начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

нот. заверка на дог. за наем

Казуси за недвижими имоти

нот. заверка на дог. за наем

Мнениеот Жана » 08 Дек 2004, 19:28

интересува ме дали някъде се регистрира това, в смисъл дали данъчните или някои други държ. власти имат достъп до този факт или остава само в регистрите на нотариуса?
Жана

Re: нот. заверка на дог. за наем

Мнениеот monteskio » 08 Дек 2004, 21:23

Здравейте,
Тази информация остава само при нотариуса. Но разбира се, при един недобросъвестен наемател , последния може да предостави копие от договора на съответната данъчна служба.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот boba » 09 Дек 2004, 09:24

Ако сте заверили копие или договора (нотариална заверка на подпис, дата и т.н.) нищо не остава при нотариуса. Ако сте направили нотариална заверка и сте вписали договора за наем в Службата по вписванията, той е достояние на всички, които се интересуват (остава в СВ).
boba

Мнениеот Жана » 09 Дек 2004, 20:18

Благодаря Ви за отговорите, но тъй като са противоречиви не мога да се ориентирам. Все пак вписва ли се в някакви публични регистри или това е по желание на страните или в момента в който се завери нотариално, нотариуса задължително го вписва някъде и най вече данъчните могат ли да получат тази информация?
Жана

Мнениеот е » 09 Дек 2004, 20:31

Данъчните могат да получат всякаква информация, не лежете на това ухо. начините да не платите данък са няколоко. Съветвайте се с адвокат.Жана написа:

> интересува ме дали някъде се регистрира това, в смисъл дали
> данъчните или някои други държ. власти имат достъп до този факт
> или остава само в регистрите на нотариуса?
е

Мнениеот е » 09 Дек 2004, 20:34

Данъчните могат да получат всякаква информация. Ако не Ви се плащат данъци, има няколко начина, но се съветвайте с данъчен адвокат.
е

Мнениеот boba » 10 Дек 2004, 12:05

Вписва се само по желание на страните в Службата по вписванията, не в данъчната администрация.
boba

Мнениеот boba » 10 Дек 2004, 12:08

Ако наемодателят е коректен към данъчните си задължения, ще го впише в данъчната си декларация за годината и ще внесе данък общ доход /ако е физическо лице/. Ако е юридическо лице, ще го впише в годишната си декларация по ЗКПО. В тези случаи договорът може дори да не е заверяван изобщо. Но в България такива наемодатели - физически лица все още се броят на пръсти. Все пак, вие не уточнявате наемодател или наемател сте.
boba

Мнениеот Жана » 10 Дек 2004, 14:33

наемодател съм, но наемателя не възнамерява да го афишира пред никакви държавни власти, просто му трябва нот. заверка на договора, а пък аз му имам доверие.
значи, доколкото разбрах ако се завери нотариално не е задължително да се вписва в службата по вписванията ако страните не желаят това?
благораря ви отново!
Жана

Мнениеот Светлана » 10 Дек 2004, 14:45

Все пак обърнете внимание на наемната цена - дали сумата от наема за една година е до облагаемия минимум, посочен в ЗОДФЛ. Аз съм наемател, в договора ни пише формална цена, а реално плащаме тройно, но аз изисквам винаги разписка от наемодателя за реалната цена и съм спокойна, че ако реши следващия път да ми вдига наема, аз ще си събера разписките, а сбора от тези реални цени надвишава необлагаемия минимум и ето ти укриване на данъци. Не разчитайте само на доверието. И на мен много хора ми се доверяват, но когато започнат да прекаляват, ставам друга.
Светлана

Мнениеот bi2 » 11 Дек 2004, 11:30

Наемателят иска някаква сигурност, че няма да го изгоните ако ви хпумне да си продавате имота.
bi2

Мнениеот Караколев » 15 Дек 2004, 13:17

За да платите данък трябва да имате приход.За да има приход трябва да има издаден от вас документ-разписка,разходен касов ордер.На базата на тези документи,а не на вписаната в договора сума на наема се определя прихода и данъка.Заверявайте смело на действителната цена,а за разписките ще се разберете....
Караколев

Мнениеот edna » 16 Дек 2004, 17:32

по принцип договорът за наем не е задължително да се заверява нотариално, но ако се сключи и завери договор, чийто срок е по-дълъг от една година, то той се вписва в службата по вписвания и става достояние за всеки. Когато договорът е нотариално заверен той има достоверна дата и е противопоставим на трети лица, които могат да придобият имота след тази дата. В този случай се защитава наемателят, който не може да бъде заставен да напусне имота до предвидения в договора срок, но не по-късно от една година от прехвърляне на наетия недвижим имот. Наемодателят-собственик при така сключения договор е длъжен да декларира дохода от получавания наем в годишната си данъчна декларация, като ако не го декларира се предвиждат глоби Жана написа:

> интересува ме дали някъде се регистрира това, в смисъл дали
> данъчните или някои други държ. власти имат достъп до този факт
> или остава само в регистрите на нотариуса?
edna
Нов потребител

Назад към Имотни казуси