начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Устен изпит за адвокати

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Устен изпит за адвокати

Мнениеот S.Lazarov » 22 Ное 2005, 10:22

Нека някой който се е явявал миналата сесия да даде малко информация за протичането на изпита, боря на издържалите и т.н.
S.Lazarov

Мнениеот Smith » 22 Ное 2005, 17:50

Толкова малко ли са издържалите, че никой не коментира? :D
Smith

Мнениеот Гост » 23 Ное 2005, 10:54

пак ще има много скъсани според мен и на устния изпит, между другото резултатите не ги казват веднага, а отново след няколко дни, правете си изводи...............
Гост

Устен изпит за адвокати

Мнениеот GTG » 23 Ное 2005, 10:57

Никой ли няма представа как е минавал устния изпит миналия път. Поне малка информация - трябва ли да се цитира закона наизуст :) или какво трябва...
GTG

Мнениеот dess_74 » 23 Ное 2005, 11:10

колега, аз съм се явявала на устен изпит за младши адвокати, но сигурно няма да Ви бъда много полезна с информация по въпроса, тъй като съм от първите, спрямо които бяха приложени тези изпити, писмени и устни.
Миналата година през м. Декември когато се явявах аз, се влизаше по един в залата, всеки изтегляше по два въпроса, мисля, че бяха два.
Сядаше за малко за размисъл със законите и след това ,пред комисията, която беше същата като от писмената част на изпита.
Но, не пред всички членове на комисията се провеждаше изпита, както е при държавните изпити, искам да кажа, че всеки член от комисията изпитваше по един кандидат. Аз се паднах при Ал. Джеров, по списък.
Т.с всеки член от комисията има списък при себе си от който е видно коя колегия е при него за изпит.
Минаваше, сравнително лесно и доста бързичко, без задаване на допълнителни въпроси от конспекта, но таз годишният конспект е доста изменен от този от 2004 год. когато се явявах аз.
Надявам се да съм ви била поне мъничко полезна.
dess_74
Потребител

Мнениеот dess_74 » 23 Ное 2005, 11:11

колега, аз съм се явявала на устен изпит за младши адвокати, но сигурно няма да Ви бъда много полезна с информация по въпроса, тъй като съм от първите, спрямо които бяха приложени тези изпити, писмени и устни.
Миналата година през м. Декември когато се явявах аз, се влизаше по един в залата, всеки изтегляше по два въпроса, мисля, че бяха два.
Сядаше за малко за размисъл със законите и след това ,пред комисията, която беше същата като от писмената част на изпита.
Но, не пред всички членове на комисията се провеждаше изпита, както е при държавните изпити, искам да кажа, че всеки член от комисията изпитваше по един кандидат. Аз се паднах при Ал. Джеров, по списък.
Т.с всеки член от комисията има списък при себе си от който е видно коя колегия е при него за изпит.
Минаваше, сравнително лесно и доста бързичко, без задаване на допълнителни въпроси от конспекта, но таз годишният конспект е доста изменен от този от 2004 год. когато се явявах аз.
Надявам се да съм ви била поне мъничко полезна.
dess_74
Потребител

устен изпит за адвокати

Мнениеот ГТГ » 23 Ное 2005, 11:29

Много благодаря. Полезно е много, защото звучи успокояващо ... Иначе - това че сте била при Джеров не е много добър късмет, но се надявам да е завършило дорбе ...
ГТГ

Мнениеот Гост » 23 Ное 2005, 13:17

да, но сега вече не може да се ползват законите
Гост

Мнениеот S.Lazarov » 23 Ное 2005, 14:48

Благодаря Ви, колежке Dess! Искам да Ви попитам, знаете ли кандидатите за САК пред кой от комисията се явяваха? И какъв е процента на успешно издържалите изпита?
S.Lazarov

Мнениеот Гост » 23 Ное 2005, 15:15

Това, че няма да се ползват норм. актове е пълна идиотщина. Ние сме юристи,бправим със закони. Кому е необходимо да се наизустяват текстовете?! Вярно полезно е, но не е реално. Не можеш да знаеш всичко и да си добър във всяка област! Колкото и да ти се иска , ми не става!!!
Гост

Мнениеот ГТГ » 23 Ное 2005, 16:19

Съгласна съм с Вас колега - няма никакъв смисъл да възпроизвеждаме текстове от закона - единственото, което ще покажем с това, е че имаме добра памет, което няма голямо значение при нашата професия, а понякога е и болестно състояние :) Представятели си ако трябва да знаем всички състави наизуст?

От САК казаха, че не е предварително определено за коя колегия кой ще изпитва - който се освободи (от изпитващите) при него сяда следващия.
ГТГ

Мнениеот Гост » 23 Ное 2005, 17:10

пак ще има голямо чакане пред вратата. по някакъв ред ли ще се влиза или кой когато свари. трябваше да направят така че да се влиза под номера и някои колеги да дойдат следобяд. колко души влизат наведнъж ?
Гост

Мнениеот ГТГ » 23 Ное 2005, 17:19

Явно са решили, че след като 5 години сме чакали пред вратата за изпити :) още едно чакане няма да ни се отрази фатално.
Ще влизат по 5 души - 5 са изпитващите. Няма списък - попитах в САК (нещо като въпрос предложение), но не беше възприето.
ГТГ

Мнениеот g.atanasova » 23 Ное 2005, 20:31

Колеги, не се настройвайте за трагедии относно нещо, през което все още не сте минали. Всички ние, които вече сме се явили ще ви дадем най-различни обяснения, но истината е, че нагласата трябва да си е лично ваша - спокойствие, увереност и знания, а не механично повтаряне на материята, ще ви изведат на успешен край. Не скубете коси, че не се ползват НА - никой няма да ви задава въпроси в подробности. От вас се очаква да покажете владеене на материята и колкото и клиширано да е, ако от петте години са ви останали и други спомени освен висенето пред вратите за изпит, то със сигурност ще се представите успешно. Лошо е наистина, че няма организация за самия изпитен ден, било по номера, било по колегии, но това също не е болка за умиране. И резултатите си ще узнаете още в същия ден от този член на изпитната комисия, който ви е изпитвал. Не подценявайте и НА, касаещи адвокатурата.
Броят на скъсаните наистина е малко по-висок от очакванията на кандидатите, но истината е, че няма нужда от истерии - повечето от вас са по-добре подготвени, отколкото очакват.
Искрено желая успех на всички ви! Страшното идва после - това не е дори прелюдията :wink:
g.atanasova
Младши потребител

Мнениеот GTG » 24 Ное 2005, 11:34

Iskreno blagidaria za napisanoto ot vas "d.atanasova" - dano e povlialo tolkova poljitelno i na ostanalite ot foruma, kolkoto i na men.
Uspeh na vsichki kolegi.
GTG

Мнениеот г.рабатилева » 24 Ное 2005, 19:54

Смятам,че господата от комисията се престарават.Колкото и подготвен да е един юрист винаги остават празнини в знанията.Не е нужно да се завишават до такава степен критериите спрямо едни,а в същото време същата тази комисия позволява на квестори да подсказват на писмения изпит без никакво притеснение,че това става очевадно до наглост пред хора,които се опитват със собствени знания да се класират.
Между другото ,казусите бяха елементарни,но нямаше достатъчно време.Да не говорим,че умората цял де да висиш пред залата,а и вътре в нея си каза думата.Моето мнение е,че този изпит е поредната недоумица.Въпреки всичко трябва да има подобно сито,защото има и много колеги,недостатъчно добре подготвени,без да обиждам никого.Самата организация трябва да се подобри.А на устния изпит ще видим.Пожелавам успех на всички. :roll:
г.рабатилева

Мнениеот Smith » 25 Ное 2005, 20:59

Успех на всички на утешния изпит!
Smith

Мнениеот Гост » 26 Ное 2005, 21:20

Честито на всички издържали колеги. Не знам има ли скъсани, не вярвам! Успех в професията на всички нови адвокати и мл. адвокати!
Гост

Мнениеот саша » 28 Ное 2005, 12:52

Кажете как мина, де!? Предварително се интересувате как минава изпита, а сега нищо не споделяте. Какво питат, как питат, нормално ли протича всичко или има заяждания. Моля, Ви колеги, отзовете се!
саша

Мнениеот naskoo » 28 Ное 2005, 13:01

колеги, някой може ли да опише казусите за изпита за адвокати
предварително благодаря
naskoo
Нов потребител

Следваща

Назад към Конкурси, изпити