мнениеот andronika » 06 Сеп 2007, 19:10

днес са допълнили съобщението стажът да бъде удостоверен към септември 2007, а в петък късно следобяда се обаждах в колегията да ми изготвят удостоверение за стаж към 10 септември /тогава ще го взема/. Сега не знам ново ли да искам към 1 септември :roll: .
andronika
Потребител

Мнениеот andronika » 06 Сеп 2007, 19:17

Трите месеца не се зачитат за юридически стаж, не знам защо, но знам, че е така :D ! За едната година по стария ред не съм сигурна, мисля, че се зачита, защото са получавали и заплата ... но не съм много веща. Все пак като съм си вадила уд-ние за юр. стаж, стажът винаги са ми го броили от датата на встъпване в АК /аз съм с тримесечен стаж като стажант/юрист/.
andronika
Потребител

Мнениеот dozn03 » 07 Сеп 2007, 10:37

Да, ама аз съм започнала по стария ред - едногодишния, и стажът ми е вписан в трудовата книжка и също съм получавала по 100 лв. заплата. Започнах го на 01.07.2002 г. и след това влезе в сила изменението на ЗСВ и всъщност като направих 3 м. ми свърши. Но в трудовата книжка имам стаж към СГС на длъжност "съдебен кандидат" 2 м. и 25 дни. Не знам защо е толкова, а не 3 месеца, но мен и тези ме устройват. Спомням си нещо, че май на 25.09.2002 г. /точно това е крайната дата, вписана в тр. книжка/ влезе в сила някаква наредба, в която е указано, че този стаж не се зачита за осигурителен стаж и май затова в тр. книжка ми го приключиха няколко дни по-рано.
Както и да е, може ли някой да ми каже, ако стажът ми като съдебен кандидат е бил на трудов договор, вписан е в трудова книжка и съм получавала заплата за него, счита ли се за юридически стаж? Много е важно за мен това, благодаря предварително, ако някой може да ми отговори категорично на въпроса!
dozn03
Потребител

Мнениеот doroteia » 07 Сеп 2007, 11:26

според мен се зачита и няма защо да се притесняваш излишно.
doroteia
Младши потребител

Мнениеот dozn03 » 07 Сеп 2007, 11:32

Дано си права Доротея, но тези дни докато разбера, няма как да не се притеснявам. Никога не съм се интересувала досега, защото си казвах, че тези три месеца - и с тях, и без тях - все тая, ама ето че дойде момент, в който имат огромно значение.

А имате ли представа кой /и въз основа на какви критерии/ го определя това? И кой трябва да знае със сигурност?
dozn03
Потребител

Мнениеот doroteia » 07 Сеп 2007, 12:10

дали този стаж се зачита като юридически, го определя ЗСВ. В старИя ЗСВ имаше едно изменение от началото на 2006 г., в което беше указано изрично, че едногодишният стаж се зачита като юридически. В новия ЗСВ с този пар. 18 отново се определя кой стаж е юридически, но според мен това важи занапред - мисля, че чл. 14 от ЗНА беше относно обратната сила на актовете.
doroteia
Младши потребител

Мнениеот kazablanka » 07 Сеп 2007, 13:09

Ако трите месеца като стажант се зачитат, как ще се удостовери този стаж?
kazablanka
Младши потребител

Мнениеот dozn03 » 07 Сеп 2007, 13:47

§ 18. За трудов стаж се зачита стажът като съдебен кандидат или стажант-юрист, когато той е проведен след полагане на държавни изпити за придобиване на висше образование по специалността "Право".

Тук е казано, че този стаж се зачита за трудов. Защо е и юридически?
Защото е на длъжност, за която се изисква висше юридическо образование, както казва чл. 164, ал. 6 ЗСВ ли? Ако това е критерия - този стаж да е признат за трудов, и от там да следва, че юридически - добре.
Иначе прегледах измененията в ЗСВ за периода от 2001 до 2003 г. и установих следното:
1. От 8.07.2003 г. са разпоредбите, които казват, че стажът като съдебен кандидат или стажант юрист /между другото какво е разликата?/ не се заплаща и не се счита за осигурителен стаж. Преди това няма никакви разпоредби в тази насока.
2. До 30.07.2002 г. в тогавашния чл. 127, където е определено стажът на кои длъжности се зачита, изрично е посочено и "съдебен кандидат". След тази дата е "на длъжност или професия, за която се изисква висше юридическо образование и правоспособност". Тогава и стажът става от 1 г. три месеца, като в прех. и закл. разпоредби е указано, че това се прилага и за заварените съдебни кандидати, за разлика от стажант-юристите, които го завършвали по реда, по който са го започнали :shock:
3. В настоящия ЗВС няма изискването за правоспособност - пише само "длъжност или професия, за която се изисква висше юр. образование" - това означава ли, че трябва това да е време, което да се зачита за трудов стаж и да е на длъжност, за която се изисква в. юр. обр. - защото моят е точно такъв?
Този стаж ми е трудов независимо от новия ЗСВ, така че аз не се позовавам на обратна сила, която съм съгласна, че няма.

Само дето толкова задълбочено никой няма да се занимава с моя случай, а просто ще решат или едното или другото, и това е.
dozn03
Потребител

Мнениеот dozn03 » 07 Сеп 2007, 15:49

Освен това намерих, че в последното изменение на предишния ЗСВ са заличени думите "и правоспособност" в чл. 127, като това заличаване влиза в сила със задна дата - от 03.08.2002 г. - всъщност тогава се появява за първи път. Излиза, че към настоящия момент все едно никога не е имало изискване да имаш правоспособност за юридическия стаж. Тогава какво изискване трябва да има, освен да е на длъжност иил професия, за която се изисква висше юр. обр.?
Да е стаж, който е трудов или осигурителен ли?
dozn03
Потребител

Мнениеот andronika » 08 Сеп 2007, 14:26

Колеги, сега се замислих ... ако кандидат участва в 2 или повече конкурса и подаде този документ за стаж по факса, трябва ли да го подаде съответно два или повече пъти с указание за кой точно конкурс подава и какъв е вх. му номер? И още макар и наказателния изпит за РС да предстои в съобщението е вкл. и кандидатите издържали този изпит и подали съответното заявление за участие в класирането да представят документ за стаж в срока до 11.09?! Какво мислите?
andronika
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити