начало

Извеждане на изискването за изясняване на последиците от действието на Правото на ЕС през крайъгълната 2021 г. Извеждане на изискването за изясняване на последиците от действието на Правото на ЕС през крайъгълната 2021 г.

Основна и брутна заплата

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Основна и брутна заплата

Мнениеот ordeto » 02 Дек 2009, 06:22

Добър ден! Имам следното питане-съкратен съм по член 328т.3 без предизвестие.Знам,че ми се полага обезщетение от 1 брутна заплата за това ,че нямам предизвестие от фирмата.Освен това ако не започна работа и следващия месец още една брутна заплата.Та мисълта ми е,че по договор се водя на 500лв. основна а брутната ми заплата за последния месец е 1200лв.Как се доказва брутна заплата без да имам фиш понеже парите ми ги превеждат по банков път.Носят се слухове че ще си измият ръцете с основна заплата а разликата си е 700лв.Х 2= 1400лв.Сумата никак не е малка и ако стане така къде мога да си търся правата?
ordeto
Младши потребител

Re: Основна и брутна заплата

Мнениеот sunrise » 02 Дек 2009, 10:44

А тази брутната легално ли я получавате:с внесени осигуровки и удържани данъци?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот cvetelina_m » 02 Дек 2009, 10:55

тази брутна заплата,която очакваш се облага с данък.
cvetelina_m
Нов потребител

Мнениеот Julyan » 02 Дек 2009, 12:17

Ако действително си получил брутна работна заплата по банков път не е трудно да се докаже, дори с извлечение от банковата ти сметка кой, кога и на какво основание е направил превода. Освен това и плащанията би следвало да са вече осчетоводени, осигуровките- внесени.
Julyan
Потребител

Мнениеот planinaot » 02 Дек 2009, 13:02

След като сте сключили трудов договор за сумата от 500 лева и сте осигурявани на тази сума, то доказването на по-високо търудово възнаграждение е изключително трудно.
Ако работодателят ви изплати 2 обезщетения за по 500 лева ще трябва да го съдите и там е въпрос на преценка на съда дали ще приеме банковия превод като доказателство. За мен лично е много по-вероятно подобен иск да не бъде уважен.
planinaot
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 02 Дек 2009, 13:46

Е, аз поне до тук не знам със сигурност колко е изплатената брутна и ако действително такава е изплатена, то началната договорена ще да е без особено значение.
Очаквам авторът да поясни във връзка с въпросите.
Julyan
Потребител

Мнениеот ordeto » 02 Дек 2009, 21:04

Благодаря за вниманието!Заплатата ми без данъци за последните 4 месеца варира между 1540 и 2100.Чисто съм получавал 1250-1630лв.Всичко това е законно и го има в база данни на НОИ и в ОББ.Това се формира от основна 500+заработки+работни дни и т.н.Както писах по горе нямам фишове и при евентуален спор незнам какви документи се признават.Чакам след 5-6.12.09г. превод и искам да знам ако получа основната си заплата вместо брутната какво мога да предприема?
Последна промяна ordeto на 02 Дек 2009, 21:07, променена общо 1 път
ordeto
Младши потребител

Мнениеот Bianca » 02 Дек 2009, 21:06

ordeto написа:Как се доказва брутна заплата без да имам фиш понеже парите ми ги превеждат по банков път.

Няма значение, че плащането е станало по банков път. Работодателят е длъжен да Ви издаде извлечение от ведомостта (фиш):

Кодекс на труда
Задължение на работодателя за начисление и плащане на трудово възнаграждение
Чл. 128. Работодателят е длъжен в установените срокове:
1. да начислява във ведомости за заплати трудовите възнаграждения на работниците и служителите за положения от тях труд;

2. да плаща уговореното трудово възнаграждение за извършената работа;

3. да издава при поискване от работника или служителя извлечение от ведомостите за заплати за изплатените или неизплатените трудови възнаграждения и обезщетения.

Брутно трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията
Чл. 228. (1) Брутното трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията по този раздел е полученото от работника или служителя брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца, в който е възникнало основанието за съответното обезщетение, или последното получено от работника или служителя месечно брутно трудово възнаграждение, доколкото друго не е предвидено.
(2) Размерите на обезщетенията по чл. 215, 218, 222 и 225 се прилагат, доколкото в акт на Министерския съвет, в колективен трудов договор или в трудовия договор не са предвидени по-големи размери.

И двете обезщетения - както за неспазено предизвестие, така и за оставане без работа до 1 месец, се облагат както с данък, така и с осигурителни вноски.
Bianca
Младши потребител

Мнениеот ordeto » 02 Дек 2009, 21:14

И двете обезщетения - както за неспазено предизвестие, така и за оставане без работа до 1 месец, се облагат както с данък, така и с осигурителни вноски.[/quote]

Мерси за отговора и обяснението-тук въпроса ми е какво да очаквам 420лв.или 1250лв.
ordeto
Младши потребител

Мнениеот Bianca » 02 Дек 2009, 21:58

ordeto написа:Заплатата ми без данъци за последните 4 месеца варира между 1540 и 2100.Чисто съм получавал 1250-1630лв.

Няма значение как варира заплатата Ви през последните 4 месеца. Важно е каква е тя за последния месец преди прекратяване на договора. Чистата сума за последния месец може да Ви ориентира каква ще бъде и чистата сума на обезщетението (брутна заплата минус осигуровки минус данък). Основната заплата няма значение.
Първото дължимо обезщетение се начислява в първата следваща ведомост след прекратяване на договора. За да получите второто, след изтичане на едномесечния срок трябва да отправите писмено искане до работодателя, като го подкрепите с доказателства, че наистина сте останал без работа в този период. Ако сте започнал работа с по-ниска заплата, имате право на обезщетение за разликата.
Bianca
Младши потребител

Мнениеот ordeto » 02 Дек 2009, 22:25

Благодаря Bianca надявам се да сте права :D !
ordeto
Младши потребител

Мнениеот planinaot » 03 Дек 2009, 10:47

Bianca е права. Така е както казва. :D
Доказването, че след уволнението лицето не е започнало работа става с представяне пред работодателя на трудовата книжка, в която не трябва да фигурира информация, че лицето е започнало работа на друго място.
Това, че не ви издават фишове е леко обезпокоително, защото в крайна сметка може в някаква книга да се подписвате за по 2000 лева и наистина да ги вземате, но трудовия договор, който работодателят е представил и регистрирал пред НАП да е за 500 лева и реално да плаща осигуровки на тази сума :?
Но щом казваш, че реалните суми фигурират в регистрите на НОИ, няма от какво да се притесняваш. Ще си вземеш пълните обезщетения. :D
planinaot
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 03 Дек 2009, 10:57

Откъде разбрахте, че в НОИ се осигурявате на реалните суми?
Ако имате такъв документ, това ще Ви ползва и като доказателство, ако работодателят реше да си спести пари.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ordeto » 03 Дек 2009, 13:48

sunrise написа:Откъде разбрахте, че в НОИ се осигурявате на реалните суми?
Ако имате такъв документ, това ще Ви ползва и като доказателство, ако работодателят реше да си спести пари.

Благодаря на всички,които взеха отношение по моя въпрос!Информация за осигуровките ми съм ги принтирал от страницата на НОИ срещу ЕГН и ПИК.
След като получа превода ще пиша пак а сега желая хубав ден на всички ! :D
ordeto
Младши потребител

Мнениеот ordeto » 08 Дек 2009, 06:02

Здравейте отново! Стана така както и очаквах! Още с първото обезщетение по чл.220 ме отрязаха! Не ми остава друго освен да тръгна по мъчителния и труден път да търся законните си права! След,като ми впишат нужното в ТК мисля да посетя ИТ и след това почвам да търся адвокат по трудово право. Ако някой от форума има интерес моля да пише на ЛС или на [email protected] . Само за сведение сумата т.е. разликата от двете обезщетения (чл.220 и чл.222) е трицифрена.Желая хубав ден!
ordeto
Младши потребител

Назад към Трудово право