начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Ужас, съсед си спретна WC в общия коридор на тавана !?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ужас, съсед си спретна WC в общия коридор на тавана !?

Мнениеот boykotk » 26 Окт 2010, 16:14

Една съседка, собственик в сградата ни, някъде през лятото на 2009 г. без разрешение на останалите собственици, си спретна тоалетна на площ ок. 2-3 кв.м. в общия коридор на тавана и вече тихо и кротко си заживя на тавана. В началото на 2010 г. си регистрира водомера в Софийска вода и освободи апартамента на сина си, за да се развиват самостоятелно. :lol:
Освен това преди близо 40 г., когато е трябвало да се свържем към Топлофикация, на тoзи и още няколко съседи в нашия вход (тогава наематели, днес вече собственици) е взета част от мазетата, за да се построи абонатната странция на блока ни. Та, на таз съседка тогава е било преотстъпено за "временно ползване" общото мазе (ок. 8-10 кв.м.), защото от тяхното мазе тогава е било взета най-голяма площ (тя тогава не живяла в имота, тъй като е снаха-пришълка, на която съпругът е починал). И те така, вече 40 г. тя си го ползва безпроблемно, а ние комшиите й, щот' сме много ларж си трайкаме (май-май, само аз съм тесноскроен и се дразня от това) .

Няма смисъл да Ви казвам, че във входа ни нямаме домоуправител повече от 20 г. и от тогава си прехвърляме касиерството, а с него и задълженията на домоуправителя.

Та от всичко казано до тук по темата, се чудя как е най-справедливо да постъпим с нея !?

Мисля си, относно присвоените от нея 2-3 кв.м. , за да не бутаме WC-то, да си плати тези 2-3 квадрата по разумни, пазарни цени?! ... или пък може би е редно това да стане по данъчна оценка, която въобще нямам представа каква е ? :shock:

Дали се налага да плащаме на оценители, за да разберем каква е цената на присвоените 2-3 квадрата и колко трябва да си плати за масрафа :?:

Хем ми се иска, да не си разваляме добрите съседски отношения (живеем врата до врата повече от 40 г.), хем ми се иска и правдата да възтържествува ?! :?

В тази връзка, горещо моля за някакъв полезен съвет, защото през пролетта ни предстои цялостен ремонт на входа ни, с подмяна на дограмата и до тогава се надявам да сме наясно колко дължи за "присвоените" 2-3 кв.м. !

Мисля си, ако оставиме този случай без последствия (виждате вече втора година си трайкаме и не предприемаме нищо, дори и констативен протокол за това нарушение още не сме направили, съгласно изисканията на чл. 57 на ЗЕС, за да не разваляме "добросъседските отношения" ?!), че скоро е възможно някой съсед да "подкара" и застрои малкото свободно място пред абонатната станция (ок. десетина кв.м.), за да си разшири мазето или пък друго нещо, някъде другаде. :mrgreen:
boykotk
Нов потребител

Re: Ужас, съсед си спретна WC в общия коридор на тавана !?

Мнениеот toni_sf » 26 Окт 2010, 17:41

:D Е то не може две хубавинки, хем правда хем да се целувате с нея като се видите.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 26 Окт 2010, 20:24

Ако се абстрахираме от лекото закачливо спамче на tony_sf, той си е нашият Балакирев на форумът,ще Ви кажа драги boykotk (това да не е "бой по котката"?),че Вашият случай би трябвало да го разделите на две части.Едно е проблемът с тавана ,друго с мазата. Затова ще отпочна първо с тавана. Нарушенията от страна на съседката Ви,а и на ЕС са общо взето познати като практика и изключително нагли като изпълнение.Но след като нямате 20 ГОДИНИ УПРАВА,нищо чудно.В най-скоро време ще Ви се наложи да си изберете,иначе ще Ви се стъжни живота.В мътна вода се лови най-лесно риба,както е при Вас.
Първо за да може да ползва самостоятелно тези 2-3 м.ОБЩИ ПЛОЩИ за ЕС,тя е трябвало да подаде молба до ОС на ЕС,което да вземе решение "Да" или "Не" да и се предоставят тези общи части за временно ползване,независимо възмездно или безвъзмездно.Заграждането със стена на тези части,вече си е непозволено завземане.За да закупи тези кв.м.,нещата са доста по сложни,трябва съгласието на 100% от собствениците с произтичащите от това последици с % притежание на идеални части от останалите собственици в нотариалните им актове,промяна в нотариалният акт на госпожата,разрешително от кметството за строеж и всички необходими нормативни документи по ЗУТ?(иначе всичко е Въздух под налягане) оттам следва и взимодействието с другите власти които имат думата по въпроса.В момента тази Ваша съседка има ли одобрена молба за смяна на статута на таванското помещение, от прилежащо към основният имот в такова за живеене? За това се изисква нотариално заверени съгласията на всичките и преки съседи. Как така е направила и WC променяйки и бъркайки във В и К инсталацията на блока,което също е нарушение по ЗУТ.Общо взето има едно завземане и един вид самоуправство във Вашият случай. Ако искате да и развалите рахатлъка,защото тя е в нарушения на една камара правила,говорете с нея или най-добре със сина и и се разберете с добро.Ако не,сезирайте районното кметство да дойдат на проверка от "Строителен контрол" и да кажат издавали ли са разрешително за този строеж(защото това е точно така) или не. Пак Ви повтарям,това което са направили съсобствениците ,ако не са спазени процедурите е незаконно и наказуемо. Ако пък в ЕС нямат нищо против,решете на ОС и и го продайте местото,но какво тичане ще падне по нотариуси и плащания за различни такси от страна на съседката Ви,не ми се мисли. ОС решава на каква цена,никакви други глупости,като не и отърва да възтанови всичко както си е било преди.Защото при едно дело с/у нея,ще и се стъжни живота на стари години.Силата е на Ваша страна. По-бързо си изберете и Управа по ЗУЕС,за да не Ви се стъжни и Вашият живот. За да имате легитимни решения в ЕС,трябва да имате и легитимно представителство. Това е нужно и за по-горният случай. За мазите Ви нещата са малко размазани и в момента нямам време да взема отношение,но само за сведение:Когато едно нещо се отдава за временно ползване,трябва да има и срок за това. Без надлежен договор(и той не може да бъде за повече от 10г.) ,това право може да бъде отнето във всеки един момент.
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 27 Окт 2010, 08:23

до-trando58 Защо мислите, че написах това .След 40г мирно и кротко съжиталстване изведнъж някой се сетил за нещо. Това ми прилича на това; защо тя може а аз не съм се сетил по рано;.И ще ми бъде интересно ако питащият направи това което го посъветвахте да напише после как се развиха нещата :D дали не се разрази война във входа.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 27 Окт 2010, 13:17

До tony_sf
Aaaa... Без люта битка в случая няма как да мине.А дали ще прерасне във вечна война,зависи от изходът на битката. Защото,ако питащият е тръгнал да си търси правата и зад гърба си има и други от ЕС и при положение се докажат нарушенията за които писах(което е най-вероятно да стане) на бабката или по-скоро на синът и ще му излезе през носа,докато си узакони нещата и си плати за масрафа.От там и жажда за отмъщение. Ако обаче няма чак такова голямо желание за водене на военни действия и се махне с ръка на случая,се създава един прецедент в ЕС,който може да има лоши последствия.Тъй или иначе в случая има незаконен акт и каквото и премълчаване да има,строежа си остава незаконен и не може да се придобие собственост в/у него.Освен по давност когато минат 10 год.,но тук не съм сигиурен на100%. Като казах прецедент,имах предвид,че утре някой друг в ЕС ще извърши самоуправство и ще каже " Ъ ..Георгиева цяла тоалетна си направи без да пита никой.." и т.н. Поради тази причина е хубаво проблемът да се изчисти и всички да са удовлетворени,за да не се създават предпоставки за бъдещи конфликти.
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 28 Окт 2010, 08:44

до-trando58 Затова нека тесноскроеният питащ да се опита да направи нещо и да видим дали ще има отзвук при широкостроените и да напише какво се случва, на мен поне ще ми е интересно.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот milkooo » 28 Окт 2010, 22:30

Това е нищо.При нас превземат междуетажните площадки и тераси.
milkooo
Младши потребител

Мнениеот trando58 » 29 Окт 2010, 00:12

milkooo написа:Това е нищо.При нас превземат междуетажните площадки и тераси.

И как ги превземат??? На абордаж ли? Кво правят на "междуетажните" площадки? Джакузита? Ти знаеш ли разликата между междуетажна площадка и "етажна"площадка? При терасите? Скай барове ли правят? Или си остъкляват балконите? А вие негрите в блока кво правите? Ех,milkooooooooooooooooooooooo!
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 29 Окт 2010, 04:12

:D trando58 беше пуснал тема дали е легимитивен :D сам си нарушва човека законите , и е важно какво Ви казва
toni_sf
Активен потребител

Назад към Етажна собственост