- Дата и час: 25 Ное 2024, 11:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
изпит за младши прокурори
|
|
Колеги, аз минах при втора комисия. Нямаше заяждания, държаха се абсолютно коректно. Паднаха ми се и не лоши въпроси. Първият включваше кажи речи половината учебник на Стойнов. Тръгвах добре по въпросите и не след дълго ме прекъсваха, задаваха ми допълнителен въпрос, най-вече практически по темата. Доволен съм от себе си и по това, че се държаха коректно.
Съжалявам за другите колеги, които не са получили същото отношение. Не съм връзкар, и аз се бях притеснил малко като разбрах, че съм в тая злополучна комисия. Притеснявах се не за оценка, по-скоро от унизително отношение, но мина добре.
Мисля, че оценката ми е добра, поне председателката ми каза, че съм се прпедставил много добре.
Колкото до субективизма, мисля че го има навсякъде, на семестриалните и държавните изпити не е по-различно. За мен по-важно е отношението, да се държат с мен като с колега, въпреки скромния ми опит.
Пожелавам успех на всички по-нататък, аз съм доволен от себе си и вече не ми пука толкова за класирането.
Съжалявам за другите колеги, които не са получили същото отношение. Не съм връзкар, и аз се бях притеснил малко като разбрах, че съм в тая злополучна комисия. Притеснявах се не за оценка, по-скоро от унизително отношение, но мина добре.
Мисля, че оценката ми е добра, поне председателката ми каза, че съм се прпедставил много добре.
Колкото до субективизма, мисля че го има навсякъде, на семестриалните и държавните изпити не е по-различно. За мен по-важно е отношението, да се държат с мен като с колега, въпреки скромния ми опит.
Пожелавам успех на всички по-нататък, аз съм доволен от себе си и вече не ми пука толкова за класирането.
- Кандидат
Resultata
Ne Mironov-klasiraneto niama da izleze v sriada. Parvo shte izliazat ocenkite ot ustniat-predpolagam sled okolo 1 sedmica. Sled tova - klasiraneto, spored men nai-rano sled 2 sedmici.
Ti mai barzash da stavash magistrat mai a?
Vnimavai kakvo si pojelavash-moje da se sbadne
Ti mai barzash da stavash magistrat mai a?
Vnimavai kakvo si pojelavash-moje da se sbadne
- FF
:))
хи хи, да ви имам ентусиазма и нервите за пилеене. аз бях на писмените изкарах 3 петици и на устни хич и не смятам да ходя. миналата година се излъгах и отидох на съдийския , и какво писаха ми 5.80 , само дето не ме грееше , защото на устния имах гола 5-ца и останах на опашката . Хората, които са без жръзки и по някаква случайност изкарат 6 на писмен биват жестоко порязвани на устен, нормално бъркат местата ), другата година и на писмени няма да ходя , то проверка на нивото проверка , ма ми писна от тоя цирк. поне не ме е яд защото не съм пипнала учебник за писмения.
УСПЕХ НА ВСИЧКИ В КЛАСИРАНЕТО
- ОТЕГЧЕНА
хи хи, да ви имам ентусиазма и нервите за пилеене. аз бях на писмените изкарах 3 петици и на устни хич и не смятам да ходя. миналата година се излъгах и отидох на съдийския , и какво писаха ми 5.80 , само дето не ме грееше , защото на устния имах гола 5-ца и останах на опашката . Хората, които са без жръзки и по някаква случайност изкарат 6 на писмен биват жестоко порязвани на устен, нормално бъркат местата ), другата година и на писмени няма да ходя , то проверка на нивото проверка , ма ми писна от тоя цирк. поне не ме е яд защото не съм пипнала учебник за писмения.
- ОТЕГЧЕНА
- ОТЕГЧЕНА
Аз също се явявах на конкурса за първа година и искам да споделя с вас впечатленията си. Писна ми да чета размисли на хора, обезверени от безсилието си да успеят на съревнование на такова ниво. Без абсолютно никакви връзки съм и ми е пределно ясно, че част от местата са уредени. Но също така мисля, че ако си се подготвил отлично, забележете отлично, не добре, няма начин да не се класираш. Това, което видях на устния изпит ме изуми. Кандидати с оценки 5.50 и повече на писмения не знаеха елементарни понятия от материята. Изпитът не беше лесен, но пък кой нормален човек е очквал да е такъв? Хората, чиито знания бяха на нужното ниво бяха единици. Аз лично в моята група забелязах само три момчета и едно момиче и съм сигурна, че те ще успеят. Теорията за връзките е вярна но на нея следва да се позовават само знаещи юристи.
- nitli
- Нов потребител
Anonymous написа:Колежке, защо не обжалвате резултатите от конкурсите, ако наистина е налице неравнопоставеност на кандидатите, в зависимост от това в коя комисия се явяваш?Ако в протоколите от изпитите от различните комисии има големи различия, къде е гаранцията, че конкурсът ( ако въобще е било конкурс) обективено отразява професионалните качества на кандидатите, щом самата му процедура е опорочена. Къде са посочени критериите за оценка от изпитите?
абе, хайде не ставайте смешни, какво ще обжалваш? и на какво основание ще обжалваш един устен изпит, при положение, че никъде не е документирано какво са те питали, ти какво си им отоговорила и т.н. Е, ако някой си е играл да записва изпита на всеки един от кандидатите с диктофон, тогава е друга работа, ама надали има такива случаи. Истината е, че нашите тъпи глави магистрати и не знам си какви още открай време не провеждат изпити. Да, изпити, защото ако смятате, че нашите изпити са нещо различно от пародия, жестоко се лъжете. основната задача на изпита е да постави кандидатите при едни и същи условия, а не при различни. Как може да се оцени дали А е по-добър от Б, при положение, че ги изпитват различни хора на различни въпроси и на още по-различни допълнителни въпроси. Не може ли примерно А да е научил два въпроса идеално и да изтегли точно тия два въпроса и да му пишат 6, а Б да знае идеално целия конспект, но точно въпросите, които е изтеглил да не знае много добре и да му пишат 3. То за това в чужбина никъде не се провеждат каквито и да е устни изпити /ако има те са под формата на реферати и се прочитат пред голяма аудитория/, всичките изпити са във формата на тест или писмено разрешаване на казуси. За справка сравнете прримерно с изпита за прием в адвокатска колегия в САЩ /мисля, че беше линк на Bribar - организацията, която подготвя кандидатстващите/. Този изпит се състои от тест по шест дисциплини, тест по адвокатска етика и писмено разрешаване на казуси, като казусите са лесни, но са много и за малко време. Изпитът е с нормална трудност, но изисква голяма съобразителност и бързо мислене, тъй като времето е много ограничено. Той обхваща равномерно целия материал, който е включен в конспекта, като както забелязвате устен изпит няма. Хайде после ми говорете, е американците били тъпи, не знам кой колко е тъп, но само да ви кажа, че при прием в адвокатската колегия на Калифорния или Ню Йорк, в адвокатските кантори заплащането започва от 500 долара на час - мисля, че токова взема и нашенски съдия в ОС, ама за месец /е без рушветите де/.
- Гост
устен младши прокурори
Да не би да искате да кажете, че за всичките обявени места има вече избрани хора, т.нар. връзкари?
Е чак пък, за всичките бройки, не искам и да повярвам!
Е чак пък, за всичките бройки, не искам и да повярвам!
- dess_74
- Потребител
То пък писменият изпит беше толкова добре организиран, че щях да се разплача от умиление и гордост. Можех и лаптопа да си внеса и пак никой нямаше да види. Имаше хора, който коментираха такива невероятни глупости зад гърба ми,че се чудя как въобще са завършили. Но понеже се консултираха с други колеги са написали вярно нещата. После "ами аз имам 5.50 на писмения пък на устния ко стана?". Еми ше стане!
- mad
Ne znam dali az ne6to ne sam nared ili vie vijdate i nevidimoto, no mi se struva, 4e dosta kolegi smqtat,4e sa idealni i nepovtorimi i trqbva samo kato gi vidqt da gi nazna4at. Mislq, 4e izpitite si bqha obektivni,dokolkoto razbira se, tova e vazmojno. Vse pak ne zabravqite, 4e edva li v pravoto ima stanovi6te, skoeto vsi4ki da sa saglasni.
a ina4e konkursa, osobeno prokurorskiq si be6e izrqden.
4akame samo klasiraneto:)
a ina4e konkursa, osobeno prokurorskiq si be6e izrqden.
4akame samo klasiraneto:)
- Mironov
Колеги, аз бях във втора комисия и повярвайте ме, че когато разбрах щях да припадна. Мога да ви кажа, че въобще не беше толкова страшно. Ако си знаеш комисията не се заяжда. И още нещо, по-добре е да те изпитват 40 минути и да ти задават въпроси, отколкото да говориш 10 минути без прекъсване и да си мислиш, че всичко, което си казал е вярно, а накрая резултатът е 2.
- Гост
Аз съвсем не смятам, че съм идеален и, стига изпитът да беше проведен като хората, това щеше да проличи, както щеше да проличи и за много други хора. А пролича всъщност само, че не винаги мога да си намеря в листата какво къде съм преписал от закона:)!
Впечатление имам само от първа и втора комисия, защото бяха в една стая. Аз бях в първа, която, май, е писала несравнимо по-високи оценки, което е изключително несправедливо. От друга страна обаче, първа комисия беше единствената, която не даваше пред нея да се гледа закона. Когато се опитах да не им чета буква по буква преписаното от закона, а да обобщя, да вкарам малко мисъл (не винаги много уместно), да цитирам съдебна практика, те ме прекъснаха и ме питаха, защо изпускам неща от въпроса, а проф. Михайлов ме попита защо говоря общи приказки, а не си говоря по въпроса. Аз отговорих, че си говоря по въпроса и дотам се приключи разговорът на тази тема, както се приключиха и шансовете ми:)! По-нататък ме питаха и конкретни, написани в закона неща, от сорта на "какво е другото условие (освен фактическо изтърпяване на 2/3 от присъдата) за условно предсрочно освобождаване специално при осъдените при опасен рецидив?" За съжаление в рамките на 10 секунди не можах да намеря къде съм го записал (защото не следваше реда на закона) и ми стана неудобно да се ровя повече. Бях перфектен обаче, когато ме питаха за случаите на задължителна експертиза - бях ги преписал блестящо, бяха на видно място и се справих почти без запъване с четенето:)! Коментарите оставям на вас!
По начин на изпитване втора беше в пъти по-дбре, поне за моите разбирания, но, доколкото чух, пишеше неадекватно ниски оценки - няма угодия:)!
Впечатление имам само от първа и втора комисия, защото бяха в една стая. Аз бях в първа, която, май, е писала несравнимо по-високи оценки, което е изключително несправедливо. От друга страна обаче, първа комисия беше единствената, която не даваше пред нея да се гледа закона. Когато се опитах да не им чета буква по буква преписаното от закона, а да обобщя, да вкарам малко мисъл (не винаги много уместно), да цитирам съдебна практика, те ме прекъснаха и ме питаха, защо изпускам неща от въпроса, а проф. Михайлов ме попита защо говоря общи приказки, а не си говоря по въпроса. Аз отговорих, че си говоря по въпроса и дотам се приключи разговорът на тази тема, както се приключиха и шансовете ми:)! По-нататък ме питаха и конкретни, написани в закона неща, от сорта на "какво е другото условие (освен фактическо изтърпяване на 2/3 от присъдата) за условно предсрочно освобождаване специално при осъдените при опасен рецидив?" За съжаление в рамките на 10 секунди не можах да намеря къде съм го записал (защото не следваше реда на закона) и ми стана неудобно да се ровя повече. Бях перфектен обаче, когато ме питаха за случаите на задължителна експертиза - бях ги преписал блестящо, бяха на видно място и се справих почти без запъване с четенето:)! Коментарите оставям на вас!
По начин на изпитване втора беше в пъти по-дбре, поне за моите разбирания, но, доколкото чух, пишеше неадекватно ниски оценки - няма угодия:)!
- Geleto
Аз също бях в първа комисия. За оценките обаче, нищо не мога да кажа, защото никъде не видях протоколи с такива макар, че поогледах доста добре пред всеки един от комисията, макар и за кратко време.
Вярно е, че при самото ти изпитване не можеш да отвориш дори и закона. Ползваш го, в рамките на своите въпроси които развиваш писмено. Но, при самото изпитване не.
Мен лично, ме изпитваше само проф. Михайлов. Някъде в началото, на първият въпрос, който си четях от листите ме прекъсна и каза да продължа с втория. Тъкмо го започнах ама мотамо както е в учебника и той ме попита каква е разликата между престъплението по чл.219 и престъпленията в отделни стопански отрасли и престъпленията против собствеността и вредителството. След като ме изслуша без въобще да даде някакво изражение на лицето си ми каза да продължа с последният въпрос.
После ме попита за къде кандидатствам? Къде съм завършила?
И така приключихме.
На прави ми впечатление, че единствен проф. Михайлов се заслушваше в отговорите на съответният кандидат и задаваше въпроси единствено той. Поне при мен беше така.
Останалите членове от първа комисия, бяха доста заети да блеят в различни посоки и ми обърнаха внимание дотолкова до колкто да си запишат кой точно кандидат е седнал за изпитване и по кои въпроси предстои да говори.
Така се разви изпита при мен на 28.11
Вярно е, че при самото ти изпитване не можеш да отвориш дори и закона. Ползваш го, в рамките на своите въпроси които развиваш писмено. Но, при самото изпитване не.
Мен лично, ме изпитваше само проф. Михайлов. Някъде в началото, на първият въпрос, който си четях от листите ме прекъсна и каза да продължа с втория. Тъкмо го започнах ама мотамо както е в учебника и той ме попита каква е разликата между престъплението по чл.219 и престъпленията в отделни стопански отрасли и престъпленията против собствеността и вредителството. След като ме изслуша без въобще да даде някакво изражение на лицето си ми каза да продължа с последният въпрос.
После ме попита за къде кандидатствам? Къде съм завършила?
И така приключихме.
На прави ми впечатление, че единствен проф. Михайлов се заслушваше в отговорите на съответният кандидат и задаваше въпроси единствено той. Поне при мен беше така.
Останалите членове от първа комисия, бяха доста заети да блеят в различни посоки и ми обърнаха внимание дотолкова до колкто да си запишат кой точно кандидат е седнал за изпитване и по кои въпроси предстои да говори.
Така се разви изпита при мен на 28.11
- dess_74
- Потребител
|
|