начало

ИЗЛЯЗОХА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПИСМЕНИЯ ИЗПИТ ЗА МЛ. АДВОКАТИ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

ИЗЛЯЗОХА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПИСМЕНИЯ ИЗПИТ ЗА МЛ. АДВОКАТИ

Мнениеот Гост » 19 Ное 2005, 01:20

Над 200 скъсани!!! Честито,колеги! Не разбирам как толкова масово болшинството се е явило неподготвено и е подходило безотговорно към този изпит, който чертае светло бъдеще и моментална кариера на всеки,който се е справил. Или изведнъж мнооооого хора станахме юридически неграмотни или може би с ограничени умствени възможности??? Също така смятам,че бариерите пред упражняването на 'свободната адвокатска професия' станаха много! Нека приемем за нормална така често дискутираната встъпителна вноска от 2000 лева, да се опитаме да стиснем зъби пред очертаващото се поне едногодишно чиракуване за жълти стотинки,защото пък така се учи занаят,но препятствията от три меко казано субективни изпита как да преглътнем? Остава ми да се надявам и да вярвам, че колегата до мен,която писа, че опита за убийство по наказателния казус /отрвянията/ са лека телесна повреда и в момента празнува,защото е издържала е изолиран случай! И да се опитам да си повярвам/защото вече се съмнявам/ , че трите месеца канско учене за държавни изпити, издържани с отличен и още два след това подготовка за този изпит не са били напразни! Честито на успелите,дано не ви порежат на устния!
Гост

Re: ИЗЛЯЗОХА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПИСМЕНИЯ ИЗПИТ ЗА МЛ. АДВОКАТИ

Мнениеот maria_m_hristova » 19 Ное 2005, 01:51

Anonymous написа:... Остава ми да се надявам и да вярвам, че колегата до мен,която писа, че опита за убийство по наказателния казус /отрвянията/ са лека телесна повреда и в момента празнува,защото е издържала е изолиран случай! ...

Това сериозно ли? Кажете, че се шегувате! Наистина ли е издържала или аз трябва да се застрелям!!!
Anonymous написа:....дано не ви порежат на устния!

На устния поне още 50%, не случайно предварително в допълнителното съобщение писаха, че писмения изпит ще е в голяма аудитория поради големият брой кандидати, а устния пак в малка! Проста математическа задачка!!!
maria_m_hristova
Младши потребител

Мнениеот гост » 19 Ное 2005, 08:46

Колеги, аз също съм от скъсаните "късметлии" и изобщо не мога да си представя колко повече трябва да се готвя , за да успея да го изкарам тоя изпит. Но честно да ви кажа наистина имам чувството,к че са пуснали по-неподготвената част, за да няма конкуренция. Като добавим към това и една сурия подсказващи квестори и картинката става ясна. Не стига , че има богоизбрани ама чак па толкова.................. Аз лично мисля повече да не се явявам на изпит за адвокати. Такава излагация от страна на квестори и комисия не съм виждала. Най-лошото е , че сега не можеш да обясниш на никого защо бе мама му стара те няма в списъка. :evil:
гост

Нищо не пропускате

Мнениеот Петров » 19 Ное 2005, 10:29

Ако е нямало кантора в която да работи въобще не се ядосвайте че са ви скъсали.В момента глада сред адвокатите е тотален.Има колеги които работят тайно на други места нощем като охрана т.н,няма да имате работа ако сами си отворите кантора.
Ако пък е имало къде да работите,не се тревожете,ще продължите да го правите без да се явавате по дела,нищо не губите според мен.И да сте провоспособни патрона ви няма да ви даде една приказка да кажете,ако въобще ви вземе на дело.Спестявате дори 120лв осигуровки и членски внос месечно.Сега има и задължителна застраховка 100лв минимум.Аз издържах изпита юни,но не се вписвам защото само ще се набутам.Ако ми трябва юридически стаж ще изкарам един граждански договор че съм бил юрисконсулт 2 години.Ако не ми признаят стажа с граждански договор,ще е трудов ,ще платя глобата от 1 000лв на някоя фирма за това че с задна дата го регистрира в НОИ и ще имам 2 години стаж.По-добре е от 120лв всеки месец и 2 000лв встъпителна вноска.
Петров

Мнениеот замислен » 19 Ное 2005, 10:54

Ако ми трябва юридически стаж ще изкарам един граждански договор че съм бил юрисконсулт 2 години.Ако не ми признаят стажа с граждански договор,ще е трудов ,ще платя глобата от 1 000лв на някоя фирма за това че с задна дата го регистрира в НОИ и ще имам 2 години стаж.По-добре е от 120лв всеки месец и 2 000лв встъпителна вноска.

Колега, не забравяте ли, че пак ще се наложи да си внесете осигуровките за двете години "стаж" в тази фирма? Даже бих казал - с лихвите, които ще се пресметнат след една евентуална ревизия на фирмата. Всичко това, което мислите да правите, наред с глобите, влече сума неприятности за самата фирма. Затова се питам кой ще се заеме с вас и вашия проблем! От друга страна не мислите ли, че юридически стаж се придобива с работа, а не с криви сметки?
замислен

Мнениеот Гост » 19 Ное 2005, 11:30

Вече разбирам защо толкова млади хора си търсят късмета в чужбина.Да четеш толкова време и накрая да се подиграят със знанията ти.........
Гост

Замислен,помисле малко

Мнениеот Петров » 19 Ное 2005, 13:15

Ами аз работя в момента,във кантора която се занимава с търговско право,имаме клиенти които регистрират по 10 кухи фирми,ако не се занимавате с подобни неща няма смисъл да влизам в подробности.По дела със 200-300 хиляди интерес няма кой да ме пусне,пък и като младши-адвокат не мога да ходя по дела в окръжен съд.
За 2-те години ставаше дума ако има как и кой най-вече да ме направи магистрат,тогава сам разбирате че глобите и лихвите ще са нищо пред това което трябва да платя :lol:.А ако наистина не може да решите проблема на една фирма само ако не е регистрирала някой договор и нямате хора в НОИ в Данъчно и т.н за никакъв адвокат не ставате :wink:
Петров

До г-н Петров!

Мнениеот адвокатка » 19 Ное 2005, 13:29

Истината е, че хора като вас са срам за адвокатурата! Няма как да оцелеете на пазара с тези си съждания. Направили сте ни услуга, като не сте се вписали!
адвокатка

Мнениеот no name » 19 Ное 2005, 19:39

Искам да се обърна към колегата, който е отпаднал на изпита и да го посъветвам най-приятелски и доброжелателно да се научи да губи достойно. Ако колежката, която е писала за ТП в наказателноправния казус наистина е издържала изпита, какво ли е писал колегата, който е скъсан??? Предполагам, че работите на кандидатите се оценяват комплексно- т.е. добиват се общи впечатления от знанията на всеки отделен кандидат въз основа на отговорите му на теста и на двата казуса. Възможно е комисията да е взела предвид и малкото време за казусите и стреса, но искрено се надявам, че при произнасяне на присъдата е "индивидуализирала наказанието".
Все пак нека да отдадем дължимото уважение на доказали се в областта на правото личности като проф. Джеров, проф. Тасев и другите членове на комисията, те едва ли биха заложили лесно имената си.
Уважаеми колеги, нека с мненията си в този форум докажем, че в правото са влезли интелигентни и добре възпитани хора, на които злобата и завистта не са присъщи.
Честито на всички, които успешно преминаха писмения изпит! Съжалявам за останалите колеги, но това, че не са издържали съвсем не означава, че са некадърни, неможещи или незнаещи. Просто това е един изпит и резултатът може да е всякакъв за всеки един от нас.
no name

Мнениеот Гост » 20 Ное 2005, 00:40

no name, не видях нищо злобно и недостойно в мнението на първия колега.Смятам,че човека го е писал с болка. Аз също съм сред успелите, но защо смятате,че проф.Джеров и проф. Тасев не биха "подпомогнали" никого? И дали след устния вие също няма да говорите с болка,а те вече няма да бъдат чак толкова доказани имена? Не ви го пожелавам,но хайде да не злорадстваме и да не поучаваме неуспелите колеги как да изживяват тази несполука! Да не говорим,че специално проф. Джеров е единствено и само прекрасен теоритик и нулево доказал се адвокат. Друг е въпросът ако вие вече го омилостивявате в мислите си заради устния. и за да не ме обвините в злоба ще кажа само,че не ви прави чест да говорите "отвисоко" само защото сте направили първата малка стъпчица, която не се знае накъде ще ви отведе...
Гост

Мнениеот gega » 20 Ное 2005, 01:17

По-скоро проф. Джеров е доказал се адвокат, отколкото доктринер. Ама най-вече е доказал се парламентарист. Ако му прочетете мисловните напъни в т. нар. учебник по вещно право, ще се замислите що за новатор в правото е той! Така че да му пожелаем повече да адвокатства и по-малко да "обучава" студентите!:))))
gega
Потребител

Мнениеот Диана » 20 Ное 2005, 11:46

gega написа:По-скоро проф. Джеров е доказал се адвокат, отколкото доктринер. Ама най-вече е доказал се парламентарист. Ако му прочетете мисловните напъни в т. нар. учебник по вещно право, ще се замислите що за новатор в правото е той! Така че да му пожелаем повече да адвокатства и по-малко да "обучава" студентите!:))))

Проф. Джеров отдавна вече не обучава студентите (повече от година). Пенсионираха го едва ли не принудително, защото бил навършил 75 г. Сега по вещно право ни преподава проф. Владо Петров, но не смятам, че той е нещо повече от проф. Джеров. Напротив - проф. Джеров беше далеч по строг и взискателен от него. Тези, които са се явявали на изпит за адвокати при него добре знаят това...
А Владо Петров може да е много щедър и добронамерен, но според мен този човек не отдава нужното значение на вещното право (поне моите впечатления са такива, някои може да са на друго мнение).
Диана

Мнениеот yana g » 20 Ное 2005, 14:05

Nikaoi znae li kak mozem da proverim zasto ne e izdarzan izpita.
yana g

Мнениеот yana g » 20 Ное 2005, 14:05

Nikaoi znae li kak mozem da proverim zasto ne e izdarzan izpita.
yana g

Мнениеот Скъсан » 20 Ное 2005, 15:36

Завършила съм право без нито веднъж да ме скъсат. Семестриалните ми оценки варират, но средния успех от тях и от държавните изпити ми е много добър. Докато учех работих около 3години в нот. кантора, след това две години и половина като юрисконсулт в администрация, от половин година работя в адв. кантора, в която има работа за целия китайски народ. Четох около 10 дни, до отмаляване. И за пръв път в живота си съм скъсана. Просто не мога да повярвам. След всичко което е минало през ръцете ми, след труда който съм хвърлила ...
А районите съдии ги назначават без всякакви изпити.
Това е пълна подигравка, да не кажа друга дума.
И само като си помисля, че следващия изпит е след 7 месеца.
Скъсан

Мнениеот отвратен » 20 Ное 2005, 17:20

Имате ли представа, при конкурса за районни съдии, дали всички постъпили кандидатури отиват във Висшия съдебен съвмет, или само избраните от председателя на районния съд?
отвратен

Мнениеот no name » 20 Ное 2005, 18:30

По повод на това,което ми е писал "гост" държа да уточня, че не съм разбрана правилно. Изобщо не гледам "отвисоко" на колегите, които не са имали шанса да минат писмения изпит. Напротив, приемам като истинско чудо факта, че аз съм минала, защото на такъв изпит винаги може да те скъсат и в това няма нищо срамно. Ще си позволя да цитирам Кристиян Таков, за да ни стане ясна картинката в какво блато сме потънали още в момента, в който сме решили да учим право. Той казва:
"Мисълта на кабинетния юрист, на студента по право и на правоприложника често задира в плитчините и на често сбърканата систематика на нашето законодателство. Ако при учения такова засядане може да има последствия повече за собственото му самолюбие, при изучаващия право то е предвестник на бъдни незнайни злини, а при действащия правник то е пряко вредоносно. Примерите за систематическа немощ на нашата гражданскоправна система могат да се редят досадно дълго. Като се започне от уредбата на недееспособността, разпръсната в ЗЛС, ЗЗД, ГПК, СК, ЗН, НГС и ТЗ, като се премине през делбата, разхвърляна между ЗС, ЗН, ГПК, ЗДС, ЗОС и ЗУТ, и се свърши с уредбата на давността, шевстваща из ЗЗД, ЗС, ТЗ, ЗК, ЗУТ, ЗЖСК, КТК, УЖ, ЗГВ, ЗАПСП, КТ, ГПК, ЗСДВ ще се види, че днешното право отправя сериозни, а често и неизпълними претенции към нашата съобразителност. Тази достойна за съжаление и предизвикваща отчаяние ситуация е следствие от принципа, че “нормативният акт се приема по целесъобразност, а приложението му винаги е въпрос на законосъобразност”. На места нормотворецът е разбрал твърде буквално (т.е. елементарно) своята свобода и я е довел до крайност.
Тъй или иначе – ситуацията е тази. Друга няма. В нея трябва да се работи. В тази обстановка повечето хора правят каквото могат. А то не е много. Прилагаме онази норма, за която се сетим. При това, вземайки най-лошото от правния позитивизъм, се чувстваме свободни от задължението да проверяваме дали резултатът, до който стигаме е справедлив. Казваме си, че е достатъчно да е верен. Логичният плод на такъв подход е резултат, който освен неверен, е и несправедлив." Това е положението, колеги. Според мен е наивно някой да има претенции, че е добре подготвен за изпит по специалността "Право" и да е сигурен в знанията и подготовката си. Това имах предвид...
no name

Мнениеот адвокат » 21 Ное 2005, 10:06

Колеги, не мислете, че след като са Ви скъсали на изпита за младши адвокати вината е у Вас, просто има негласно изискване и правило да се вписват млади адвокати в САК, които направо излизат от университета, а за тези които имат стаж преди това някъде се прави цедка.
адвокат

Мнениеот Гост » 21 Ное 2005, 12:13

Скъсан написа:Завършила съм право без нито веднъж да ме скъсат. Семестриалните ми оценки варират, но средния успех от тях и от държавните изпити ми е много добър. Докато учех работих около 3години в нот. кантора, след това две години и половина като юрисконсулт в администрация, от половин година работя в адв. кантора, в която има работа за целия китайски народ. Четох около 10 дни, до отмаляване. И за пръв път в живота си съм скъсана. Просто не мога да повярвам. След всичко което е минало през ръцете ми, след труда който съм хвърлила ...
А районите съдии ги назначават без всякакви изпити.
Това е пълна подигравка, да не кажа друга дума.
И само като си помисля, че следващия изпит е след 7 месеца.

Като ги знам как работят, едва ли са чели работите ... тия са търтей и негодници. Не знаете ли го това?! Кога ли ще ни писне и ще изритаме некадърниците от ВАС. Това е гавра с хората, защото тия които ги изпитват не са в час, ама въобще! Шепа хора правят, каквото си поискат и ние ги търпим, и си плащаме като пичове месечни такси, и да не говорим какви станаха встъпителните такси. Докога все така ще я караме?!
В друг форум ви дадох пример как Пенков си рекламира канторката ... без санкция. Реакция от ВАС няма и няма да има. Поне тоя сайт не четат ли?!
Гост

Мнениеот Гост » 21 Ное 2005, 13:59

обадих се в вас, за да попитам все пак може ли да си видя работата или поне да ми кажат, защо съм скъсана, оттам ми казаха, че шефа на вас е забранил да се предоставя каквато и да е инфо за изпита. жалко и тъжно!!!!!
Гост

Следваща

Назад към Конкурси, изпити