начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Такса-етажна собственост при неползване на имота

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Такса-етажна собственост при неползване на имота

Мнениеот k_bardarev » 20 Юни 2010, 17:21

Здравейте, може ли някой да ми каже, дали имам право да не плащам разходите за общите части при положение, че апартамента не е ползван въобще (ново строителство). В закона не можах да намеря нищо за такъв случай.

Благодаря!
k_bardarev
Нов потребител

Re: Такса-етажна собственост при неползване на имота

Мнениеот nikiboy » 20 Юни 2010, 19:20

50% ще плащате. Това е в закона.
nikiboy
Потребител

Мнениеот kontrol » 20 Юни 2010, 21:00

Моето становище е обратното. Който не обитава до степен да се е отписал като обитател - не плаща въобще.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 23 Юни 2010, 21:47

kontrol написа:Моето становище е обратното. Който не обитава до степен да се е отписал като обитател - не плаща въобще.

Чакай малко сега, нека да обясня и аз.
Закупих си апартамент в кооперация, където има 10-тина жилища. Взехме акт 16 и аз първи влязох, около година живях само аз, плащах само аз асансьорната подръжка, чистачка и т.н., ама много от собствениците идваха да вземат размер за кухня, да не знам си какво, да пренесат само плочки - и то с асансьора, и то се цапаше пак, та дали аз съм длъжен да плащам на 100% всичко, а те само да ползват когато им се идва??? Данък плащаш ли дори и да не живееш? Данък смет защо плащаш? Нали не живееш....

В края на краищата общите части трябва да се поддържат, когато вляза в стар панелен блок ми се повръща, то бива мръсотия и.... а и не мисля, че когато имаш апартамент, който не ползваш, дори не отдаваш под наем ( наемите са от 200-1000лв според много неща ), че проблема са ти едни 4лв на месец.
nikiboy
Потребител

Мнениеот kontrol » 28 Юни 2010, 18:29

Данъците са безвъзмездни, невъзвръщаеми, едностранни и т.н. плащания. Що се отнася до таксите, те не се дължат, ако не се ползва услугата. Такса смет може да се събира според броя кофи, пликове, потреблението на вода и т.н. Просто у нас (засега) системата е несъвършена.

Проблемът във Вашия случай е, че собствениците всъщност СА ползвали, СА цапали, СА харчили ток и тн. Следователно трябва ДА плащат. Или пък блокирайте асансьора до другите етажи, щом само Вие живеете в сградата блока.

`Щото к`во се получава иначе напр: Ап. 1 има 4 съсобственика, отдават под наем на 1 студент. Ап. 2 има 3 съсобственика, които живеят там. Нека таксата е 4 лв/ човекомесец. Ако 50 % се плащаха от собственици и обитатели, които не просто отсъстват, а не пребивават въобще, в ап. 1 биха плащали 12 лв. за реално 1 човек, а в ап. 2 - пак толкова, но за 3-ма.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 13 Авг 2010, 12:10

до-kontrol какво искаш да кажеш, че като притежаваш и.ч. и не ги ползваш няма да плащаш за подрьжката им :D нещо ми се струва че се врьщате вьв комунистическото време и искате мизерия да е навсякьде
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 07 Сеп 2010, 17:39

k_bardarev написа:Здравейте, може ли някой да ми каже, дали имам право да не плащам разходите за общите части при положение, че апартамента не е ползван въобще (ново строителство). В закона не можах да намеря нищо за такъв случай.

Благодаря!

ЗУЕС - Чл. 51. (1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите.
(2) Деца до 6-годишна възраст и обитатели, които пребивават в етажната собственост не повече от един месец, не заплащат разходите по ал. 1.
(3) Собственик или обитател, който отсъства повече от един месец, заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от консумативните разходи по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателя на управителния съвет (управителя).
(4) Когато по решение на общото събрание на собствениците или на сдружението в сградата има портиер, разходите за него се разпределят при условията и по реда на ал. 1 и 3.
(5) Собственици или обитатели, които упражняват професия или извършват дейност в етажната собственост, при която достъпът на външни лица е по-голям от обичайния, заплащат консумативни разходи до петкратния размер на разходите по ал. 1.
(6) Собственици или ползватели на магазини, ресторанти, производствени, стопански и други помещения с нежилищно предназначение заплащат консумативните разходи в размера по ал. 5.
(7) Собственици и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат консумативни разходи за всяко животно в размер като за един обитател.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 08 Сеп 2010, 08:18

чл 48 т8 За текущото подържане на общите части на етажната собственост собствениците и обитателите на самостоятелни обекти правят ежемесечни вноски в размер,определен от правилниказа вътрешният ред или с решение на ОС
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 14 Сеп 2010, 11:07

До toni_sf :

Закон за управление на етажната собственост

Глава четвърта.
РЕМОНТ, ОБНОВЯВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА ОБЩИТЕ ЧАСТИ

Общи правила
Чл. 48. (8) За текущото поддържане на общите части на етажната собственост собствениците и обитателите на самостоятелни обекти правят ежемесечни вноски в размер, определен в правилника за вътрешния ред или с решение на общото събрание.

Консумативни разходи и разходи за текущо поддържане
Чл. 51. (1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите.
(2) Деца до 6-годишна възраст и обитатели, които пребивават в етажната собственост не повече от един месец, не заплащат разходите по ал. 1.
(3) Собственик или обитател, който отсъства повече от един месец, заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от консумативните разходи по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателя на управителния съвет (управителя).
(4) Когато по решение на общото събрание на собствениците или на сдружението в сградата има портиер, разходите за него се разпределят при условията и по реда на ал. 1 и 3.
(5) Собственици или обитатели, които упражняват професия или извършват дейност в етажната собственост, при която достъпът на външни лица е по-голям от обичайния, заплащат консумативни разходи до петкратния размер на разходите по ал. 1.
(6) Собственици или ползватели на магазини, ресторанти, производствени, стопански и други помещения с нежилищно предназначение заплащат консумативните разходи в размера по ал. 5.
(7) Собственици и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат консумативни разходи за всяко животно в размер като за един обитател.

:idea: :arrow: ...Нещо, да ти прави впечатление?! (...Обърни внимание и на одебеления, и оцветен текст - от цитирания НА!) :wink:
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 14 Сеп 2010, 15:53

ДО-georgiev_sfbg както казваш това е юридически форум ,а всеки закон може да си го прочете човек който се интересува от закона :wink: и всеки може да пита и който желае може да отговори,но мисля ,че отговарящият не е длъжен да цитира точно закона както е написан дума по дума а даде насока какво да се направи,нали така, тук не сме в кантора на адвокат или в съдебна зала
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 14 Сеп 2010, 17:37

toni_sf написа:ДО-georgiev_sfbg както казваш това е юридически форум ,а всеки закон може да си го прочете човек който се интересува от закона :wink: и всеки може да пита и който желае може да отговори,но мисля ,че отговарящият не е длъжен да цитира точно закона както е написан дума по дума а даде насока какво да се направи,нали така, тук не сме в кантора на адвокат или в съдебна зала

...Помисли си първо, ти специално, в качеството си на какъв, можеш да се озовеш в кантора на адвокат или в съдебна зала?!

...Това, все пак, е юридически форум, а не пазара "Кирков"! :wink:
Последна промяна georgiev_sfbg на 14 Сеп 2010, 20:03, променена общо 1 път
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 14 Сеп 2010, 18:30

до-georgiev_sfbg мога да ти отговоря веднага винаги като свидетел поне от 25г откакто съм по съдебните зали
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 14 Сеп 2010, 18:35

toni_sf написа:до-georgiev_sfbg мога да ти отговоря веднага винаги като свидетел поне от 25г откакто съм по съдебните зали

...Правилно! ..Виждам еволюция, в твоите юридически "мисли" и "познания"! ...Дано само, не те урочасам! :wink: :mrgreen:
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 14 Сеп 2010, 18:55

до-georgiev_sfbg чл 55(13);дълготрайно отсъствие; е отсъствие на собственик или обитател без прекъсване,което продължава повече от три месеца
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 14 Сеп 2010, 19:03

toni_sf написа:до-georgiev_sfbg чл 55(13);дълготрайно отсъствие; е отсъствие на собственик или обитател без прекъсване,което продължава повече от три месеца

...Ще отсъстваш за повече от 3 месеца от форума ли? :mrgreen:
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот Melly » 14 Сеп 2010, 19:05

georgiev_sfbg написа:
toni_sf написа: до-georgiev_sfbg чл 55(13);дълготрайно отсъствие; е отсъствие на собственик или обитател без прекъсване,което продължава повече от три месеца

...Ще отсъстваш за повече от 3 месеца от форума ли? :mrgreen:

Чул те Господ. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот toni_sf » 14 Сеп 2010, 19:16

:D не, искам и двамата да ми станете домоуправители понеже се похвалихте ,че сте били
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 14 Сеп 2010, 19:28

toni_sf написа::D не, искам и двамата да ми станете домоуправители понеже се похвалихте ,че сте били

Ти гледай, да не ни станеш "клиент"! :wink: :mrgreen:
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот Melly » 14 Сеп 2010, 19:31

georgiev_sfbg написа:
toni_sf написа: :D не, искам и двамата да ми станете домоуправители понеже се похвалихте ,че сте били

Нали ти казах, топло, топло, топлоооо.... :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот toni_sf » 14 Сеп 2010, 19:36

Melly написа:
georgiev_sfbg написа:
toni_sf написа: :D не, искам и двамата да ми станете домоуправители понеже се похвалихте ,че сте били

Нали ти казах, топло, топло, топлоооо.... :lol: :lol: :lol:

:D отиде на студеното това казах ,по кой закон може да ти стана клиент след като го няма в дефиницията домоуправител по закона на ЗУЕС
toni_sf
Активен потребител

Следваща

Назад към Етажна собственост