начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Изменения в закона за чужденците.

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Изменения в закона за чужденците.

Мнениеот waterlily » 05 Юли 2009, 16:00

Здравейте!

Бих искала да ви помоля да ми помогнете с тълкуването на този пасаж от ЗЧРБ:

Имам статус на постоянно пребиваващ чужденец от 1985 година и до преди 4 години живеех в РБ през цялото време с изключение на отпуските.

През 2000 година се разведох с първия ми съпруг, гражданин на РБ.
Преди 4 години се омъжих повторно за гражданин на Конфедерация Швейцария.

От тогава насам прекарвам половината от календарната година в РБ, а другата в Швейцария. От първия си брак имам две, вече пълнолетни, деца граждани на РБ.

Следва ли от долния текст, че задължителният срок от 6м.+1ден е отпаднал и ако не го спазвам няма да ми отнемат статуса на резидент, постоянно пребиваващ в РБ, стига отсътствието ми да не е по-продължително от 12 месеца и да речем минус 1 ден от този срок?
Или това се отнася само за инвеститорите и техните семейства?

Чл. 40. (Изм. - ДВ, бр. 42 от 2001 г.) (1) Отнемане на правото на пребиваване на чужденец в Република България се налага, когато:
......
6. (изм. - ДВ, бр. 36 от 2009 г.) се установи, че чужденецът не е пребивавал на територията на Република България или друга държава - членка на Европейския съюз, за период 12 последователни месеца, освен в случаите на разрешено постоянно пребиваване по чл. 25, ал. 1, т. 6, 7 и 8 и членовете на семействата им по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби;
waterlily
Нов потребител

Re: Изменения в закона за чужденците.

Мнениеот waterlily » 08 Юли 2009, 14:42

В случай ако някой има същите съмнения, искам да съобщя, че ходих до Дирекция Миграция и там са подтвърдили че е отпадна срок на престой от 6м.+1д. И сега могат да лишат от статус на резидент само ако се установи че лицето отсътствовало от страната 12 последовательни месеца. Благодаря за внимание :wink:
waterlily
Нов потребител

Назад към Гражданство