начало

Съдът е залят от жалби след конкурса за нотариуси Съдът е залят от жалби след конкурса за нотариуси

готово е класирането за младши съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот Гост » 20 Дек 2005, 21:05

Аз еднакво добре мога да защитя и двете тези - подсъдност на РС и на ОС

Бравос - ставаш за съдия!!!!!!!!!!!!!!!!!! А законът, по принцип, установяваше правила, които се прилагат за всички правни субекти! Но това не е най-важното, нали!
Гост

Мнениеот Гост » 21 Дек 2005, 10:15

Anonymous написа:
Мартинова написа:
Anonymous написа:
Аз написа:Павеле, не се отказвай.Азсе явявам за 4 път и този път успях. Вярно е, че имам вече 6 години стаж като адвокат,имам добра практика и сега трябва да се преместя в друг град, въпреки че съм от София, но ако наистина искаш да станеш съдия не се отказвай. Аз все пак трудно мога да повярвам, че успях сама и без протекции. Явно все още има надежда.

Както гледам, аз съм единственият, който се казва Павел и е между катастрофиралите /участващи в класирането, но некласирали/. Мога ли да знам кой така доброжелателно ме съветва да не се отказвам? Естествено, черпя аз. Очаквам наистина да знам, това много ме поласка, чак се разчувствах.

Е, очевидно, аз съм аз след като доброжелателно давам съвети да не се отказваш. На мен пък ми стана малко криво, че хората тук малко с насмешка се отнесоха към моите упорити опити да стана съдия. А колко хора извън форума пък ме съветват да не продължа в класирането, защото казват съм добър адвокат и имам добра практика и изкарвам добри пари. А може би наистина трябваше да се откажа, за да имат шанс други хора некласирани, но не "катастрофирали". Но тъй като съм твърдоглава и последователна в желанията си да стана съдия и съм избрала пътя на конкурса вместо връзките, реших да си троша главата.
Съвета ми беше наистина доброжелателен и е продиктуван от моя богат опит като кандидат в конкурси. Надявам се и ти с да не приемаш казаното от мен с насмешка. Знам какво е да не бъдеш класиран и какви са чувствата и съмненията, които те обземат.

все пак, искам да знам кой пише това. аз не се крия, няма друг Павел, така, че моля те, кажи ми коя си или кой си. откъде се познаваме? Аз не познавах никого тук. Имаше двама-трима, завършили с мен, но никоъ от тях не отговаря на описанието, което даваш за себе си. не се кий повече, кажи ми откъде знаеш за моя неуспех. не съм го изживял особено тежко, животът има и други измеррения. досега не съм бел съдия, но не съм умрял. нядявам се и сега да не се промени нищо. Нямам връзки, никой не се е обаждал за мен, никой не е ходатайствал. Съжалявам само, че високите оценки, които имам /5 00 и 6 00/ не мога да ги използвам никъде, дори не мога да ги сложа в рамка. Очаквам да ми кажеш коя си ти. Наистина, благодаря ти за съвета, вярвам, че си искрена. Дали ще опитам пак, не знам. Както казва едно чучело - "ще видим, когато му дойде времето".

Колега, позволявам си да ти дам един съвет, защото зная как се чувстваш. Само по едно нещо се различаваме- моето желание бе прокуратура, а не съд. До този конкурс се бях явявала на всичките 3 . На първия по събеседване и документи останах втора на 0.03 от спечелилия конкурса кандидат / от 56 за единственото вакантно място/. Болно ми беше защото председателя на комисията ме попита със съжалителен тон "вие само за гр.... ли кандидатствате колежке?"- явно бе , че ме харесаха, но местото не бе наистина "вакантно". На втори конкурс- имам 5.00 на писмен и отговарям за 6.00, как да ме порежат- претреперила ми ръката докато говоря- последва извод на госпожа председателката- "Вижте я как трепери- ще я смачкат адвокатите в съдебната зала" и ме смачка с оценка 4.00 за "непригодност" , а не за незнание. Трети: отново на 0.05 от класиралия се кандидат- благодарности от Михайлов за "солидните знания" и багодарност за "дадения един от малкото отговори които комисията очаквала да получи" и незнайно защо единия член от състава ми дава 5.50 , а не 6.00 и от там аут. Вбесих се и ела да видиш в съдебната зала, кой печелише делата. За този конкурс си казах " Не ме интересува какво ще стане, имам си работа като адвокат, спокойствието си го имам, нямам началник и т.н. и ако не стане, няма да се ядосвам". Чела съм само една седмица и то за устния изпит. Вярно имам си трайните солидни знания и преговарях. за писмения четох само практика. И о, чудо- първа съм за града за който кандидатствах и то на първо желание. ИЗВОД- Ако толкова много желаеш да бъдеш съдия- продължавай опитите, но не с досегашната нагласа. Бъди самоуверен пред комисията и им покажи какво знаеш, но наистина трябва да знаеш и няма как да не стане.
Гост

Мнениеот Мартинова » 21 Дек 2005, 11:21

Anonymous написа:Аз еднакво добре мога да защитя и двете тези - подсъдност на РС и на ОС

Бравос - ставаш за съдия!!!!!!!!!!!!!!!!!! А законът, по принцип, установяваше правила, които се прилагат за всички правни субекти! Но това не е най-важното, нали!

Ето заради този начин на говорене не желая да отговоря. Но всъщност, ако законът беше ясен, щеше ли да има такъв разгорещен спор в едни друг форум около изпита. Практиката във всички съдилища в БГ е една и тя е, че тези искове са подсъдни на РС, но трябва все пак човек да е влизал в съд, за да знае това. Колкото до това, че мога да защитя и двете тези - аз все още съм адвокат.
Мартинова

Мнениеот Гост » 21 Дек 2005, 15:36

Да, видно е, че си адвокат, щом толкоз категорично говориш, че практиката във всички съдилища е подобна - уверявам те не е, защото има съдилища и адвокати, които прилагат правилно закона. такава абсолютна убеденост можеш да проявяваш пред клинтите, но не и пред юристи, които малко повечко от теб поназайват правото! Хайде със здраве!
Гост

????

Мнениеот Гост » 21 Дек 2005, 16:59

някой знае ли осигуряват ли ни за тия 6 месеца в института нещо като квартира или сами трябва да се оправяме :(
Гост

Re: ????

Мнениеот Гост » 21 Дек 2005, 17:42

Гост написа:някой знае ли осигуряват ли ни за тия 6 месеца в института нещо като квартира или сами трябва да се оправяме :(

в съобщението на Института, публикувано в страницата на ВСС е записано, че издръжката се поема от заплатата на младшия съдия. Това е малко неясно, но излиза, че не се поема никаква отговорност за квартири. Може би трябва да се попита дали все пак нямат някакви имоти, които да се ползват. Все пак трудно може да се поеме наем в София с парите, които се получават от младшите съдии и то за такъв кратък срок.
Гост

Re: ????

Мнениеот някой » 21 Дек 2005, 17:47

Anonymous написа:
Гост написа:някой знае ли осигуряват ли ни за тия 6 месеца в института нещо като квартира или сами трябва да се оправяме :(

Все пак трудно може да се поеме наем в София с парите, които се получават от младшите съдии и то за такъв кратък срок.

8) А какво да кажат другите работещи с по-малки заплати?! Много от рано започнахте за плачете :wink:
някой

Мнениеот Гост » 21 Дек 2005, 18:00

Anonymous написа:Да, видно е, че си адвокат, щом толкоз категорично говориш, че практиката във всички съдилища е подобна - уверявам те не е, защото има съдилища и адвокати, които прилагат правилно закона. такава абсолютна убеденост можеш да проявяваш пред клинтите, но не и пред юристи, които малко повечко от теб поназайват правото! Хайде със здраве!

За разлика от теб, аз не твърдя, че съм всезнаеща.А кое е правилно или не, зависи от много неща. Може, обаче, да споделиш, ако искаш, кои са тези съдилища.
Гост

Мнениеот Гост » 21 Дек 2005, 18:00

Anonymous написа:Да, видно е, че си адвокат, щом толкоз категорично говориш, че практиката във всички съдилища е подобна - уверявам те не е, защото има съдилища и адвокати, които прилагат правилно закона. такава абсолютна убеденост можеш да проявяваш пред клинтите, но не и пред юристи, които малко повечко от теб поназайват правото! Хайде със здраве!

За разлика от теб, аз не твърдя, че съм всезнаеща.А кое е правилно или не, зависи от много неща. Може, обаче, да споделиш, ако искаш, кои са тези съдилища дето "правилно" прилагат закона.
Гост

Мнениеот Гост » 21 Дек 2005, 20:44

Много от спечелилите конкурса за съдии не са много наясно.Това се отнася особено за хората,които са спечелили не в града в който живеят.Предупреждавам ги,че трябва да са сериозно подплатени финансово,за да издържат,в противен случай животът им ще се превърне в малък ад.Освен това не си мислете,че лесно ще се прехвърлите в града в който живеете.Аз успях да издържа 2,5 г.,освен че изхарчих всичките си спестявания и бях приета негативно в колектива(поради факта,че съм бедна),заплатата с мъка ми стигаше да покрия елементарните си нужди-ток,квартира,вода,телетон и т.н.Може да ви е чудно ,но по тази причина се отказах. Иначе на спечелилите желая успех!
Гост

Мнениеот Гост » 21 Дек 2005, 21:01

Да това наистина е добре да се знае. Аз ще трябва да се местя. А сега изкарвам добри пари като адвокат. Имам и переспективи за много добре платени договори за другата година. Лошото е, че съм си навила на пръста, че трябва да опитам и това.
Гост

Мнениеот Гост » 21 Дек 2005, 21:57

По сегашният норматив ,приетите са задължени да работят 5г. в системата на длъжността на която са назначени в противен случай -дължат обезщетение на държавата.Това някой обясни ли ви! Аз съм в подобно положение на описаното по-горе,само дето не мога да се откажа по разбираеми прични. Когато преди година и половина ме назначиха,пропуснаха да ми кажат тази малка подробност. Колегите казват че са били предупредени, е сигурно аз поради еуфорията от спечеленият конкурс не съм обърнал внимание на тази малка подробност.
Гост

Мнениеот Гост » 21 Дек 2005, 22:40

A dali tova ne go pishe v niakakyv dogovor, koito se podpisva. Vse pak shte triabva da e iasno kakvo predstavliava tova obezshtetenie. Moje bi vsichko tova e zaradi t.nar. obuchenie, koeot se preminava v nachaloto, inache ne vijdam logika. Kak taka shte zadyljavat niakogo da raboti 5 godini i da niama pravo da se otkaje.
Гост

Мнениеот Гост » 22 Дек 2005, 01:19

Мартинова написа:Не те познавам. Беше написал името си на потребител. Беше написал, че не си се класирал след много четене и аз затова ти писах. Не знам нищо повече.

разбрах те, но не съм бил аз. някой друг е използвал името Павел. не съм се оплаквал от нищо. щом така е станало, значи така трябва. когато човек е свързан с властта трябва много да внимава с всяко свое действие. властта дава много правомощия, но отнема много от свободата. освен това не съм убеден на 100%, че това е най-добрият начин за реализация. просто е добре за човек, който започва и е без особена практика и без клиенти. затова опитах. на никого не съм давал съвети. всеки може да реши най-добре кое е най-доброто за него. когато бях спасител на плажа печелех повече, отколкото сега, когато съм юрист. но съм благодарен, че работя и все пак имам переспективи да се развия. желая ти късмет така, както ти на мен. мисля, че след като си спечелила, си струва да опиташ поне, преценявайки какво печелиш и какво губиш.
Гост

Мнениеот *** » 22 Дек 2005, 21:05

Anonymous написа:Много от спечелилите конкурса за съдии не са много наясно.Това се отнася особено за хората,които са спечелили не в града в който живеят.Предупреждавам ги,че трябва да са сериозно подплатени финансово,за да издържат,в противен случай животът им ще се превърне в малък ад.Освен това не си мислете,че лесно ще се прехвърлите в града в който живеете.Аз успях да издържа 2,5 г.,освен че изхарчих всичките си спестявания и бях приета негативно в колектива(поради факта,че съм бедна),заплатата с мъка ми стигаше да покрия елементарните си нужди-ток,квартира,вода,телетон и т.н.Може да ви е чудно ,но по тази причина се отказах. Иначе на спечелилите желая успех!

Не е много учтиво да се пита, но все пак каква е нетната заплата (т.е след удръжките за данък и осигуровки), която получава мл.съдия? Това е важно, за да се прецени дали си заслужават усилията и нервите за конкурса и дали си струва да се местиш в друг град.

Мнениеот dess_74 » 28 Дек 2005, 10:14

Колежке, може да Ви прозвучи грубо, но за нетната заплата на младшия магистрат, трябваше да се позаинтересувате преди, провеждането на съответният конкурс, а не сега, след като вече предполагам сте и потвърдили класирането си в същия.
dess_74
Потребител

Мнениеот Гост » 28 Дек 2005, 11:23

Не, не съм класирана, но вече трета година блъскам сезифовия камък на конкурсите и искам да знам дали, в края на краищата, си заслужава да ппродължавам. Макар,че работата на магистрат е привлекателна по много причини, а по-горе колеги се оплакват,че едва ли не изнемогват финансово, а аз все пак имам две деца и искам да знам дали в края на краищата е нещо ,което заслужа чак толкова усилия. Защото нали има и поговорка "Внимавай какво си пожелаващ, да не се сбъдне!"
Гост

Мнениеот dess_74 » 29 Дек 2005, 17:32

Заплатата с която започва един младши магистрат е 600 лева. Става въпрос за брутната РЗ.
dess_74
Потребител

Мнениеот Гост » 29 Дек 2005, 18:09

Т.е ако са ми правилни сметките - около 450 лв. нетно? В сравнвние със средната заплата в страната не е зле, но ако си назначен в друг град, различен от обичайното ти местоживеене, наистина си на минус... и то доста ....
Гост

Мнениеот Гост » 30 Дек 2005, 00:54

Интересното е,че има класирани кандидити и за двете места-и за прокурори , и за съдии.Това струва ме се е още еден повод опасенията ни да бъдат попвърдени,а именно-сега ще бъдат набутани през задната врата връзкарите.Не че това ще учуди някого,но ще бъде интересно как ще процедира великият ВСС.
Гост

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити