начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Забраната reformatio in pejus в производството по ЗАНН

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Забраната reformatio in pejus в производството по ЗАНН

Мнениеот legallapsus » 28 Фев 2011, 16:16

С наказателно постановление по ЗДвП е наложена глоба в размер на 200 лв.+лишаване от право да управлява МПС.Районният съд преценява, че към момента на извършване на нарушението, предвиденото наказание в съответната разпоредба е само глоба до 300 лв.Обжалва само водачът.
Е ако съдът измени постановлението в частта на глобата, като я увеличи на 300 лв., и отмени лишаването от право да управлява МПС, влошава ли се положението на обжалващия по отношение на глобата? :| :| :| Аз смятам, че да.
Последна промяна legallapsus на 28 Фев 2011, 17:35, променена общо 1 път
legallapsus
Младши потребител

Re: Забраната reformation in pejus в производството по ЗАНН

Мнениеот portokal » 28 Фев 2011, 16:20

Влошава се. Наистина ли съдът я е увеличил?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот A.Pato » 28 Фев 2011, 16:23

Приложил е по-благоприятната за дееца разпоредба на осн. чл. 3, ал. 2 ЗАНН.
A.Pato
Потребител

Мнениеот portokal » 28 Фев 2011, 16:32

Лишаването от права е по-леко наказание от глобата и според мен няма нищо благоприятно в това да ти увеличат глобата, дори ако ти махнат лишаването от права.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 28 Фев 2011, 16:45

Ама никак не могат да ти "махнат" глобата, предвидена е и в двата закона :wink: Тук въпросът е кой е по-благоприятен - този, който предвижда само глоба или другият - който предвижда глоба и кумулативно ЛП. Как ще конкурираме размерът на глобата от една страна, с предвидени две кумулативни наказания, от друга :roll:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот A.Pato » 28 Фев 2011, 16:47

A.Pato
Потребител

Мнениеот portokal » 28 Фев 2011, 16:49

Говорим за увеличаване на глобата от 200 на 300 лв., не за "махане".

Как ще конкурираме размерът на глобата от една страна, с предвидени две кумулативни наказания, от друга

Ми едното от двете кумулативни наказания е по-леко от всяка глоба, така че според мен ниската глоба е по-благоприятна, независимо с какво по-леко наказание е съчетана.
Кое е по-леко - 2 години лишаване от свобода и глоба 1000 лв., или 3 години лишаване от свобода без глоба? Същото е според мен.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kontrol » 28 Фев 2011, 17:09

Първо, казва се "забрана за reformatio in pejus" (peius)

Второ, въпросът е амбивалентен:

- ако през цялото време е действала само санкция 300 лв., а АНО е наложил несъществуващо наказание, би трябвало съдът да отмени ЛПУМСП.

- ако обаче сме в хипотезата на различни закони и първоначално установеното наказание е в рамките на закона, следва да се индивидуализира наказанието по всеки един от двата закона и след това да се съпоставят. Ако са 200 + ЛПУМПС и 300, по-леко е второто, з-то е отпаднала кумулативната санкция.

Правилно iva_sh отбелязва, че отнемането на точки е друга бира. Промените бяха разгледани и тук: viewtopic.php?f=21&t=45492 (за разликата между реда - § 11 ЗИД и наказанието - 3 ІІ ЗАНН).
Последна промяна kontrol на 28 Фев 2011, 17:13, променена общо 1 път
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот portokal » 28 Фев 2011, 17:11

Ако са 200 + ЛПУМПС и 300, по-леко е второто.

Щоооо? :D

по-леко е второто, з-то е отпаднала кумулативната санкция

Да, ама глобата е по-висока, а тя е по-тежкото от двете наказания.
500 или 1000 лева глоба без ЛУМПС пак ли е по-леко от 200 + лишаване?
Питам съвсем сериозно. :oops:
Последна промяна portokal на 28 Фев 2011, 17:17, променена общо 2 пъти
Аватар
portokal
Старши потребител

Re: Забраната reformatio in pejus в производството по ЗАНН

Мнениеот legallapsus » 28 Фев 2011, 17:14

От друга страна в ЗАНН(чл. 13 ЗАНН) глобата е предвидена като по-леко по вид наказание от лишаването от право да се упражнява определена дейност.При условие, че е обжалвано постановлението в цялост, а не само глобата съдът има основание да приеме, че не нарушава в цялост положението на обжалващия.
Никак не ми е ясно как прилагаме едновременно чл .3 от ЗАНН и § 11 от ЗДвП 8) 8) 8)
И в случая не става въпрос за обратно действие на по-благоприятния за дееца закон, а за точно обратното, действие на закона действал по време на извършване на нарушението, което по начало се е оказал и по-благоприятен.
Последна промяна legallapsus на 28 Фев 2011, 17:36, променена общо 1 път
legallapsus
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 28 Фев 2011, 17:15

Извинявай, допълних си междувременно (но то го имаше в цитираната тема).

Е ти какво предлагаш - да се остави 200 + ЛПУМПС?

Глоба от типа "само 200" не е предвидено по нито един от последвалите закони (=обнародвани нормативни актове). Не може да се правят свободни съчетания.
Последна промяна kontrol на 28 Фев 2011, 17:18, променена общо 1 път
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот portokal » 28 Фев 2011, 17:17

Да се остави, да. :roll:
В първия пост пише "само глоба до 300", така че би трябвало да може само 200, но ако не може - ясно, че при преценка коя е по-благоприятната разпоредба няма как да се правят "свободни съчетания", въпросът е дали наистина тази е по-благоприятната.
Последна промяна portokal на 28 Фев 2011, 17:22, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот legallapsus » 28 Фев 2011, 17:21

1. И аз съм учил латински.
2. Какво да направя като в повечето съдебни решения е прибавено "n"
Грешката е моя че се доверих на неграмотни магистрати.

ВНОХ дело N` 587 по описа за 2010 год Врачански ОС
На тази основа е изградено и правилото reformation in pejus, което не допуска след постановена присъда влошаване на положението на подсъдимия при липса на съответен протест. С оглед предходното въззивната инстанция не може да се произнесе по фактите и обстоятелствата свързани с предмета на доказване по делото.

Присъда № 133/05.02.2010 г. по НОХД № 2168/2009 год. на СлРС

В протеста не е било направено искане за утежняване положението на подс. П. относно определеното му наказание. Ето защо при настоящото разглеждане на делото важи забраната „reformation in pejus”, която е предвидена с цел да се осигурят реално правата на подсъдимия.

И още и още............................
legallapsus
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 28 Фев 2011, 17:23

Леле, стана манджа в тази тема.

legallapsus - погледни цитираната тема по-горе тема. § 11 ЗИД се отнася до "реда", а не и до "условията", т.е. само за процесуалния ред, не и за материалните правила.

Би ли публикувал за кой член става дума, защото аз се обърках, че става дума за абсолютните глоби по ЗДвП.

Партакал :) - ами преценяваме ги по вид - една санкция е по-лека от две. И въобще не разсъждаваме относно размера. (Така поне Ненов, ОЧ, кн. 1, 1992, стр. 162, б. "а" - да я кръстим "лесно/първосигнално установени хипотези", подбуква "вв" /за разлика от б."б" - сложни случаи. Аз не се наемам да споря с него.)
Последна промяна kontrol на 28 Фев 2011, 17:28, променена общо 1 път
kontrol
Активен потребител

Мнениеот portokal » 28 Фев 2011, 17:24

Реформацио е, поне ние също сме го учили така. 8) Както и всички други подобни латински лафове - комоцио, акцио и пр.
Всъщност по-благоприятната последвала разпоредба и забраната за реформацио ин пеюс (много обичам с кирилица) при обжалване не са съвсем едно и също, но разбрахме се, де.
Горното е към по-предния пост, не към Контрол.
Последна промяна portokal на 28 Фев 2011, 17:26, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот legallapsus » 28 Фев 2011, 17:25

В случая ми се струва че най-доброто решение е глоба в размер на 200 лв, като пак е приложен стария закон.
Последна промяна legallapsus на 28 Фев 2011, 17:34, променена общо 1 път
legallapsus
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 28 Фев 2011, 17:26

portokal написа:Ми едното от двете кумулативни наказания е по-леко от всяка глоба, така че според мен ниската глоба е по-благоприятна, независимо с какво по-леко наказание е съчетана.

В обсъждания случай става въпрос за предвидени наказания:
1. глоба + ЛП /единя закон/
2. глоба /другия/ - без кумулативно наказание
Разликата е в размера на глобата. Пробелмът идва от абсолютно определената сакнкция. /В НП няма такъв филм, но в ЗДвП се прожектира :wink: / Кой, според теб /може ли на "ти", ако не :oops: , не е проява на неуважение, моля, да не се приема така и ще бъде корегирано своевременно!/ е по-благоприятният закон? Когато търпиш две различни по характер наказания или, когато търпиш едно? Да, наистина мисля, че проблемът идва от вида на санкцията, така щото тук няма възможност за индивуализация - смята ти се обективно - на километър :).
Аз лично приемам, че по-благоприятен е законът, който предвижда налагане на един вид наказание.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот portokal » 28 Фев 2011, 17:27

Когато търпиш две различни по характер наказания или, когато търпиш едно?

Зависи. Ако едното е по-тежко като вид и размер наказание, тогава - к`во, като е едно. 8)

Аз лично приемам, че по-благоприятен е законът, който предвижда налагане на един вид наказание.

Например само лишаване от свобода срещу пробация и глоба кумулативно? :P :P
Последна промяна portokal на 28 Фев 2011, 17:29, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот legallapsus » 28 Фев 2011, 17:27

Ми разбира се че не са едно и също нещо двете правила.
Въпросът е че когато съдът прецени че не е спазен чл. 3 ЗАНН, от какъв порок страда постановлението?
Последна промяна legallapsus на 28 Фев 2011, 17:34, променена общо 1 път
legallapsus
Младши потребител

Мнениеот legallapsus » 28 Фев 2011, 17:30

kontrol написа:Леле, стана манджа в тази тема.

legallapsus - погледни цитираната тема по-горе тема. § 11 ЗИД се отнася до "реда", а не и до "условията", т.е. само за процесуалния ред, не и за материалните правила.

Би ли публикувал за кой член става дума, защото аз се обърках, че става дума за абсолютните глоби по ЗДвП.

Партакал :) - ами преценяваме ги по вид - една санкция е по-лека от две. И въобще не разсъждаваме относно размера. (Така поне Ненов, ОЧ, кн. 1, 1992, стр. 162, б. "а" - да я кръстим "лесно/първосигнално установени хипотези", подбуква "вв" /за разлика от б."б" - сложни случаи. Аз не се наемам да споря с него.)

чл.182 ал.1 т.5
legallapsus
Младши потребител

Следваща

Назад към Административно право