- Дата и час: 19 Дек 2024, 15:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
И пак ще има изпити за магистрати!
|
|
В съобщението изрично е казано, че само издържалите конкурсите,т.е.преминалите и през двата етапа на конкурса-писмен и устен, И ПОДАЛИТЕ ЗАЯВЛЕНИЕ ПО ЧЛ.30,АЛ.2 ОТ НАРЕДБА №2.
Така, че не трябва да се удостоверява предварително наличие на стаж без да е извършено класирането, респ. всеки да си направи сметка има ли смисъл или не.Така мисля-дано съм прав.
Така, че не трябва да се удостоверява предварително наличие на стаж без да е извършено класирането, респ. всеки да си направи сметка има ли смисъл или не.Така мисля-дано съм прав.
- odil7102
- Младши потребител
ама това е безумие просто. Та нали съответствието с изискванията за заемане на длъжността се преценяват към момента на допускане до конкурса. Процедурата е започнала, как така сега ще преразглеждат стаж.......
Стискам палци на всички....
Стискам палци на всички....
- maimundere
- Потребител
Юридическият стаж означава ли осигурителен стаж? Ако от 4 години съм адвокат, но последните 2 не съм си внасял осигуровките, защото, например, съм решил, че не ми се внасят, ще ми се признаят ли за стаж или не? А иначе мисля, че стажът в съда се зачита и би трябвало да влиза в общия юридически стаж - за него определено се изисква висше юридическо образование и освен това си подписваш трудов договор и даже ти внасят осигуровки .
- ivo111
- Нов потребител
andronika написа:съжалявам, че ще те разочаровам, но не се зачита.
Андроника, защо си толкова убедена? От къде става ясно?
- dozn03
- Потребител
Re: и пак ще има изпити за магистрати !
Latinici написа:ЗАКОН ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ
Обн. ДВ. бр.64 от 7 Август 2007г
§ 18. За трудов стаж се зачита стажът като съдебен кандидат или стажант-юрист, когато той е проведен след полагане на държавни изпити за придобиване на висше образование по специалността "Право".
Не разбирам.Този параграф вече в сила ли е? И ако е така означава ли, че стажа като стажант-юрист вече се признава за юридически.Това занапред ли ще се счита за такъв или приключилите стажа преди обнародването на този параграф също ще са придобили юр.стаж до момента?
- zzzzz
- Потребител
не бъркайте трудов, осигурителен и юридически стаж....това, че не са внасяни осигуровките не влияе на юридическия стаж, а има значение само за възнаграждението за прослужено време....
Към колегата адвокат: колега, представете си акта за встъпване в адвокатската колегия и удостоверение от съответната адвокатска колегия (ако все още сте адвокат) до кой месец са ви платени вноските към колегията, а ако сте се отписали от колегията, представете протокола, с който ви освобождават.
Към колегата адвокат: колега, представете си акта за встъпване в адвокатската колегия и удостоверение от съответната адвокатска колегия (ако все още сте адвокат) до кой месец са ви платени вноските към колегията, а ако сте се отписали от колегията, представете протокола, с който ви освобождават.
- maimundere
- Потребител
Добре, аз пак не мога да разбера - защо стажът като съдебен кандидат не е юридически - нали е длъжност, за която се изисква висше юридическо образование.
- dozn03
- Потребител
в крайна сметка някой може ли да каже със сигурност - тези 3 месеца стаж за придобиване на правоспособност, включват ли се в общия юридически стаж, защото на мен с тях ми стават точно 3 години, и не знам другата седмица да ходя ли на изпита за съдии?
- boriana87
- Младши потребител
И аз съм в това положение. Но май никой не може каже категорично. А аз съм в понеделник на устния за съдии и ще трябва да отида без да знам има ли смисъл. След това ще ходя във ВСС да проверявам.
Май ще ни прецакат доста гадничко.
- dozn03
- Потребител
dozn03 написа:И аз съм в това положение. Но май никой не може каже категорично. А аз съм в понеделник на устния за съдии и ще трябва да отида без да знам има ли смисъл. След това ще ходя във ВСС да проверявам.
А моят стаж беше 6 месеца.И мен ме интересува прериода относно придобиването на права на адвокат, а не на младши.
- zzzzz
- Потребител
днес са допълнили съобщението стажът да бъде удостоверен към септември 2007, а в петък късно следобяда се обаждах в колегията да ми изготвят удостоверение за стаж към 10 септември /тогава ще го взема/. Сега не знам ново ли да искам към 1 септември .
- andronika
- Потребител
Трите месеца не се зачитат за юридически стаж, не знам защо, но знам, че е така ! За едната година по стария ред не съм сигурна, мисля, че се зачита, защото са получавали и заплата ... но не съм много веща. Все пак като съм си вадила уд-ние за юр. стаж, стажът винаги са ми го броили от датата на встъпване в АК /аз съм с тримесечен стаж като стажант/юрист/.
- andronika
- Потребител
Да, ама аз съм започнала по стария ред - едногодишния, и стажът ми е вписан в трудовата книжка и също съм получавала по 100 лв. заплата. Започнах го на 01.07.2002 г. и след това влезе в сила изменението на ЗСВ и всъщност като направих 3 м. ми свърши. Но в трудовата книжка имам стаж към СГС на длъжност "съдебен кандидат" 2 м. и 25 дни. Не знам защо е толкова, а не 3 месеца, но мен и тези ме устройват. Спомням си нещо, че май на 25.09.2002 г. /точно това е крайната дата, вписана в тр. книжка/ влезе в сила някаква наредба, в която е указано, че този стаж не се зачита за осигурителен стаж и май затова в тр. книжка ми го приключиха няколко дни по-рано.
Както и да е, може ли някой да ми каже, ако стажът ми като съдебен кандидат е бил на трудов договор, вписан е в трудова книжка и съм получавала заплата за него, счита ли се за юридически стаж? Много е важно за мен това, благодаря предварително, ако някой може да ми отговори категорично на въпроса!
Както и да е, може ли някой да ми каже, ако стажът ми като съдебен кандидат е бил на трудов договор, вписан е в трудова книжка и съм получавала заплата за него, счита ли се за юридически стаж? Много е важно за мен това, благодаря предварително, ако някой може да ми отговори категорично на въпроса!
- dozn03
- Потребител
Дано си права Доротея, но тези дни докато разбера, няма как да не се притеснявам. Никога не съм се интересувала досега, защото си казвах, че тези три месеца - и с тях, и без тях - все тая, ама ето че дойде момент, в който имат огромно значение.
А имате ли представа кой /и въз основа на какви критерии/ го определя това? И кой трябва да знае със сигурност?
А имате ли представа кой /и въз основа на какви критерии/ го определя това? И кой трябва да знае със сигурност?
- dozn03
- Потребител
дали този стаж се зачита като юридически, го определя ЗСВ. В старИя ЗСВ имаше едно изменение от началото на 2006 г., в което беше указано изрично, че едногодишният стаж се зачита като юридически. В новия ЗСВ с този пар. 18 отново се определя кой стаж е юридически, но според мен това важи занапред - мисля, че чл. 14 от ЗНА беше относно обратната сила на актовете.
- doroteia
- Младши потребител
§ 18. За трудов стаж се зачита стажът като съдебен кандидат или стажант-юрист, когато той е проведен след полагане на държавни изпити за придобиване на висше образование по специалността "Право".
Тук е казано, че този стаж се зачита за трудов. Защо е и юридически?
Защото е на длъжност, за която се изисква висше юридическо образование, както казва чл. 164, ал. 6 ЗСВ ли? Ако това е критерия - този стаж да е признат за трудов, и от там да следва, че юридически - добре.
Иначе прегледах измененията в ЗСВ за периода от 2001 до 2003 г. и установих следното:
1. От 8.07.2003 г. са разпоредбите, които казват, че стажът като съдебен кандидат или стажант юрист /между другото какво е разликата?/ не се заплаща и не се счита за осигурителен стаж. Преди това няма никакви разпоредби в тази насока.
2. До 30.07.2002 г. в тогавашния чл. 127, където е определено стажът на кои длъжности се зачита, изрично е посочено и "съдебен кандидат". След тази дата е "на длъжност или професия, за която се изисква висше юридическо образование и правоспособност". Тогава и стажът става от 1 г. три месеца, като в прех. и закл. разпоредби е указано, че това се прилага и за заварените съдебни кандидати, за разлика от стажант-юристите, които го завършвали по реда, по който са го започнали
3. В настоящия ЗВС няма изискването за правоспособност - пише само "длъжност или професия, за която се изисква висше юр. образование" - това означава ли, че трябва това да е време, което да се зачита за трудов стаж и да е на длъжност, за която се изисква в. юр. обр. - защото моят е точно такъв?
Този стаж ми е трудов независимо от новия ЗСВ, така че аз не се позовавам на обратна сила, която съм съгласна, че няма.
Само дето толкова задълбочено никой няма да се занимава с моя случай, а просто ще решат или едното или другото, и това е.
Тук е казано, че този стаж се зачита за трудов. Защо е и юридически?
Защото е на длъжност, за която се изисква висше юридическо образование, както казва чл. 164, ал. 6 ЗСВ ли? Ако това е критерия - този стаж да е признат за трудов, и от там да следва, че юридически - добре.
Иначе прегледах измененията в ЗСВ за периода от 2001 до 2003 г. и установих следното:
1. От 8.07.2003 г. са разпоредбите, които казват, че стажът като съдебен кандидат или стажант юрист /между другото какво е разликата?/ не се заплаща и не се счита за осигурителен стаж. Преди това няма никакви разпоредби в тази насока.
2. До 30.07.2002 г. в тогавашния чл. 127, където е определено стажът на кои длъжности се зачита, изрично е посочено и "съдебен кандидат". След тази дата е "на длъжност или професия, за която се изисква висше юридическо образование и правоспособност". Тогава и стажът става от 1 г. три месеца, като в прех. и закл. разпоредби е указано, че това се прилага и за заварените съдебни кандидати, за разлика от стажант-юристите, които го завършвали по реда, по който са го започнали
3. В настоящия ЗВС няма изискването за правоспособност - пише само "длъжност или професия, за която се изисква висше юр. образование" - това означава ли, че трябва това да е време, което да се зачита за трудов стаж и да е на длъжност, за която се изисква в. юр. обр. - защото моят е точно такъв?
Този стаж ми е трудов независимо от новия ЗСВ, така че аз не се позовавам на обратна сила, която съм съгласна, че няма.
Само дето толкова задълбочено никой няма да се занимава с моя случай, а просто ще решат или едното или другото, и това е.
- dozn03
- Потребител
Освен това намерих, че в последното изменение на предишния ЗСВ са заличени думите "и правоспособност" в чл. 127, като това заличаване влиза в сила със задна дата - от 03.08.2002 г. - всъщност тогава се появява за първи път. Излиза, че към настоящия момент все едно никога не е имало изискване да имаш правоспособност за юридическия стаж. Тогава какво изискване трябва да има, освен да е на длъжност иил професия, за която се изисква висше юр. обр.?
Да е стаж, който е трудов или осигурителен ли?
Да е стаж, който е трудов или осигурителен ли?
- dozn03
- Потребител
Колеги, сега се замислих ... ако кандидат участва в 2 или повече конкурса и подаде този документ за стаж по факса, трябва ли да го подаде съответно два или повече пъти с указание за кой точно конкурс подава и какъв е вх. му номер? И още макар и наказателния изпит за РС да предстои в съобщението е вкл. и кандидатите издържали този изпит и подали съответното заявление за участие в класирането да представят документ за стаж в срока до 11.09?! Какво мислите?
- andronika
- Потребител
|
|