начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Moga li da podam nov isk

Казуси за недвижими имоти

Moga li da podam nov isk

Мнениеот Kostova » 29 Дек 2004, 09:35

Изгубих гражданско дело по имотни въпроси поради това че е допусната грешка в формулировката на самия иск. Обжалвам,но едва ли ще има резултат.Мога ли да подам нов иск формулиран по друг начин и кога след като мине разглеждането в по горната инстанция или преди това.
Kostova

Re: Moga li da podam nov isk

Мнениеот zvezda » 29 Дек 2004, 10:08

Какво значи "грешка във формулировката" на иска? Ако в крайна сметка искането е едно и също и се позовавате на един и същи член от нормативен акт, ако страните са едни и същи - мисля, че не може. Една искова молба може да се формулира по няколко начина, имам предвид мотивировката, обяснението на фактическата обстановка и т.н., но самото искане като такова да остане същото. Друг е въпроса, ако за едно и също искане има възможност за бързо производство и за такова по общия ред - тогава няма пречки, според мен, ако бързото производство е приключило с определение за прекратяване - същия иск да се подаде отново по общия ред.
zvezda
Потребител

Мнениеот Kostova » 29 Дек 2004, 12:35

Ще се наложи наистина да поясня съвсем накратко .В съда отпада саморъчно завещание,отпада и нот акт за собственост съставен на базата на това завещание
Въпросът ми е мога ли да подам нов иск тъй като аз съм собственик на въпросният имот и като наследник само че на 1/2.Искам да бъда призната за собственик на тази част и тъй като другият собственик на другата 1/2 е ипотекирал целият имот с фалшиви документи .Искам да отпадне ипотеката.В първият иск беше отбелязано да бъда призната за собственик на целият имот по завещанието,но то отпадна и съдийката реши ,че ипотеката трябва да остане без да има предвид че съм и наследник на завещателката и по право делим с брат ми.Това е всичко накратко.Благодаря!
Kostova

Мнениеот миа » 29 Дек 2004, 14:17

Ако за първи път посочвате това основание - да
миа

Мнениеот Свет » 29 Дек 2004, 14:38

Доколкото разбирам, искали сте да бъдете признати за собственик на целия имот, а сега искате да претендирате признаване на правото Ви на собственост за една втора. А също, че първа инстанция е отхвърлила иска Ви. Според мен, няма нужда да завеждате нов иск. Поискайте от въззивния съд да допусне изменение на иска Ви- той да се счита предявен за една втора. По правило изм.иска е допустимо до приключване на устните състезания в 1-ва инст-я. Когато, обаче, става въпрос само за промяна на размера на петитума- в случая искате намаляване на претенцията си- това може да се направи и пред въззивния съд. Вж. ТР1/2000г. от 4.01.2001г. Така че простото изменете иска си пред 2-ра инстанция. Успех!
Свет

Мнениеот Свет » 29 Дек 2004, 14:46

Сега виждам, че май няма да стане с изменение на иска. Не сте написали точно. Ако първия път сте искали да Ви признаят за собственик въз основа на завещание, а сега ще искате да Ви признаят за с-к на 1/2 и то не въз основа на завещание, а въз основа на наследяване- то изменяте и основанието и петитума и ако е така, то може само чрез завеждане на ново дело.
Свет

Мнениеот донна2 » 29 Дек 2004, 14:59

доколкото аз разбирам завещанието е било обявено за нищожно
от малкото което е написано разбирам че сте наследници на лицето Х с брат ви
е щом като съда е отменил завещанието то всекий наследник си има квота съобразно заокна /за какъв дявол ще доказвате ,че сте наследник по закон,ако наследници сте само вие и брат ви то би следвало да имате по 1/2 ид. част /
друг е въпроса за ипотеката
тая ипотека заокнова или договорна е ,как се е стигнало до ипотекирване на имота ,да не би вашият наследодател да го е ипотекирал с договорна ипотека за да обезпечи примерно кредит ,който е теглил брат ви
има много въпросителни в казуса и след като не сте поставили въпроса точно ясно как си мислите ,че могат да ви отговорят

по логиката казвам ти сине сещай се снахо не става
донна2

Мнениеот Kostova » 29 Дек 2004, 15:57

Решението на районният съд е че ипотеката остава тъй като завещанието е нищожно.Тази ипотека е договорна и е на брат ми със заложна къща само,че той няма право тъй като и аз съм собственик на 1/2 по наследство но е заблудил нотариуса с документите и е ипотекирал целият имот.Сега при положение ,че решението на РС е ,че ипотеката трябва да остане аз трябва ли да заведа дело и като представя нот акт за собственост на имота на името на майка ми ,която е починала и удостоверение за наследници да се боря да отпадне ипотеката, а аз да получа само 1/2 от имота.
Kostova

Мнениеот донна2 » 29 Дек 2004, 16:23

след като става въпрос за договорна ипотеак тя е във формата на НА , мисля ,че ще може да се атакува НА по реда на 431 от ГПК /ще помисля и ще пиша по -късно/
може би някой от колегите да се е сблъсквал с подобно нещо и да ти отговори как е постъпил на практика
донна2

Мнениеот донна2 » 29 Дек 2004, 16:32

все пак вие сте обжалвали
изчакайте да се произнесе въззивният,респ. касационният съд
и тогава предприемайте каквото и да е
поне аз така смятам
донна2

Мнениеот бисерка » 30 Дек 2004, 00:01

Мисля, че трябва да подадете нов иск по чл.26/ЗЗД и чл.108/ЗС като атакувате договора за ипотека като нищожен поради липса на съгласие. Имах подобен казус, но ставаше въпрос за покупко-продажба. Единият от подписите на продавачите не беше истнски, поисках графологична експертиза и спечелихме делото.Но внимавай как формулираш петитума
бисерка

Назад към Имотни казуси