начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Въпрос за лични документи

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за лични документи

Мнениеот pie34 » 22 Яну 2025, 17:32

Здравейте , извинявам се за глупавият въпрос , но не открих никъде конкретен отговор и за това отварям темата , знае се че много лица в България работят в друг град/държава или чисто и просто са на друг адрес временен и не са си сменяли личната карта с години съответно адреса на нея не им е този на който са в момента.

Има ли право полицията било то при чекиране на летище на документи когато човек пътува, или когато дори си на улицата и ти проверят личната карта имат ли право да те арестуват за това ? Знам че има глоба, която ако се установи ще трябва да се заплати но има ли го този вариант “принудителен” арестуване и взимане на личният документ за да не може да го ползваш понеже не си на този адрес ?

Извинявам се отново , но не успях да намеря конкретен отговор.

Благодаря.
pie34
Младши потребител

Re: Въпрос за лични документи

Мнениеот kpts_ » 22 Яну 2025, 17:39

Нямат право да задържат /арестуват/ за такова нарушение.
kpts_
Потребител

Мнениеот pie34 » 22 Яну 2025, 17:48

kpts_ написа:Нямат право да задържат /арестуват/ за такова нарушение.

Здравейте, а какво следва ако знаете ? Смисъл предполагам че при новото изкарване на документи като изтече старата лична карта предполагам при подновяване ще излезне в системата и ще се наложи тогава да платя глоба , но въпроса ми е свързан понеже един познат “чул” че териториална полиция или нещо от сорта май следяли за адресите смисъл дали лицата са на тях всъщност и ако не са уж издирвали ?!

Знам че полицията за връчване на призовки по неплатени задължения от НАП или другаде няма да се занимава както неведнъж съм чел , но пуснах темата за този въпрос защото наистина не успях да намеря отговор в форума.
pie34
Младши потребител

Мнениеот kpts_ » 22 Яну 2025, 18:00

Какво следва от кое?
Задайте ясен и кратък въпрос!
kpts_
Потребител

Мнениеот pie34 » 22 Яну 2025, 18:14

kpts_ написа:Какво следва от кое?
Задайте ясен и кратък въпрос!

От не промяната на адреса по лична карта и пребиваване на друг без да е сменен , при установяване какво следва конфискуване на документа и незабавно заплащане на глобата или няма определен срок ?

Въпроса е свързан с това също , ако човек ще лети за чужбина , но има такова нарушение дали може да бъде спрян на летището..

Може ли лицето да бъде обявено за издирване ?
pie34
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 22 Яну 2025, 21:09

pie34 написа:От не промяната на адреса по лична карта и пребиваване на друг без да е сменен , при установяване какво следва конфискуване на документа и незабавно заплащане на глобата или няма определен срок?

Няма такова нещо!
Какво разбирате под "установяване"?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот pie34 » 22 Яну 2025, 21:42

guest1 написа:
pie34 написа:От не промяната на адреса по лична карта и пребиваване на друг без да е сменен , при установяване какво следва конфискуване на документа и незабавно заплащане на глобата или няма определен срок?

Няма такова нещо!
Какво разбирате под "установяване"?

Ами казаха ми че контрола върху , адресите бил затегнат от териториална полиция и реално има проверка дали реално си на даден адрес или не и като видят че не си ( ползваш лична карта на адрес който не пребиваваш ) следвало издирване , и на мен ми се стори пресилено , издирване/призовка на хиляди българи да си коригират адресите кой в чужбина кой в друг град и не го е направил , но реално има ли повод за притеснение като изключим глобата ?

https://www.strategy.bg/publicconsultat ... BG&Id=8802
pie34
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 22 Яну 2025, 22:11

pie34 написа:Ами казаха ми че контрола върху , адресите бил затегнат от териториална полиция и реално има проверка дали реално си на даден адрес или не и като видят че не си ( ползваш лична карта на адрес който не пребиваваш ) следвало издирване

Това е несериозно. Виждам два варианта:
    - спират те на улицата, проверяват личната карта и питат "Къде живееш?"
    - идват на адреса и проверяват личните карти! Ако на твоята пише друг адрес ...
Глупости!!! Аз притежавам 3 жилища (пълно и частично), а на ЛК има място само за един.
Преди 88 година имаше изискване - ако отидеш някъде за повече от 3 дни - да се регистрираш.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот pie34 » 22 Яну 2025, 22:59

guest1 написа:
pie34 написа:Ами казаха ми че контрола върху , адресите бил затегнат от териториална полиция и реално има проверка дали реално си на даден адрес или не и като видят че не си ( ползваш лична карта на адрес който не пребиваваш ) следвало издирване

Това е несериозно. Виждам два варианта:
    - спират те на улицата, проверяват личната карта и питат "Къде живееш?"
    - идват на адреса и проверяват личните карти! Ако на твоята пише друг адрес ...
Глупости!!! Аз притежавам 3 жилища (пълно и частично), а на ЛК има място само за един.
Преди 88 година имаше изискване - ако отидеш някъде за повече от 3 дни - да се регистрираш.

Е все пак говорим за хора , които са имали един постоянен адрес само цял живот , а после не са на него също …. И нямат други имоти/адреси

Ами проверката на улицата го казах като вариант защото ако си бил в чужбина и после докато си почиваш примерно 3 месеца на морето при приятелка , ти не си с договор за наем не си си сменил адрес и прочие .. ама после ако на летището при излитане съобщят че личната ми карта е блокирана вече или нещо от сорта защото не пребивавам на “адреса” от години или хазяите са подали жалба до общината/полицията ?
pie34
Младши потребител

Назад към Административно право