начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

как да поискам ревизия на касата на ЕС / блок /

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

как да поискам ревизия на касата на ЕС / блок /

Мнениеот dikobraz » 19 Сеп 2010, 21:06

здравейте,
въпроса ми е следния, как да поискам да се направи проверка на касата на ЕС, става дума за класически блок.
параметрите са следните - миналата година понеже всички отказваха да вземат касата се реши касиера да е платен.
до тук добре. съответно една от съседките като разбра че ще се плаща за това веднага заяви - аз ще я взема.
няма протокол, няма написано решение - просто да го кажа мълчаливо съгласие.
минава събира пари и се издължава за асансьор, чистачка, ток и за касиер естествено.
няма проблем стига да са коректни изчисленията и тока специално да се плаща на време.
но пролетта видях че дори греши и в изчисленията за дължимите суми.
просто не може да смята - примерно 5+4+2+2 трябва да е 13 лв, ама по нейните е 9 лв.
другото което е, сметките за тока винаги са плащани поне 20 дена след крайния срок.т.е. това за което и плащаме не се изпълнява.
но от 4-5 месеца енергото си начислява и лихва за просрочие което също смятам че е неправилно да плащаме защото вече един път сме и платили на нея точно за това - сметките да се плащат в срок.
съответно изчаках да мине една година и сега поисках да се направи ревизия на касата какво и как е събирано и как е плащано.
няма нужда да описвам реакцията - най мекия израз беше " ти ли ще ми правиш ревизия"
съответно и обясних че пари от мен ще види когато разбера какво е събирано и какво е плащано.
по принцип не желая да се стига до проблеми но искам да видя приходите и разходите.
при нас е нещо от типа - ти плащай и не питай за какво ги харча

благодаря на отговорилите
dikobraz
Потребител

Re: как да поискам ревизия на касата на ЕС / блок /

Мнениеот toni_sf » 20 Сеп 2010, 00:57

До тук добре с питането ,а Управител на ЕС имате ли ,а Контрольори.А тази касиерка избрана ли е на ОС с протокол подписан от всички собственици.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот dikobraz » 20 Сеп 2010, 09:25

Управител на ЕС имате ли ,а Контрольори.А тази касиерка избрана ли е на ОС с протокол подписан от всички собственици
управител - не
контрольори -не
протокол от ОС на ЕС - не.
както казах - в режим на мълчаливо съгласие.
dikobraz
Потребител

Мнениеот toni_sf » 20 Сеп 2010, 12:55

до-dikobraz Тогава само мога да се усмихна и да Ви питам за какво плащате на касиера и кой го е упълмощил да плаща сметките да събира пари и да взима заплата.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 21 Сеп 2010, 02:38

Много ми се искаше да не пиша по тази тема,макар,че е актуална и подлежи на дискусия,но не можах да устискам. Първоначалното ми нежелание дойде след прочита на въпроса,зададен по толкова "непосредствен и чисто човешки начин" В началото ми се изправи косата само от тридесетината граматически грешки в текста,където липсата на главни букви и запетаи където трябва или точки там където не трябва е изключително драстична.Да оставим на страна логическите и стилистични грешки,използваните епитети и прилагателни.Само вижте това:
"здравейте,
въпроса ми е следния, как да поискам да се направи проверка на касата на ЕС, става дума за класически блок.
параметрите са следните - миналата година понеже всички отказваха да вземат касата се реши касиера да е платен."И това е само началото! Въпреки всичко,като отявлен мазохист,стоически си наложих да прочета всичко до края и да взема отношение по въпроса.
Драги dikobraz! Ako името Ви във форума идва от "Дико от Бразилия" бих Ви разбрал. Но ако сте български гражданин,не може да си позволявате по такъв начин да травматизирате посетителите в този форум,макар,че сигурно има и такива на които им е все едно.Влезли сте в този форум да получите безплатна консултация,уважавайте го! Иначе,отивате при юрист,излагате му вашият проблем и той няма да се интересува въобще от вашите лингвистични способности,ако трябва дори ще наеме преводач,но накрая Вие ще плащате за всичко. За напред по-добре суфлирайте на някой с по-добри езикови възможности,който да Ви пише постовете.Защото нали знаете "На глупав въпрос-глупав отговор"
Извинявайки се за преамбюла,за който ще бъда наверно кастрен от ляво и отдясно,ще бъда верен на себе си и ще се опитам да дам моето скромно мнение по преведеният ми (от известен филолог)въпрос по темата.

Както се вижда от зададеният ви въпрос от toni_sf и от Вашият отговор,се ра збира,че нямате изобщо Управление във Вашият "Класически блок".Не зная и не се разбира на коя планета и в коя маала се намира Вашият уникум,но от там Ви идват и проблемите. Не знам на Вашата планета имате ли радио и телевизия и следите ли ги?Поне от две години вече се говори за задължително вписване на всички ЕС в единен регистър.Ако не го направите,ще дойде чичко кмет и ще ви спретне едно събрание и ще ви избере управа,обаче само за дето му губите времето,ще има едно на ум.Макар,че и това е утопия.По-добре се вземете в ръце,съберете се 20% от собствениците и организирайте Общо събрание на собствениците.Уведомете всеки с писмена покана за датата и часът. Купете си книжка със законът(ЗУЕС)струва 3.00лв. за да действате както е по закон или четете в нета и в този сайт го има.Изберете си Управител или Управителен съвет с Председател,както и контролен съвет от трима души(или контрольори)Регистрирайте с протоколът от събранието ЕС в кметството и ще имате нужната легитимация.
Длъжността касиер не влиза в управлението на ЕС,тя е спомагателна длъжност,както чистача например,но разбира се с много по-големи отговорности.
За приходите и разходите се води съответно счетоводство от избраният касиер.Най-малко веднъж в годината контролният орган заедно с Управителят,правят ревизия на касата.На нея касиерът е длъжен да покаже по документи приходите и разходите през отчетният период. Това ,че той не може да смята и вместо 9.00лв. изкарва сбор от 13.00лв. си е за негова сметка,ще му бъдат удържани от заплатата. Както и закъснението при плащането на сметки,лихвата да е за негова сметка.Но има и едно ,но,ако примерно някой от длъжните да плащат месечни вноски не е заплатил полагаемуто му и в касата няма пари достатъчно за плащане на тока например,отговорността носят виновните ,а не касиера.Но всичко това е частен случай разбира се и не касае цялото.
Конкретно в края.Лично във Вашият случай Вие не можете да изисквате ревизия на касата на ЕС от касиера,защото липсва такова правово основание.Вие не сте нито контролен орган,нито сте оторизиран да правите такава ревизия.Това,че искате да откажете да плащате вноските си,също не променя нещата,ще спрат и други,ще ви спрат асансьора ,тока,ще потънете в мръсотия и пак ще стигнете до извода за който Ви пиша по-горе.Това е като омагьосан кръг.Липсата на Управа и правила във Вашата ЕС,ще Ви докарат къде-къде по-големи неприятности от тези които имате в момента.
Извинявам се рязкостта ми на моменти и за многословието,ама ми се прииска да си начеша крастата и ако модераторите решат да ми изтрият поста,няма да се сърдя:)
На Dikobraz - Успех! И умната и с акъл. Нали?
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 21 Сеп 2010, 09:42

до-trando58 Напълно е разбиемо възмущението Ви, бих искал да Ви кажа ,че в много от така наречените класически блокове ,положението е същото.Незнам дали опира до възпитание или култура но българина не е свикнал да живее по определени правила.В такива уникати живее поне 2/3 от населението ,и са свикнали да плащат разходи 1-2лв на месец и никой да не ги закача и ако няма някой да поеме отговорност поне да събира таксите им и да плаща сметките ,въобще няма да им направи впечатление ,че е мръсно,че няма ток и др неща .
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 21 Сеп 2010, 16:26

до-doc03 Помисли добре,какъв съвет трябва да получи заради мълчаливият отказ от касиерката и съседите му :wink:
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 22 Сеп 2010, 14:13

dikobraz написа:здравейте,
параметрите са следните - миналата година понеже всички отказваха да вземат касата се реши касиера да е платен.
до тук добре. съответно една от съседките като разбра че ще се плаща за това веднага заяви - аз ще я взема.
няма протокол, няма написано решение - просто да го кажа мълчаливо съгласие.
минава събира пари и се издължава за асансьор, чистачка, ток и за касиер естествено.
няма проблем стига да са коректни изчисленията и тока специално да се плаща на време.
но пролетта видях че дори греши и в изчисленията за дължимите суми.
просто не може да смята - примерно 5+4+2+2 трябва да е 13 лв, ама по нейните е 9 лв.
другото което е, сметките за тока винаги са плащани поне 20 дена след крайния срок.т.е. това за което и плащаме не се изпълнява.
но от 4-5 месеца енергото си начислява и лихва за просрочие което също смятам че е неправилно да плащаме защото вече един път сме и платили на нея точно за това - сметките да се плащат в срок.
съответно изчаках да мине една година и сега поисках да се направи ревизия на касата какво и как е събирано и как е плащано.
няма нужда да описвам реакцията - най мекия израз беше " ти ли ще ми правиш ревизия"
съответно и обясних че пари от мен ще види когато разбера какво е събирано и какво е плащано.
по принцип не желая да се стига до проблеми но искам да видя приходите и разходите.
при нас е нещо от типа - ти плащай и не питай за какво ги харча

благодаря на отговорилите

:arrow: В качеството си на собственик, имате право по всяко време, да изискате да Ви бъде предоставена такава информация!
:arrow: Ако имате данни, за злоупотреба със средствата на ЕС, следва да подадете Жалба по случая - до Районна прокуратура с копие до РПУ (с Вх.№!). 8)
:arrow: Проблемът, може да бъде решен и на Общо събрание на собствениците!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот dikobraz » 23 Сеп 2010, 12:05

Преди всичко, благодаря на всички отговорили.
За съжаление, считам че не е редно да занимавам прокуратура и РПУ с подобни битови проблеми. Имат си достатъчно по сериозни дела. Надявам се нещата да се решат по нормален начин.
Специално до trando58.
Благодаря за отделеното време за писанието ми и за Вашите съвети. Те са едно към едно със изискванията на ЗУЕС. но в нашата ма,ала още не сме стигнали да ги изпълним.
Признавам че съм допуснал пунктуационни грешки, и моля за извинение.
Но има една римска / някои казват че е китайска / сентенция - Помни че когато сочиш с пръст някого, останалите пръсти на ръката ти сочат към теб...
Прегледайте си написаното и преценете дали няма нещо вярно в нея.

Желая успех на всички взели отношение по темата.

Моля модераторите ако преценят, да затворят или изтрият темата.
dikobraz
Потребител

Мнениеот trando58 » 23 Сеп 2010, 16:35

До dikobraz
Може би наистина съм бил малко по-саркастичен от нужното.Но за това е измислена и сатирата,от време оно. Да лекува недъзите на обществото и проявите на човешкият характер.
Като гледам Вашият първи пост и този последен,разликата е огромна.Значи съм бил прав.
Написах Ви още едно мнение по Вашият въпрос,още по-дълго и прецизно,но явно модераторите са ми го изтрили.Все пак - Успех!
trando58
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 24 Сеп 2010, 01:26

И най-накрая, как да поискам ревизия на касата на ЕС / блок /?
Споделете опит!
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Сеп 2010, 09:16

:D Най -лесният вариянт е свикване на ОС на собствениците и да бъде заложена точка в дневният ред .Отчет на касиера за приходите и разходите .А щом има мълчалив отказ от Управителя ,се сезира кмета ,вижте си чл12 ал3и ал4
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 24 Сеп 2010, 09:41

До toni_sf,
Да Ви призная, Вие сте учзстник с най-голямо дискусионно КПД т.е. с малко думи кавате много. И аз не се харесвам, но аз свикнах да работя в мъгла т.е. с участници, които ти пускат "на час по лъжичка".
Хубав ден :D
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
todorb2000
Потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Сеп 2010, 10:44

до-todorb2000 Е за разлика от много други аз не чета закони а работя само по този който си го знам, и предполагам,че трябва да има дискусия все пак е форум.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 24 Сеп 2010, 12:58

toni_sf написа:до-todorb2000 Е за разлика от много други аз не чета закони а работя само по този който си го знам, и предполагам,че трябва да има дискусия все пак е форум.

И сте прав! :)
todorb2000
Потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 26 Сеп 2010, 04:53

todorb2000 написа:И най-накрая, как да поискам ревизия на касата на ЕС / блок /?
Споделете опит!

:idea: :arrow: Проблемът, може да бъде решен на Общо събрание на собствениците!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 26 Сеп 2010, 09:55

georgiev_sfbg написа:
todorb2000 написа:И най-накрая, как да поискам ревизия на касата на ЕС / блок /?
Споделете опит!

Ще го видя това Общо събрание :D
Трябва да се потрудя.
todorb2000
Потребител

Мнениеот toni_sf » 27 Сеп 2010, 00:11

todorb2000 написа:
georgiev_sfbg написа:
Споделете опит!

Ще го видя това Общо събрание :D
Трябва да се потрудя.
Това е трудно наистина и е свързано с много разходи,всеки един лично трябва да бъде уведомен.В ЗУЕС е посочено как се връчва покана в чл13ал1 ал2 ал3,но тук идва протоворечие в ал 4 ,че се счита за връчена когато собственика откаже или отсъства.И след като получи или изиска решението на ОС почва да търси начини ,че не е съгласен с решението на ОС
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 27 Сеп 2010, 01:38

:idea: :arrow: Имайте предвид и следното:

ЗУЕС - Чл. 19. (2) Управителен съвет (управител) се избира за срок до две години.
ЗУЕС - Чл. 23. (2) Управителният съвет (управителят) се отчита с писмен доклад пред общото събрание в края на мандата си. Докладът и протоколите от заседанията на управителния съвет се предоставят за запознаване на всеки собственик или обитател при поискване.
--------------------------------------------------
ЗУЕС - Чл. 24. (1) Контролен съвет (контрольор) се избира за срок до две години.
(4) Контролният съвет (контрольорът) контролира дейността на управителния съвет (управителя) по изпълнението на бюджета и решенията на общото събрание за изразходването на средствата на етажната собственост.
(5) Контролният съвет (контрольорът) извършва проверка на касата най-малко веднъж годишно и представя на общото събрание доклад за резултатите от нея. Когато етажната собственост няма контролен съвет (контрольор), общото събрание определя измежду собствениците лица, които да извършат проверката и да отчетат резултатите от нея.
-------------------------------------------------
ЗУЕС - Чл. 12. (1) Общото събрание се свиква най-малко един път годишно от:
1. управителния съвет (управителя);
2. контролния съвет (контрольора).
(2) Общото събрание може да се свика и по писмено искане на собственици, които имат най-малко 20 на сто идеални части от общите части на сградата.
(3) Искането по ал. 2 се отправя до управителния съвет (управителя), който свиква общото събрание в 10-дневен срок от получаването му.
(4) Когато управителният съвет (управителят) не свика общото събрание в срока по ал. 3, искането се отправя до кмета на общината или района. Кметът свиква общото събрание по реда, предвиден в закона, в 14-дневен срок от получаване на искането.
(5) При нововъзникнала етажна собственост първото общо събрание се свиква в 6-месечен срок от възникването й от собственици на самостоятелни обекти, които имат най-малко 20 на сто идеални части от общите части. Когато общото събрание не е свикано в посочения срок, то се свиква при условията и по реда на ал. 3 и 4.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 27 Сеп 2010, 11:42

до-georgiev_sfbg А защо не цитирахте чл16 ал6,ал7,ал8 и ал 9.Това май касае задълженията на Управителя
toni_sf
Активен потребител

Следваща

Назад към Етажна собственост