начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Помощ! Съседите палят дърветата в двора ни!

Казуси за недвижими имоти

Помощ! Съседите палят дърветата в двора ни!

Мнениеот Марина » 14 Юни 2005, 12:26

Здравейте! Имам нужда от съвет как да постъпя - съседите от съседната къща влизат в двора ни докато ни няма и палят дърветата ни :( Не знам на кого да се оплача и към кого да се обърна. От полицията ми казаха, че няма за какво да се хванат, за да ги предупредят/накажат, а не знам коя общинска структура се занимава с подобни неща. Всякакви съвети са добре дошли! Благодаря ;)
Марина

Re: Помощ! Съседите палят дърветата в двора ни!

Мнениеот Be you » 14 Юни 2005, 12:57

Застраховайте си къщата и евентуално трайните насаждения в двора. Във Вашата общината няма ли наредба за опазване на обществения ред?
Be you

Мнениеот Katia » 14 Юни 2005, 13:11

Ако съм на теб ще пиша до всички медии-ако трябва и до "Шоуто на Слави". А преди това ще им подпаля гащите като дойдат пак. Нека си проличи отвреме на време, че институциите не бездействат, ............
Katia

Мнениеот Марина » 14 Юни 2005, 13:19

Не мисля, че имаме време за застраховаме нещо - вчера подпалиха едно дърво, днес са се заканили на още едно :( Нямам представа кой общински орган се занимава с подобни своеволия, иначе сме към община "Лозенец". Катя, имам огромно желание да реагирам както ме съветваш, но искам да реагирам по законния ред с позволени средства - стига да знам кои са :) Не бих искала да занимавам медиите с махленски сблъсъци :(
Марина

Мнениеот КО » 14 Юни 2005, 13:24

Как така от полицията са Ви отговорили ? Направете си писменна жалба до началника на РПУ, опишете подробно извършеното, ако имате свидетели ги пишете с искане да бъдат разпитани/само че те да са съгласни/, заведете тази жалба с входящ номер. Та те по закон са длъжни да затитят правата Ви, след като се посяга на Ваша собственост.
КО

Мнениеот Марина » 14 Юни 2005, 14:08

Казаха, че можем да заведем жалба, но няма да има последици за извършителите, освен предупреждение. Т.е. няма да могат да ги откажат от бъдещите им намерения :(
Марина

Мнениеот oli_fren » 14 Юни 2005, 16:29

Що за глупости!?
Чл. 216. (1) НК: Който унищожи или повреди противозаконно чужда движима или недвижима вещ, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
oli_fren

Мнениеот Александра » 16 Юни 2005, 14:01

Мисля, че е най-добре да предявите иск за непозволено увреждане по чл.45, ЗЗД и да поискате обезщетение както за имуществени, така и за неимуществени вреди!
Александра

Мнениеот КО » 16 Юни 2005, 15:43

Я ги докаже я не, особено пък неимуществените. По добре съвета на oli_fren, но навсякъде уважаема Марина трябва да се доказва, доказва.
КО

Мнениеот миро » 16 Юни 2005, 15:50

при мене съседа изкърти мой външен канал поставен още с построяването на къщата -но прокурора не възбуди наказателно постановление защото щетата била по малка от мин заплата в страната
аз сега сам ли трябва да подам иск и въз основа на кой член да го принудя да възсанови тръбата на канала ми Аз искам да го отремонтирам /дори и с мои средства /но той не ме допуска до имота си
как да постъпя ???
миро

Мнениеот Александра » 16 Юни 2005, 20:13

Защо пък да не ги докаже! Основното е да докаже, че наистина е имало палеж на дървета. Специално неимуществените вреди си следват направо-утре ще обясня. Убедена съм, че ще ги осъди като две и две. Знам доста уважени подобни искове, които на пръв поглед изглеждат малозначителни и смешни като например, уважен е иск срещу съседа заради дървото в неговия двор, чиито клони надвисвали над съседния двор, падала шума, другият все трябвало да чисти, изслушаната експертиза установява, че точно този вид дърво произвежда богата листна маса и т.н., присъдено е обезщетение в размер на 300 лв.
Александра

Мнениеот Александра » 16 Юни 2005, 20:17

съседа е осъден още да премахне ствола на дървото, надвисващ над съседния двор.../из практиката на СРС/!
Александра

Мнениеот oli_fren » 17 Юни 2005, 13:13

Права сте, колега Александра!
oli_fren

Мнениеот Инот » 17 Юни 2005, 14:33

Зелени системи към Столична община...
Инот

Мнениеот Инот » 17 Юни 2005, 14:40

В допълнение, виж: Наредба №1 от 10.03.1993 г. за опазване на озеленените площи и декоративната растителност ДВ, бр.26/1993г.
Инот

Назад към Имотни казуси