начало

Съдия Мирослав Петров съобщи за двоен аршин при проверките на прокурор Йордан Петров Съдия Мирослав Петров съобщи за двоен аршин при проверките на прокурор Йордан Петров

Безстопанствено дете, оставят му храна и го заключват

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Безстопанствено дете, оставят му храна и го заключват

Мнениеот ivanalesi » 01 Апр 2019, 20:40

Здравейте,

Mалко объркан казус. Аз съм потърпевш съсед от безстопанствено дете.
Над мен жената има дете което сега през пролетта и лятото през цялата ваканция го оставя абсолютно само в продължение на дни.
Доведения й баща живее два етажа по-надолу и уж му носи да яде, след което го заключва и то стои само. Детето си седи само и играе на компютъра, спи когато му скефне и скача/тича/хвърля някакви топчета, блъска и чука като се ядоса на компютърните игри и т.н., по всяко време от денонощието. Особено лятото е шоу понякога до 5-6 сутринта...
Детето е 4-5-ти клас вече(ако ги преминава), майка му изгони бащата може би когато то беше на 1 годинка. Тя има и друго дете, което е вече на 16-17, то живее при доведения й баща и за него със сигурност знам, че тя не позволява на бащата да го вижда или дори да говори по телефона. Предполагам нещо подобно се случва и с по-малкото дете.
И в двата случая, бащите бяха определено по-свестни от нея... тя, пък й семейството и са... емоционално нестабилни, тя е определено истерична.
Хората не са особено интелигентни, в смисъл приятеля на жената му отне 10 мин да си напише 3-те имена и да се подпише в домовата книга, а за нея не съм сигурен, че има средно-образование :)
Въпроса ми е какво е най-доброто действие което мога аз да предприема?
Да се обадя в агенция за защита на децата или в полицията когато то е само и вдига шум през нощта?
Детето не мога да си представя, че може да бъде в по-лоша обстановка.
ivanalesi
Младши потребител

Re: Безстопанствено дете, оставят му храна и го заключват

Мнениеот nikodim77 » 01 Апр 2019, 22:04

Нещо много – ама много сте се объркал! Вие не сте потърпевш, а съучастник в издевателството над това дете! Имам предвид, че до сега е трябвало отдавна да сезирате Агенция за закрила на детето, а не да се чудите какво да сторите и да искате съвет по форумите. На вас Ви пречи, че то – детето чука и вдига шум, но не Ви прави впечатление, че това дете се унищожава! Пишете:
„…уж му носи да яде, след което го заключва и то стои само.”
Само тези думи стоят (звучат) страшно!
Вашето бездействие е укоримо! Дори бих каза, че самият Вие с бездействието си сте нарушил разпоредбите на чл. 7, ал. 1 от ЗЗакрД, както и чл. 205 от НПК. Язък, че законодателя е премахнал санкцията от НК по отношение на несъобщаването за престъпно поведение! А поведението, както го описвате на родителите, предполага състава на чл. 182 от НК. Или най-малко на чл 45, ал. 4 от ЗЗакрД. (лелееее, пиша настоящето и изригвам! Не мога де се помиря с това, че някой ще си позволи да заключва дете и да го оставя на произвола на съдбата с компютър и незнам какво…)
Острият ми и непримирим тон е продиктуван от особената ми чувствителност по отношение на децата. Никое дете не се ражда за да бъде отглеждано по описания от Вас начин! Никое дете не заслужава подобна съдба. И никой няма право да бъде безразличен към подобни истории, или да се вълнува само от собственото си спокойствие!
Отидете (не им пишете сигнали и др. писмени бумащини) лично в отдел „Закрила на детето” към агенция „Социално подпомагане”. Покажете се като отговорен човек и милеещ за детето. Не им се жалвайте, че Ви пречи наВас, а им покажете загриженост (макар и неискрена), пояснете им случая подробно така както сте си направил труда да го изложите тук във форума. И дано пък те да си свършат работата като хората. (че понякога и в тези институции нещата не са както трябва).

пп. Не се бойте! Никой няма да Ви търси отговорност по цитираните от по-горе законови текстове. Представих В и ги за по- голяма яснота, а и съм в състояние на афект от това, че едно дете е в такава ситуация. Напротив, ще се покажете като човек на място – мислещ за детето!
nikodim77
Активен потребител

Re: Безстопанствено дете, оставят му храна и го заключват

Мнениеот ivanalesi » 02 Апр 2019, 00:38

Може би не съм се изразил добре, искам да се помогне на детето.
Страхувам се обаче от факта, че понеже е в апартамент който реално е собственост на доведения баща на "майката", ще дойде полицията и той ще каже... Ами аз спя тук долу, а него съм го оставил да спи горе понеже му харесва повече и съм го заключил през нощта.

Разбирате ли ме сега? Отделно имам и други притиснения, защото вече сме имали съдебни спорове с въпросното "семейство", прибягвали са до физическа саморазправа, наскоро пак имаше заплахи и т.н. На полицаите сигурно им е писнало от тях... Всъщност един от съседите е полицай.
И междудругото, аз съм единствения съсед който се разправя с тях. Другите ги е страх.
Искам така да направя, че не просто полицаите да дойдат, да разберат какво става, да съчувстват, но и да могат да действат или агенцията да може да действа. Да стане нещо, да има положително развитие. Протокола няма ефект, майката сигурно срича като го чете!

Малко емоционално, но честно казано в други държави тия деца в никакъв случай нямаше да стоят при тях, а семейството да е разкарано отдавна, отдавна!
Но имаме закони които са ултра хипер либерални към такива откачалки, може би защото са писани от други подобни откачалки и не са за 21-ви век. Сори ако някой се чувства обиден...
ivanalesi
Младши потребител

Назад към Семейни казуси