начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

объркан наследствен казус

Казуси за недвижими имоти

объркан наследствен казус

Мнениеот Дима » 27 Яну 2005, 17:46

Надявам се някой да ми помогне за един объркан казус (поне на мен ми изглежда такъв)
Собственик на земеделска земя умира1910г. Единствена наследничка е дъщеря му. Тя се омъжва и ражда един син. 1940г майката умира. Тук е първият ми въпрос - кои са наследниците на майката? Синът е ясно, че е наследник, но преживелият съпруг наследява ли и каква част? Преживелият съпруг се жени втори път. Втората му жена има един син. От брака се раждат още 2 деца. Синът на втората съпруга от първия брак не е осиновен от мъжа. Впоследствие умира мъжа. И най-накрая втората му съпруга. И въпросът ми е: кои са наследниците на наследодателя, починал 1910г. и какви са има дяловете?
Благодаря
Дима

Re: объркан наследствен казус

Мнениеот sunshine_75 » 02 Фев 2005, 10:08

Казусът наистина е доста объркан. С оглед обстоятелството, че наследственото законодателство е изменяно много на брой пъти, както и наличието на Закон за давността, освен фактите, за да помогна поне доколкото мога, са ми необходими и ДАТИ-всеки път, когато им е съставян акт за гр.състояние на тези човечета-раждане, сватба, смърт...май не сте писала за развод?
sunshine_75
Потребител

Re: объркан наследствен казус

Мнениеот sstavrev » 02 Фев 2005, 17:56

По първия въпрос:1/3 за съпруга и 2/3 за сина.
ЗН/отм./Чл. 38. (Изм. - ДВ, бр. 29 от 1906 г.) Когато подир умрелия съпруг са останали законни деца тогава, при три и повече деца от еднакъв пол, частта на преживелия съпруг е равна на частта на всяко дете, а при две и по-малко деца, тя е равна на половината от частта на всяко дете. Когато децата са от разен пол, тогава: в първия случай тази част е равна на частта на дете от мъжки пол, а във втория случай - на частта на дете от женски пол.

После 1/3-та на съпруга се разеделя по равно на децата му.
Май не е много объркан този казус,но наистина трябва да се посочят точните дати.
sstavrev

Назад към Имотни казуси