начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Давност - НК или ЗАНН?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Давност - НК или ЗАНН?

Мнениеот hellmad » 27 Окт 2016, 19:24

Здравейте,

темата сигурно е разглеждана и преди, но не успях да намеря нищо конкретно. Попаднах на няколко СР, но съдебната практика в тях е противоречива и не съм сигурен кой точно е верният отговор.

По същество казуса е следния: Извършено престъпление по чл. 343б, за което е наложено наказание "Пробация" за срок от десет месеца, и на осн. чл 37, т.7 - лишаване за 10 месеца. Не мисля, че е нужно да обяснявам кой какво е направил, ясни са нещата и както по-рано днес четох някъде - наказанието по 343 е като да изкараш грип, показно за нашите шофьори. Всъщност чета понеже една от курсовите ми работи е на тема: "Правната култура на българина", но да не се отклонявам от въпроса. Та...

Със споразумение с прокуратурата е наложено горното наказание. Присъдата влиза в сила на 24-то число (месец юли), като ГДИН започва налагането на пробационни мерки на 1-во число от следващият месец. При извършване на самото престъпно деяние, което е извършено някога началото на май, не е иззето СУМПС.

Сега - според НК изтърпяването на лишаване по смисъла на чл. 37, т.7 - срока на изтърпяване започва от датата на влизане на акта в сила - т.с. датата на одобряването на споразумението с прокуратурата. Според ЗДвП обаче това се случва с физическото отнемане на самото СУМПС. Същото обаче е загубено (или поне така е упоменато в последствие). Освен че не е представено при съставянето на АУАН, СУМПС е било изтекло при извършването на нарушението. Казвам го защото имаше някъде и хипотеза, че изтърпяването на въпросното лишаване се брои и тогава, когато същото е наложено и по административен ред/акт. Т.с - самото изтичане на валидността на документа е административна забрана за ползването му.

Наказанието в частта "Пробация" е изтърпяно, изпратен е протокол в прокуратурата и случая е приключен. Поради липсата на СУМПС-то обаче същото не е върнато. Освен едно обаждане от КАТ, друго действие не е имало. 20 месеца по-късно същият тоз престъпен индивид отива в КАТ да си преиздава книжката, обявява я за загубена/открадната, като ясно е посочено, че е загубена в деня на престъплението или преди това. И... когато новата книжка му е готова, от КАТ отказват да му я върнат, защото има да изтърпява наказание.

И така стигаме до въпроса: За привеждане изпълнението на това наказание с кои давностни срокове трябва да се съобрази наказващият орган - чл. 82, ал. 1, т. 5 от НК или чл. 82, ал. 1, т.б от ЗАНН.
Четох и двете хипотези, видях СР и в двете посоки. В случая лишаването от правоуправление не е ли административно наказание, и след като в ЗАНН има специална буква, в която ясно е обосновано това нарушение и давностни срокове, не трябва ли да се приложи именно той?

Т.с. - тя новоиздадената книжка е в КАТ така или иначе, но има ли смисъл да се обжалва евентуален ИАА с отказ същата да бъде върната, заради изтекла давност. То не е голяма драма, има още два месеца да престоява там, чисто хипотетично питам, така - докато чакам вечерята.

Поздрави,
А. Енчев

п.п. И както е модерно по социалните мрежи - "аз за един преател питам" ;)
hellmad
Младши потребител

Re: Давност - НК или ЗАНН?

Мнениеот doc03 » 27 Окт 2016, 19:46

hellmad написа:... за което е наложено наказание "Пробация" за срок от десет месеца, и на осн. чл 37, т.7 от НК - лишаване за 10 месеца.
.......
И така стигаме до въпроса: За привеждане изпълнението на това наказание с кои давностни срокове трябва да се съобрази наказващият орган - чл. 82, ал. 1, т. 5 от НК или чл. 82, ал. 1, т.б от ЗАНН.

СУМПС не е отнето с НП. Наказанието е по НК, независимо от административният му "характер". Така мисля ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Re: Давност - НК или ЗАНН?

Мнениеот hellmad » 27 Окт 2016, 20:00

Благодаря,

и на мен така ми се струва, само дето някъде четох и решения в другият смисъл, или просто така ми се иска.

То въпроса е принципен, защото дори да пуснем молба до директора на КАТ и да получим отказ, атакуването на този акт ще отнеме повече време, отколкото просто кротко да си изтърпи наказанието.
hellmad
Младши потребител

Назад към Наказателно право