начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

етажна собственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: етажна собственост

Мнениеот lakavitsa » 22 Юли 2010, 14:59

toni_sf написа:това е добре и браво на вашите комшии, и все пак да те питам ако в кооперацията има апартаменти собственост на общината , как успяваш всеки месец да взимаш пари от нея за фонда

Няма апартаменти, собственост на общината, но имахме Собственици на ЕС които бяха с навика да не внасят, повтарям, подчертавам внасят, а не да им бъдат събирани средства. На следващото събрание Общо събрание на собствениците предлагам(е) да се вземе решение лицата, които не внасят дадени средства в 5-дневен срок, да речем от 15-то до 19-то число, имената да им бъдат поставени на таблото при входната врата. Решението се подкрепя от мнозинството и след няколко изтипосване на името Ви като неплатил на следващия път бързат да платят първи...
lakavitsa
Потребител

Мнениеот toni_sf » 22 Юли 2010, 17:34

това е така , значи си е имало полза от старото вьзпитание , имената им да не висят по стените :D а на пьрвият внесал слагаш ли му снимка той е наша гордост :D това е в крьга на шегата
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот lakavitsa » 22 Юли 2010, 20:13

toni_sf написа:това е добре и браво на вашите комшии, и все пак да те питам ако в кооперацията има апартаменти собственост на общината , как успяваш всеки месец да взимаш пари от нея за фонда

нямаме в структурата собственици на ЕС с апартаменти собственост на общината. Взехме решение за окачване имената на невнеслите навреме вноските си и да видиш как бързат да си платят вноската, за да не ги санкционират или напишат имената им на таблото...
lakavitsa
Потребител

Мнениеот toni_sf » 23 Юли 2010, 11:12

:D точно така, вьв входа трябва да има табло на което да се слагат всички сьобщения , предполагам че правиш като мен слагаш им таблица за месеца кой какво дьлжи и какво трябва да внесе , аз определям две дати в месеца в който минава мой касиер да сьбира сумите и всеки си знае датата ако няма на едната плаща на другата или който го няма е уведовен по тел или сьс смс или по имейл и има банковата сметка
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот lakavitsa » 23 Юли 2010, 21:27

toni_sf написа::D точно така, вьв входа трябва да има табло на което да се слагат всички сьобщения , предполагам че правиш като мен слагаш им таблица за месеца кой какво дьлжи и какво трябва да внесе , аз определям две дати в месеца в който минава мой касиер да сьбира сумите и всеки си знае датата ако няма на едната плаща на другата или който го няма е уведовен по тел или сьс смс или по имейл и има банковата сметка

Това са хубави идеи и за останалите собственици на ЕС, но са за по-напредналите по този закон, за тези които са извършили регистрацията си и учредяването на структурата си по-отдавна. Банковата сметка е трудно обяснима на по-непосветените собственици, които не дават съгласието си, поради опасението си, че всяко теглене от банката е свързано с разходи...Но считам, че и при нас това ще си дойде по реда, въпреки съпротивата. По една единствена причина: парите по фонда нарастват и стават магнит за онези, които искат да приличат на апашите от 40-те години на миналия век. И щем не щем, засега с абсолютна неохота, ще трябва да вложим набираните средства в банковите институции, че даже и да печелим от това чрез краткосрочните влогове. Не може да не отчетете елемента на консервативност при хора, чийто живот не е бил свързан със /само/обучение по един или друг начин.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Юли 2010, 14:40

аз за това ти казах,аз сьм фирма за професионален домоуправител и прозрачноста е за всеки ,който трябва да плаща и дьлжи се вижда на таблото ,при мен няма свободни съчинения :D мрьсно ми ,е крушката ми е изгоряла , ама не ми работи домофона ,защо не мога да си отключа пощ. кутия и друг дребен род дразги помежду сьседи, :D единственият проблем който го срещам е с това ,че не сме свикнали да се доверяваме на такива хора и понеже разликата в сумата която сьбираш ти е с 2-3лв по евтино .за сьжаление бьлгарина е много спестовен :D предпочита да живее в мрьсотия интриги и да се затвори в кьщи :D зад моята врата е моята крепост и важното ако на мене ми е зле на вуте да му е по зле
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот lakavitsa » 17 Ное 2010, 23:02

Нямаме собственост на общината в ЕС. Съжелявам. Но аз да попитам, ти си по-печен. В един от съседните блокове, са направили събрание и са "съборили" законно избрания си управител на Сдружение. Няма протокол от ОС, няма обявено кой го е обявил това събрание. Просто една обява от няколко изречения - "Приканваме всички ЖИВУЩИ на ОС на еди коя си дата и час за ОС. Желателно е да присъстват поне по един от апартамент." Събрали са се 4-5 или 6 собственици, мотиви за извънредното ОС не са посочени при "поканата" от таблото. Така е при повечето случаи...Вземат решение за сваляне и толкоз. Протокол /от събранието/ не са направили в 7дневния срок както е по ЗУЕС. Балканска работа но е факт. Какво трябва да направи легитимно избраният предишен управител. Да чака вписването в Общината или Района или да иска копие от протокола? Позовали са се на чл.19 /6/. Неизпълнение на задълженията...Знам го момчето винаги си е гледало работата, но изведнъж...Един от УС петимен да заеме мястото, прави това извънредно ОС. 67 % от собствениците според дела им в общите части ги няма на ОС, т.е. кворум няма. Нито един от собствениците на ЕС не е поканен по ЗУЕС. Та какво прави предишният управител?
lakavitsa
Потребител

Мнениеот toni_sf » 18 Ное 2010, 09:03

Щом няма протокол от ОС то е невалидно. Предполагам,че те са се възползвали от член 12т т5 .когато собствениците притежават 20 на 100 идеални части да предизвикат ОС .И съм сигурен ,че няма и да има протокол ,щом казвате ,че е сдружение.чл32т1 ОС на сдружението се състои от всички собственици или упълномощено лице и да е писмено и това се прилага към протокола на ОС.И предполагам знаете ,че сдружението е ЮЛ. и трябва да е вписано в публичният регистър от старият Председател на управителният съвет ,а такъв се избира с мнозинство повече от 50% от собствениците.Предполагам,че и знаете как се свиква ОС на сдужение с покана срещу подпис ,че е връчена с разписка като е посочен деня и часа на връчване.Мисля,че и знаете че Председателстването на такова сдружение е за срок от 2г.Нека да поиска протокола от ОС и ако не са спазени всички правила по ЗУЕС да уведоми общинската администрация. А протокола от ОС на сдружението се прави в два екземпляра и трябва да е подписан от всички собственици.За да не се стига до разните му инстанции ,по добре да си свика ново ОС ПО НАДЛЕЖНИЯТ РЕД , и да изпълни всички действия описани в закона.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот lakavitsa » 18 Ное 2010, 10:59

Съседът ви благодари специално, но има и други неща по ЗУЕС, които не са спазени от поканата писмена до всеки собственик, отделно че не е отбелязано в Съобщението във входа за това кой организира това ОС. Подписан от всички собственици присъствали на ОС или въобще на всички собственици на Сдружението които са регистрирани като такива в Районната администрация? Предполага се, че имате предвид, тони сф, присъствалите на ОС тогава. Предполага се, че имате предвид за предишния управител "да (си) свика" такова ОС.?
Как стоят нещата, когато две седмици преди датата на "свалящото предишния управител" ОС е свикано от предишния Управител, по надлежния ред на ЗУЕС регулярно, по Заседание на УС на Сдружението, за което има съответните уведомявания с обратни разписки с подписите на останалите членове на УС на същото сдружение, като са спазени всички правила. Това е второ заседание, при първото са спазени правилата по по чл.21 (ал.1) и (2).на ЗУЕС. Упоменати са в Уведомителните писма точно същата дата със същия час. И вместо да се състои Заседанието на УС, се провежда това ОС, за което Вие смятате евентуално, че е нелигитимно, незаконосъобразно, неизвършено по правилата на ЗУЕС. Сдружението е с регулярна регистрация в районния съвет, но впоследствие се установява, че единият от членовете на УС не е собственик. Просто е крито това до регистрацията. Като че ли умишлено. Умишлено е крит и нотариалният акт, където се вижда кой е собственикът. Промяната в собствеността не е отразена в Районния съвет и пр. Отделно, че същият член на УС счита, че ЗУЕС е "измишльотина" на една от политическите сили...в момента...Но това са подробности.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот toni_sf » 18 Ное 2010, 12:04

Сдружението се прави от всички собственици които имат имот и идеални части в ЕС.Някой може да притежава само гараж ,някой може да притежава някакво малко магазинче в ЕС той си е собственик и е длъжен да участва в сдружението ако е взето такова на ОС.И макар че сте сдружение ,всичко се свиква по реда и начина посочен в ЗУЕС , пак е ОС .Вие сте си направили ,вече учредително събрание избрали сте Управителен съвет и контрольори.Управителният съвет може да си се събира и да дискутира решения и да свиква ОС на което да предлага за гласуване решенията ,а не може самостоятелно да взима решение без знанието на всички учредители на сдружението.А за това ,че е излязно на яве ,че някой умишлено е направил това нещо и е скрил НОТАРИАЛЕН АКТ трябва да си понесе отговорност а и то тогава сдружението Ви става незаконно.Тук вече аз не мога да Ви помогна ,трябва някой който наистина е много добре запознат как се процедира когато с фалшиви данни се учредява сдружение и се регистрира и вписва. :D Иначе се връщаме в онова време ,ние се събрахме и аз реших.И както го пише в закона така мисля и аз ,че когато се взима решение на ОС ТРЯБВА ДА ИМА МНОЗИНСТВО. А вече в закона е посочено с колко да бъде за всяко едно действие касаещо ЕС ,независимо дали е учредено сдружение или си е просто да се избере ръководство за ЕС.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот lakavitsa » 18 Ное 2010, 12:19

"Управителният съвет може да си се събира и да дискутира решения и да свиква ОС на което да предлага за гласуване решенията ,а не може самостоятелно да взима решение без знанието на всички учредители на сдружението."

Комшиите свикват заседание на УС не за да вземат решения, а за обсъждане на проблемите на сградата в режим на ЕС, а не да вземат решения. За това няма спор.
Така поставени нещата обаче целят изместване на едното от другото. Това не е отразено доколкото виждам в ЗУЕС, имам предвид за подобни случаи и може би те са отразени в ЗС или другаде. Защото Свикването на ОС от друг член на УС, вместо посоченото Заседание е юридически акт, при това този форум, Заседанието на УС в съседите е надлежно свикан по ЗУЕС. Въпроса ми е и на съседа също дали има някаква йерархичност на подобни актове, като се има пред вид че единият предхожда и по време другия.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот toni_sf » 18 Ное 2010, 13:16

Да така е, в закона не е посочено никъде за свикване на заседание УС .Но това и не касае ЗУЕС .Нека се събудят можещите и знаещи юристи ,да Ви помогнат ,дали ще Ви дадат мнение по ЗС или по ТЗ нямам идея.И да Ви изкажа благодарност,че насочихте темата към юридическите неща за да мога и аз да прочета мнения.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот lakavitsa » 18 Ное 2010, 13:49

Чест и почитания на един от най-активните във форума и отварящ очите на немалко хора от сградите в режим на ЕС, а именно тони_sf. Това са сериозни неща и касаят ежедневни главоблъсканици, а в повечето случаи хората са неподготвени, първо в правно отношение изобщо, второ специално по ЗУЕС. И ако така продължава сивите сгради на соца ще продължават да се рушат и да бъдат грозни.
И няма да сгреша ако това продължи с десетилетия, както е било досега. Въпреки стремежа към "европейските практики" на добросъседство, получава се обратното.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот toni_sf » 19 Ное 2010, 08:37

Оставете не са само сградите от соца в това положение. Само като погледнете и новите сгради построени от преди 10г да кажем,вече са в плачевно състояние.Българинът не е свикнал да се грижи за общото.Българинът не е свикнал да отдели едно железно левче в повече за да се положат грижи.Но това време свършва вече и както е по закона стигне ли се до кметовете да свикват ОС ,ще започнат и солени глоби.От стари времена се знае ,че бръкнеш ли в джоба на бг гражданина и селянина тогава се сеща и нещата тръгват.Но нека малко се напълнят бюджетте на общините за да има повече за детски градини ,за запълване на дупки и други празни фондове. :D
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот lakavitsa » 19 Ное 2010, 11:20

Напълно сте прав за новите сгради. В съседна Турция, и не само там, се научиха да строят опасни сгради, откъдето се краде много. Нашите строителни предприемачи повтарят практиката. Последното земетресение в съседната нам държава през 1999 г. взе 18 000 жертви. Хиляди жертви през последните десетилетия има и в съседна Гърция.
Но да оставим опасното и грозното, тони_сф, и да се върнем при комшийския блок, които въпреки че са учредили по ЗУЕС Сдружение и вече може и да мислят да поканят някой професионален домоуправител като Вас, са решили и са си свикали едно ОС, "невалидно", както го определяте, без надлежното уведомление на собствениците, да не говорим за своя председател на управителния съвет, че и той последния не е уведомен надлежно по ЗУЕС. Няма протокол от ОС, поради което не може и да се разбере дали ги има 50-те процента от собствениците на ЕС, за да се разбере дали е легитимно. Иначе доволни и усмихнати са събралите се на ОС, че си имат нов Председател /считай старото Домоуправител/, а стария са го пратили по дяволите, защото с тая "измишльотина" ЗУЕС опасно може да посегне на извършеното от някои от тях противозаконно отнемане на общи части, мазета, подобни помещения и пр., които бидейки заключени са ползваеми от новите "учредители" на нещо друго.
Явления, все до болка познати повсеместно, но от никого неконтролируеми. В какъв срок може да поиска и от кого този Протокол, ако го има? Ваше предположение е, че щом така са се развили нещата, той може и да го няма изобщо, въпреки че са минали 7-те дни, които се изискват по ЗУЕС.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот toni_sf » 19 Ное 2010, 14:09

Аз точно това искам и аз да знам как ще се легитимира новият Председател на СДРУЖЕНИЕТО БЕЗ НЕОБХОДИМИЯТ ПРОТОКОЛ ОТ ОС и как ще се впише в районната администрация след като трябва да го представи за да бьде заличен старият.В закона не е уточнено как става тази процедура но на самото ОС решава колко дълго може да съществува това сдружение. Когато се прави сдружение на собствениците ,се прави едно споразумение в което Председателя на сдружението се регистрира като ЮЛ с нестопанска дейност, и затова е необходим протокол от ОС заверени трите имена на собствениците адресите им от УС. И подписите им, но нотариално заверени.Нямам идея как така са решили ,че този закон е измишльотина но го приемам с насмешка ,защото виждам навсякъде как недоказани кариеристи и неуспели лизачи,се мъчат да се докопат до някакъв пост ,все пак да се докажат на себе си,че стават за нещо.И нещо друго за което и аз се дразня специално за този закон е, че наистина си го направиха хората заинтересовани от печеленето на пари за сметка на живущите.Малко се отклоних от темата :D .Но щом го няма този протокол в 7 дневният срок как в 14 дневният, ще се внесе заявление за прекратяване на сдружението в районната администрация,или ако не го прекратяват нали пак трябва да има мнозинство за смяна на Председателя на УС.Нека предишният Председател да си провери кога е било събранието и ако са минали 14 дена и не е внесено такова, да си пусне жалба до Районната администрация и с входящият номер молба и до съда .Но вече трябва и да е сигурен,че когато той е бил такъв цялата му документация е била изрядна :D .Е има мотив за изтъкване за предишното учредително сьбрание но има и вина ,че е пропуснал,че единият не е собственик.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 19 Ное 2010, 14:19

В 14 дневен срок след провеждането на последното "нелегитимно " ОС ,старият вече Управител да подаде искова молба до Районният съд с молба да се обявят взетите решения на ОС за нищожни и да бъдат отменени, поради неспазване на процедурата за свикване на ОС по ЗУЕС.
trando58
Потребител

Мнениеот hkoev » 19 Ное 2010, 14:49

от toni_sf на 18 Ное 2010 12:16 pm
"Да така е, в закона не е посочено никъде за свикване на заседание УС."

СПРАВКА ---Раздел III.Сдружение на собствениците
Управителен съвет (управител) на сдружението
Чл. 34. (4) За броя на членовете на управителния съвет, избора на нов управителен съвет (управител), ПРОВЕЖДАНЕ НА ЗАСЕДАНИЯ и кворума за тях се прилагат разпоредбите на раздел II.......
Раздел II.Общо събрание на собственицитеЗаседания и кворум на управителния съвет
Чл. 22. (1) Управителният съвет провежда заседание най-малко веднъж на три месеца и приема решения с обикновено мнозинство, ако присъстват две трети от членовете му.
hkoev
Младши потребител

Мнениеот lakavitsa » 19 Ное 2010, 15:28

е, май не е необходимо нотариална заверка на подписите на собствениците, това отпадна май. През 2010 г. Значи, тони сф, излиза че и на Заседанието на УС могат да се вземат решения. Все пак благодарности за усилията, също и на трендо и hkoev. Повсеместно е убеждението, че органите на местната власт са с активност далеч по-малка и слаба, 100-кратно по слаба, от обикновените собственици на ЕС
lakavitsa
Потребител

Мнениеот toni_sf » 19 Ное 2010, 17:08

до-hkoev Да правилно цитирахте точно тези членове от закона .Но когато заседава Управителният съвет не е необходимо да се отправя покана към всички собственици на ЕС. А относно смяната на член на Управителният съвет или Управител или Председател ,е само след решение на ОС ,ЧЛ34(6) и вече да не повтаряме начина на свикване на ОС.
toni_sf
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Етажна собственост