- Дата и час: 22 Ное 2024, 17:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем с капещ климатик
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Проблем с капещ климатик
Здравейте! От два месеца съм собственик на апартамент в стара сграда, на висок етаж. Климатикът ми е бил монтиран преди пет години точно над прозорците. Принципно е странно, но не е имало проблем досега, тъй като прозорците се явяват не на нивото на фасадата, а около 10см. навътре. Обаче съседи десет етажа по- надолу си монтирали няколко сантиметра навес( на фасадата), който явно е алуминиев. Съответно ми се оплакаха, че ще подадат жалба, ако не предприема нещо да спре да им 'вали' по новата дограма и изолация, всичко било черно...Не съм видяла лично, но ще го направя. Целият блок разбра за тази 'драма'. Ясно е, че проблемът е започнал от техния навес, не от моя отоплителен уред, но си имам и други проблеми, не ми се занимава с глупости. Въпросът ми е, да прежаля ли стотина лева за ваничка за климатика, или да ги оставя да подават жалби? Принципно съм добронамерена и не желая разправии, но и не искам да ми се качват на главата. Моля, посъветвайте ме.
- ebouguereau
- Нов потребител
Re: Проблем с капещ климатик
Принцип е че всичко "прозиведено" във вашия имот трябва да си остава вътре, или да се отведе по подходящ начин към някакви инсталации.
Представете си че живеете в къща с двор. Имате външна тоалетна. Според вас приемливо ли ще е отпадната вода от тоалетната да отива в двора на съседа който се намира по-ниско? Той ще бъде ли рпав да протестира, че изливате фекалии по двора му?
Да, водата във вашия случай е "чиста", но това не променя същността на въпроса. Трябва да събирате капещата вода и да я отведете някъде. Не можете просто да я изливате надолу, както не можете да си изхвърляте отпадъците от масата след хранене през балкона.
Представете си че живеете в къща с двор. Имате външна тоалетна. Според вас приемливо ли ще е отпадната вода от тоалетната да отива в двора на съседа който се намира по-ниско? Той ще бъде ли рпав да протестира, че изливате фекалии по двора му?
Да, водата във вашия случай е "чиста", но това не променя същността на въпроса. Трябва да събирате капещата вода и да я отведете някъде. Не можете просто да я изливате надолу, както не можете да си изхвърляте отпадъците от масата след хранене през балкона.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Тоест, съветвате ме да изкъртя/демонтирам климатика или да изградя външна отводнителна система на блока, защото той няма такава? С удоволствие, даже ще построя цял квартал с нови блокове, по които ще бъдат спазени всички законови изисквания. С централен климатик и шумо, и топлоизолация, чиито срок на годност няма да е пет години...След това ще помоля и всички обитатели да бъдат съвестни и щастливи, само че първо- никога няма да имам тази финансова възможност и второ- убедена съм, че и тогава поне 50% от обитателите ще имат проблем с нещо. Мнението Ви беше крайно примитивно, да не кажа друга дума.
- ebouguereau
- Нов потребител
А къде е отивала водата от вашия климатик преди съседите да си сложат "козирката" (предполагам това е просто защитна лента която покрива горния край на излоацията която са поставили). На тротоара, нали? При минусови температури вероятно е ставала прекрасна поледица.
А когато вятъра духа срещу фасадата - тогава къде? В прозорците на съедите, или по новата мазилка...
Щом смятате че сте права - свикайте общо събрание, поставете въпроса за премахване на козирката от съседите. Само стискайте палци някой да не се сети, че фасадата е обща част, и никой няма право да поставя нищо по нея без решение на ОС.
Вие сте си поставили климатик да се топлите, съседите са направили топлоизолация по същата причина. И двете са незаконни. Накратко - съседите са в нарушение, вие сте в нарушение. Разберете се помежду си, защото ако се намеси закона, нещата няма да са от полза на никой.
А когато вятъра духа срещу фасадата - тогава къде? В прозорците на съедите, или по новата мазилка...
Щом смятате че сте права - свикайте общо събрание, поставете въпроса за премахване на козирката от съседите. Само стискайте палци някой да не се сети, че фасадата е обща част, и никой няма право да поставя нищо по нея без решение на ОС.
Вие сте си поставили климатик да се топлите, съседите са направили топлоизолация по същата причина. И двете са незаконни. Накратко - съседите са в нарушение, вие сте в нарушение. Разберете се помежду си, защото ако се намеси закона, нещата няма да са от полза на никой.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
ebouguereau написа:Здравейте! От два месеца съм собственик на апартамент в стара сграда, на висок етаж. Климатикът ми е бил монтиран преди пет години точно над прозорците. Принципно е странно, но не е имало проблем досега, тъй като прозорците се явяват не на нивото на фасадата, а около 10см. навътре. Обаче съседи десет етажа по- надолу си монтирали няколко сантиметра навес( на фасадата), който явно е алуминиев. Съответно ми се оплакаха, че ще подадат жалба, ако не предприема нещо да спре да им 'вали' по новата дограма и изолация, всичко било черно...Не съм видяла лично, но ще го направя. Целият блок разбра за тази 'драма'. Ясно е, че проблемът е започнал от техния навес, не от моя отоплителен уред, но си имам и други проблеми, не ми се занимава с глупости. Въпросът ми е, да прежаля ли стотина лева за ваничка за климатика, или да ги оставя да подават жалби? Принципно съм добронамерена и не желая разправии, но и не искам да ми се качват на главата. Моля, посъветвайте ме.
Съгласно разпоредбата на Чл. 38 от ЗС при сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са външните стени, както и всичко, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
Във връзка с гореизложеното, следва да се направи обоснован извод, че решение за поставяне на климатици – на външните стени на сградата е от компетенциите на Общото събрание на собствениците в етажната собственост.
Поставете ваничка на външното тяло на климатика (и/или отведете капещата вода в улука, ако има такъв).
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|