начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Основание за разваляне на дарение

Казуси за недвижими имоти

Основание за разваляне на дарение

Мнениеот georgikolev » 13 Яну 2022, 18:26

Здравейте, преди 3 години ми беше прехвърлен етаж от къща заедно с партерно помещение от което аз имах 1/6 дял. Дарителите ми бяха моята баба с 4/6 дял и моята леля с 1/6 дял, тоест бях надарен с 5/6 дяла. Баба ми разпредели имотите, като беше дала на въпросната ми леля пари за апартамент и затова къщата остава на мен, тъй като майка ми почина. Наскоро и баба ми почина и къщата си е моя, но придобита чрез дарение. Въпросите ми са:
1) Ако реши леля ми има ли право да предеви някакви претенции и да развали дарението, освен предвидените в закона 3 железни клаузи?

2) Ако по някъква причина реши да ми заведе дело и да си поиска дяла, то същия дял ли може да иска или след смъртта на баба ми вече 3/6, което е 50% от имота?

3) Понеже леля ми има психически проблеми и е емоционално нестабилна се натоварвам и не сме в добри отношения. Кара ме да се чувствам все едно ми е дала нещо, а в същото време и двамата сме получили по 1 имот от баба ми, обаче само в моя случай е с дарение... Ако поддържаме рядко контакт има ли право пак да изисква нещо.
Ще се обърна и към адвокат тези дни като намеря време, но тези въпроси от доста дълго време ме разяждат, а и ще влагам пари в имота, ще се прави основен ремонт и ще се дава под наем и всичко трябва да е както трябва.

Благодаря предварително на всеки, които ще си направи труда да даде някой съвет. Поздрави. :)
georgikolev
Младши потребител

Re: Основание за разваляне на дарение

Мнениеот berto » 13 Яну 2022, 19:40

Здравейте, georgikolev,

дарението е уредено в чл. 225-227 /ЗЗД и там основанията за разваляне са набеждаване в престъпление и убийство на дарителя. То се разваля само при нарочен процес на потенциалните наследници и ако срещу Вас има влязла в сила присъда за тези две престъпления, т.е. това според мен отпада като вариант.

Друг вариант за разваляне е по чл. 87 /ЗЗД, където срокът е 5 години (прочетете го).

Третото, което има значение са общите правила за нищожността и унищожаемостта по чл. 26 и следващите /ЗЗД.

Иск за нищожност може да се предяви винаги, за него няма давност, а за унищожаемостта - в 5 годишен срок от изповядване на сделката.

На практика може много неща да се случат, особено ако казвате, че леля Ви има психични отклонения и е емоционално нестабилна. Така тя може да каже, че преди време е имало натиск върху нея и затова си иска частта обратно.

От друга страна казвате, че баба Ви ѝ е дала пари за друг апартамент. Трябва да имате доказателства за това, защото това означава, че леля Ви е получила нещо в замяна и следователно няма причина да рови в минали неща.
berto
Потребител

Назад към Имотни казуси