начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

отказ от наследство

Казуси за недвижими имоти

отказ от наследство

Мнениеот Д. Стоилкова » 20 Фев 2005, 00:25

Направих отказ от наследство и получих съдебно решение за него, но във данъчната служба отказват да ме заличат като собственик (твърдят, че съдебното решение е невалидно). После след много разговори с тях се съгласиха да направят промяна в партидата (водя се собственик на част от апартамент и вила) но при условие, че извадим нов нотариален акт за апартамента и вилата на името на новите собственици (майка ми и сестра ми).Тъй като те не са заинтересовани в момента да си вадят въпросния нотариален акт се налага аз да го заплатя.Въпросът ми е прави ли са данъчните да искат от нас нов нотариален акт само за да ме заличат като съсобственик и могат ли да оспорват решението на съда.
Д. Стоилкова

Re: отказ от наследство

Мнениеот Пионерче » 20 Фев 2005, 02:23

Не ми звучи логично.
Би трябвало в момента, в който сте се отказала от наследство, данъци за такова де ви се върнат.
Как така съд. решение не е валидно?
Пионерче

Мнениеот куна » 20 Фев 2005, 02:57

какво съдебно решение? Отказ от наследство се прави с обикновена декларация до райониия съд и след това се издава съдебно удостоверение че е вписан в книгата за откази. А за данъчните, не е необходимо да изискват нотариален акт, достатъчно е удостоверението, за да ви заличат партидата.
куна

Мнениеот галина » 20 Фев 2005, 12:47

И на мен не ми звучи логично.Отказът от наследство се прави пред РС,подписва се от дежурен съдия и се вписва в особена книга.От момента на вписване ,лицето вече не е сред наследниците на нито един имот,тъй като няма частичен отказ по нашето право, а само пълен отказ от наследство. Не сте длъжна на никой да показвате каквото и да е. Но това с данъчните не го разбирам.Я кажете нещо повече
галина

Мнениеот Д. Стоилкова » 21 Фев 2005, 16:52

Е така де, не съдебно решение а съдебно удостоверение.Отидох с него при данъчните за да ми заличат партидата, но те казват че вече не можело - щом веднъж съм си подала декларация за тези имоти и съм си плащала данъците съм нямала право на отказ от наследство и дори звъняха на съдийката която ми е разрешила отказа да й се карат защо го е направила( абе луди хора). После майка ми ходи няколко пъти при тях да ги убеждава, че не са прави и шефката на отдела най-накрая измислила, че трябва да й донесем нотариален акт със новото разпределение на собствениците и само така щели да ме заличат като собственик.Пък на мен не ми се дават 300-400 лв. за нотариален акт ако наистина не съм длъжна да им го представям.Не знам какво да направя за да се преборя с тях.
Д. Стоилкова

Мнениеот адресат » 21 Фев 2005, 17:11

нека другите двама собственика- майка и ... да отидат да си подадат данъчна декларация с променени ид.ч. върху имота, като носят и посочат като титул за собственост- НА и отказа. Ако ви откажат да ви приемат декларацията- жалба до началника на ТДД и копие до началника на РДД. Аз съм ги метнала тук данъчните и се начупиха да звънят да се извиняват, че служителките им не познавали "новите изменения на закона"- в моя случай от изменението са изтекли 1г.
адресат

Мнениеот адресат » 21 Фев 2005, 17:13

Допълнение- плюс удостоверение за наследници.
адресат

Мнениеот 4545 » 21 Фев 2005, 17:20

Госпожо, моля внесете малко пояснение. Пишете, че сте подала декларация за тези имоти, а това означава ли, че сте подала декларация за наследствени имоти, че сте заплащала дължимите за тях данъци и такси и на по-късен етап сте вписали отказа си от същите тези имоти? Това е много важен момент.
4545

Мнениеот Mi-Lena » 21 Фев 2005, 18:33

Ако сте предприели каквито и да е действия във връзка с наследството, които могат да се тълкуват като приемане - подаване на декларация, плащане на данъци или да вземете някоя наследствена вещ - последващият отказ от наследство (независимо, че е вписан в особената книга на съда) е недействителенВ секи заинтересован може да се позове на тази недействителност.
Mi-Lena

Мнениеот ang_elika » 21 Фев 2005, 18:37

Недействителен е отказа от наследство след като същото е прието.
ang_elika
Младши потребител

Мнениеот мери » 22 Фев 2005, 15:43

да но плащането на данъци не се приема че са действия,с който показваш че приемаш наследството
мери

Назад към Имотни казуси