начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

животновъд унищожава новозасадени от мен градини

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

животновъд унищожава новозасадени от мен градини

Мнениеот fitipaldi » 20 Авг 2013, 21:51

Здравейте.Имам следният проблем-местен животновъд с "анархични " възгледи унищожава новозасадени от мен градини.След жалби в общината,веднъж го хванаха и уж му писаха акт но така и не беше пуснат в ход този акт, а на следващите жалби направо си пасуват.Ако продължат да не вземат мерки мога ли на законова основа да им напомня някакви задължения и това въобще закононарушение ли е ?
fitipaldi
Нов потребител

Re: Задължения на общинска администрация ?

Мнениеот borovinka » 21 Авг 2013, 13:18

1. В какво се изразяват т.нар. "анархични прояви"? (Изкоренява/тъпче дръвчета и т.н. или в други действия?)
2. Срещу какво се "жалвахте" в общината точно?
3. (и много важно) Чия собственост е земята, в която "сеете градини"? Ваша/общинска/на животновъда и т.н. - важно е с оглед наличието на евентуални самоуправни действия или не.
4. На какво основание вие "сеете градините" (това в случай че земята не е ваша) - договор с някого някакъв наличен ли е?
5. Ако сте собственик на земята и лицето влиза в нея и прави мизериите, да сте опитвали да сигнализирате полиция/прокуратура за евентуално извършено нарушение и/или престъпление или само с оплакване пред общината се занимавахте?
6. Анархичният животновъд да оспорва (съдебно или извънсъдебно) някакви ваши права да "сеете градините" точно на това място и в точно този им вид?

След по-подробно описание по горните точки от ваша страна, може и да се изясни някаква посока, в която да се опитаме да ви насочим.
Всичко останало би било плод на нагаждане, гадаене и предположения, които без да почиват на факти, няма да ви свършат работа.

(Простете за излишеството, днес съм в писателско настроение) :mrgreen:
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Re: животновъд унищожава новозасадени от мен градини

Мнениеот fitipaldi » 21 Авг 2013, 18:15

Ще започна по точките :):
1.Оставя си животните безстопанствени (а козите не прощават -белят,чупят фиданките).
2.Понеже знам ,че в общината могат да го санкционират само за безстопанственост -за това и се жалвах.Ако има някакъв вариант за загубите да се сезира съда,ще се радвам да го разбера.
3.Земята е моя,с всички възможни документи-засадил съм я по европейска мярка за подпомагане-така че там не може да има неизрядни документи.
5.Сигнализирал съм и полицията-на тях им е писнало да се занимават с него.Направиха му предупреждение ,писаха му акт,не му е първия -даже е лежал и в ареста .От общината са му правили през годините също много актове за какво ли не-за това казвам че не признава закона.
Между другото днес, може би трябва да се коригирам,от общината пратиха комисия.Тя завари животните точно в овощната ми градина и пак писаха акт.Дано този път да има поне малък ефект.Въпреки че, при него ходят само с полицай-без малко щеше да набие и него :).
Склонен съм да мисля ,че от общината може и да си свършат тяхната работа ,макар и със закъснение,но проблема едва ли ще се реши.
Има ли правна възможност съдът да се произнесе по такъв случай?
fitipaldi
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 21 Авг 2013, 18:37

fitipaldi написа:Има ли правна възможност съдът да се произнесе по такъв случай?

Да, по чл. 50 вр. 45 ЗЗД. Делото си сложно, заради редицата поводни камъчета - консултирайте се с адвокат.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 22 Авг 2013, 13:28

Съвсем правилно ви е насочила Райското птиче, намерете адвокат и действайте.
Предвид факта, че имате и действащ договор за земеделската продукция от този терен, спокойно животновъдът може да бъде осъден да ви заплати щетите, че и едно хубаво обезщетение за пропуснати ползи (ако го обосновете добре - за повредените дръвчета, които не са успели да дадат плод).

Намерете адвокат, обяснете ситуацията, покажете и договора за мярката по земеделска програма и действайте.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот fitipaldi » 25 Авг 2013, 14:03

Благодаря ви .Ще се консултирам с адвокат .
fitipaldi
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 26 Авг 2013, 08:33

И един допълнителен въпрос, ако може - мислил ли сте за физическо възпрепятстване на достъпа до имота ви - оргади, телени мрежи? Знам, че изисква средства (особено ако теренът е голям), но е добре да го ограничите по принцип, а не само конкретно спрямо животновъда и неговия добитък.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот fitipaldi » 03 Сеп 2013, 21:54

Мислил съм, разбира се .За напролет съм решил да отделя средства,въпреки че има вероятност да не е ефективна преграда-поне така се получи с един съсед,на който му минаваха под мрежата :).
fitipaldi
Нов потребител

Назад към Административно право