- Дата и час: 22 Ное 2024, 22:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
попълване на домова книга
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
попълване на домова книга
Сина ми е с постоянна адресна регистрация в притежаваното от мен-майка му жилище,но живее на друго място.Трябва ли да го впиша в домовата книга и в коя графа?
- nonaku
- Нов потребител
Re: попълване на домова книга
щом решавате да му плащате консумативните разходи пишете го и в графа обитател,щом ВИЕ сте собственик
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
До nonaku
Впишете синът си в домовата книга в графа "обитатели". Такси за поддръжка на ЕС не е нужно да плащате,тъй като той не живее в на адреса.
Уведомете непременно Управата на ЕС,че е постоянно отсъстващ повече от месец.
Впишете синът си в домовата книга в графа "обитатели". Такси за поддръжка на ЕС не е нужно да плащате,тъй като той не живее в на адреса.
Уведомете непременно Управата на ЕС,че е постоянно отсъстващ повече от месец.
- trando58
- Потребител
И сега в кръга на шегата при това преброяване ще се окаже ,че в БГ живеят не около 6 милиона души а са с поне една трета повече.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
Според мен не е законосъобразно като обитател в домовата книга да се вписва лице , което не обитава сградата. Самата дума обитател означава лице , което обитава там. Не би трябвало да вписвате сина си изобщо. Неговият постоянен адрес може да е при вас , но настоящия му адрес е другаде , тоест адреса където пребивава. Вписването на обитателите цели заплащането на услуги по поддръжката на общите части , а синът ви не ползва тези услуги.
- kirile
- Потребител
Не виждам нищо незаконно ако синът бъде записан в домовата книга при родителите си. Аз имах точно предвид като постоянен адрес. Всички които не са собственици са обитатели,дали са синове ,дъщери,балдъзи или баджанаци,се вписват в графа "обитатели". И понеже подозирам,че въпросът е провокиран от провеждащото се в БГ преброяване,не виждам причина той да не бъде вписан като като постоянен адрес.Защо отсъства и за колко време, не е важно за тълкуването на закона.По чл51т.2 не заплаща за консумативи,и едва ли домовата книга съществува само за тези цели.Би било смешно. Тя касае много други институции и има много по-голяма стойност от тефтер на длъжниците по ЗУЕС.
- trando58
- Потребител
Данните в домовата книга се попълват така , както са подадени от собствениците , без да се иска документ за удостоверяване на тези данни. Като споменахте други институции може би имате в предвид съдебните органи , но ако се стигне до там съдът не преценява съгласно данните от домовата книга , а изисква необходимите документи. Това имах в предвид , че данните от домовата книга най-вече служат за правилното начисляване на консумативни разходи и ремонт по общите части.
- kirile
- Потребител
trando58 написа:Не виждам нищо незаконно ако синът бъде записан в домовата книга при родителите си. Аз имах точно предвид като постоянен адрес. Всички които не са собственици са обитатели,дали са синове ,дъщери,балдъзи или баджанаци,се вписват в графа "обитатели". И понеже подозирам,че въпросът е провокиран от провеждащото се в БГ преброяване,не виждам причина той да не бъде вписан като като постоянен адрес.Защо отсъства и за колко време, не е важно за тълкуването на закона.По чл51т.2 не заплаща за консумативи,и едва ли домовата книга съществува само за тези цели.Би било смешно. Тя касае много други институции и има много по-голяма стойност от тефтер на длъжниците по ЗУЕС.
А какво пише в закона след като е обитател и отсъства повече от месец се заплаща за него 50% от консумативните разходи ,и молбата до Управителя на ЕС си е валидна , и ако отидем по чл51 т 3 ,че точно съвета Ви беше такъв да се уведоми управата ,че ще отсъства повече от месец. Имате ракийка и рибка за сър хамфри покане го на гости.
- toni_sf
- Активен потребител
Пак се оливаш умнико Понеже на мислене не можеш да се научиш,то поне се научи да четеш. При тази ситуация имаме валидна т.2 от чл.51 Синът на питащият не живее в ЕС.Той може да посещава родителите си но не пребивава в ЕС повече от месец.По тази хипотеза не потребява и не е длъжен да плаща
- trando58
- Потребител
Незнам дали съм умника аз, ама след молбата ДО Управителя на ЕС с която я съветваш ,после да не се чудиш как да се извиняваш ама то пък тук дали е необходимо.
- toni_sf
- Активен потребител
trando е прав - обитател,пребиваващ за не повече от месец в ЕС - чл. 51 ал.2 от ЗУЕС, не дължи плащане на консумативи.
- nk7702n
- Старши потребител
Въпроса на питащия беше дали трябва да го вписва в домовата книга. Ясно отговорих - НЕ. Измествате нещата с разсъждения дали трябва да плаща , какво и колко.
- kirile
- Потребител
до-nk7702n чл51 т3 Собственик или обитател ,който отсъства повече от месец ,заплаща за времето на отсъствието50 на сто от консумативните разходи по ал 1 .За отсъствието си се уведомява писмено председателя на управителният съвет. А и къде видяхте в т2 от този член да пише ,че се уведомява Управителя или Председателя на ЕС.И разбирам както казахте ,че адвоката тълкува закона важно е как го тълкува и да не смества ГПК с НПК лек и успешен ден Ви желая
- toni_sf
- Активен потребител
Здравейте, моя въпрос е такъв: сега получихме акт 16 за новото ни жилище, за да се впишем в домовата книга,като собственици на жилището трябва ли да си сменяме личните карти?
- dianjelika
- Нов потребител
toni_sf написа:до-nk7702n чл51 т3 Собственик или обитател ,който отсъства повече от месец ,заплаща за времето на отсъствието50 на сто от консумативните разходи по ал 1 .За отсъствието си се уведомява писмено председателя на управителният съвет. А и къде видяхте в т2 от този член да пише ,че се уведомява Управителя или Председателя на ЕС.И разбирам както казахте ,че адвоката тълкува закона важно е как го тълкува и да не смества ГПК с НПК лек и успешен ден Ви желая
toni_sf, чак сега виждам какви си ги къдрил тук - НПК, ГПК, ЗУЕС - много закони станаха, а пък ако вземеш и да ги прочетеш... Къде го видя това отсъствие на обитателя повече от месец, че тя жената пише, че въобще не пребивава там, само е адресно регистриран там. И понеже няма изрична разпоредба, която да касае такива случаи, се прилага правилото, обитател, който не пребивава повече от месец в ЕС.
- nk7702n
- Старши потребител
dianjelika написа:Здравейте, моя въпрос е такъв: сега получихме акт 16 за новото ни жилище, за да се впишем в домовата книга,като собственици на жилището трябва ли да си сменяме личните карти?
Според зависи...
1. Постоянен адрес е адресът в населеното място, което лицето избира да бъде вписано в регистъра на населението. На него получавате всякакви книжа- от администрация и съд, по него се определя и правото ви безпроблемно гласуване( а избори идат), здравна помощ и прочее.
2. Настоящ адрес е адресът, на който лицето живее.
Двата адреса не е задължително да съвпадат.
В документът за самоличност се отразява постоянния адрес- ако няма да търпи промяна, не е нужно да влизате в приключения ( смяна на лична карта). Ако ли ще се установите в това жилище, но не искате да си сменяте постоянния адрес- то една адресна регистрация в общината за настоящ адрес е достатъчна.
Или по-простичко:
имам апартамент в София, но и на морето, както и вила в Елена( хипотетично). Собственик съм и на трите имота, но АЗ към избрала, и заявила пред съответната община, постоянния и настоящ адрес да са ми на морето, респективно постоянния е нанесен в л.к.,- останалото е неважно и не ме лишава от собствеността.
- Гост.
- Старши потребител
до-poli_g Радвам се ,да ти чуя мнението и ми хареса,че даде две юридическото и по простото. А не да се мъчат някой да питат с три имота дали са длъжни да се регистрират в домовите книги ,молби да подават до разни Управители на ЕС и ти благодаря,че пак се завърна в раздела Етажна собственост.
- toni_sf
- Активен потребител
Само да добавя.Доколкото питащата се интересува от това дали е наложително да си смени ЛК за да се впише в домовата книга,уточнявам,че в ДК се висват само трите имена и ЕГН на обитателите.
П.П. Честито приетите поправки в ЗУЕС! Да видим кое какво се е променило,дано да е за добро!
П.П. Честито приетите поправки в ЗУЕС! Да видим кое какво се е променило,дано да е за добро!
- trando58
- Потребител
Вдомовата книга се вписват само трите имена и адрес , без ЕГН , защото ЕГН е лична информация. Аз лично като бивш домоуправител съм я попълвал и знам какви данни се изискват.
- kirile
- Потребител
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|