начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Наследство - данъци, нот. актове и др.

Казуси за недвижими имоти

Наследство - данъци, нот. актове и др.

Мнениеот ХГД » 22 Окт 2003, 22:10

Здравейте,
Имам няколко въпроса. Ситуацията е следната.

1.
Майка ми и баща ми притежаваха апартамент. След смъртта на майка ми, според нотариус разделението на апартамента е така: баща ми получава 1/2, а ние с брат ми по 1/4. С дарение получих от брат си 1/4 от апартамента.
Валиден ли е този нотариален акт за дарение?

2.
След смъртта на баща ми е необходимо да подам декларация за данък наследство. В нея трябва да посоча размера на частта от апартамента, която притежавам. Необходимо ли е да има съдебно решение за подялба (нотариален акт) или автоматично наследявам полагаемото от баща ми?

3.
Починалия ми баща е наследник (заедно с още двама роднини) на земя, която не е съдебно поделена между тях. Същевременно и тримата наследници получават рента. Трябва ли да се декларира тази земя в декларацията за данък наследство?

Надявам се да ми отговорите на въпросите. Предварително благодаря.
ХГД

Re: Наследство - данъци, нот. актове и др.

Мнениеот pinko » 26 Окт 2003, 09:53

отговорям Ви в същия ред :
1. да
2. не
3.да
pinko
Нов потребител

Re: Наследство - данъци, нот. актове и др.

Мнениеот karo » 26 Окт 2003, 10:49

Г-н Розова Пантера, не заблуждавай човека! Не всеки може да знае всичко!:)))))))) Но това е елемнтарно!:))))))) и не се гордея, че го зная!:)))))))))
По силата на чл. 27 от СК при прекратяване на имуществената общност дяловете на съпрузите са равни. А едно от основанията за прекратяване на СИО е смъртта на единия съпруг. Следователно, приживелият съпруг получава на собствено основание 1/2 от СИО и по наследствено правоприемство участва в придобиването на имуществени права от останалата 1/2 по правилата на чл. 9 (1) ЗН, т. е. останалата 1/2 ид. част се поделя по равно между преживелия съпруг и останалите преки наследници - в случая нисходящи от първи ред (децата на починалия). да пресметнем 1/2:1/3=1/6. Следователно - децата придобиват по 1/6 идеална част от наследените имуществени права на своя наследодател, а приживелия съпруг 1/2 на собствено основание + 1/6 по наследствено правоприемство = 4/6, т. е. 2/3. Да му кажете на този нотариус да си скъса дипломата, май и той е завършил в СУ, ама нещо не е доучил.:)))))))) И между другото мнозина подценяват наследственото и семейното право, но заради това си патят, мислейки си, че щом ЗН е едва от стотина правни норми, е елементарен. Той крие обаче богата проблематика, с която до момента и ВКС не може да се справи. Ако искате да сте що-годе наясно с наследственото право, Ви препоръчвам книжнината, сътворена от бившия върховен съдия, учения Соломон Розанис, готин е!!! На останалите въпроси отговорите се подразбират от само себе си. И за да сте напълно убедени в това, което казвам, Ви предлагам, г-н ХГД, едно решение на Върховния касационен съд, избрах нещо по-новичко:

Решение № 189 от 28.03.2002 г. на ВКС по гр. д. № 580/2001 г., I г. о., докладчик съдията Пламен Стоев

Бюлетин на ВКС, бр. 4/2002 г., стр. 26

чл. 19, чл. 25, ал. 2 СК

Придобитото със заем имущество от единия съпруг по време на брака е общо на двамата съпрузи, независимо кой от тях е издължил заетите суми.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел от фактическа страна, че страните по делото са наследници на Д. С., починал на 7.09.1998 г., като Л. С. е негова преживяла съпруга, а З. С. - негова дъщеря. С договор за покупко-продажба на недвижими имот от 1.04.1992 г., сключен по реда на НДИ, наследодателят на страните е закупил по време на брака му с ищцата процесния апартамент за сумата 8878 лв., като цената на имота е покрита изцяло със заемни средства от ДСК. При така установените факти окръжният съд е приел, че жилището е било съпружеска имуществена общност на наследодателя и ищцата и че след прекратяването й тя притежава 1/2 ид. част от него на собствено основание, а останалата 1/2 ид. части се наследява по равно от страните на основание чл. 9, ал. 1 ЗН и е допуснал делбата на имота при посочените квоти.
Решението е законосъобразно. Съгласно разпоредбата на чл. 19, ал. 1 СК, вещите и правата върху вещи, както и паричните влогове, придобити от съпрузите през време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи, независимо от това, на чие име са придобити, а според чл. 25, ал. 2 СК за задължения, които единият или двамата съпрузи са поели за задоволяване нужди на семейството, те отговарят солидарно. В разглеждания случай по делото е установено, че процесния апартамент е закупен през време на брака между наследодателя на страните и ищцата, изцяло със заемни средства, поради което въззивният съд правилно е приел, че е придобит в режим на съпружеска имуществена общност и че след прекратяването й със смъртта на съпруга, ищцата притежава 1/2 ид. част от имота на собствено основание, съгласно чл. 27 СК, а останалата 1/2 ид. част от него се наследява по равно от страните, съгласно чл. 9, ал. 1 ЗН. Ирелевантно е обстоятелството с какви средства е погасяван взетият заем от ДСК, тъй като евентуалното погасяване на заема от единия съпруг с негови лични средства, създава само облигационно отношения между съпрузите, респективно техните наследници, а не води до промяна на правата им в съсобствеността.
karo
Потребител

Назад към Имотни казуси