начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Българин с двойно гражданство живее извън ЕС, лична карта.

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Българин с двойно гражданство живее извън ЕС, лична карта.

Мнениеот dimdim8 » 12 Сеп 2024, 11:49

Здравейте.
Имам въпрос.
Има ли задължение да поднови личната си карта българин с двойно гражданство (българско и руско), живеещ постоянно извън ЕС (Русия), имайки предвид, че личната карта макар че е основен, но все пак вътрешен (за България и ЕС) документ за самоличност?
ал.3 на чл.29 на закона "За българските лични документи" се отнася само за българи, които навършиха 14-годишна въздаст в чужбина или за всеки български гражданин живеещ в чужбина?
Дали българин, живеещ постоянно извън ЕС (Русия) подлежи на глоба според чл.81 на закона "За българските лични документи", ако не е подновил личната си карта чрез консулството на Република България?
dimdim8
Младши потребител

Re: Българин с двойно гражданство живее извън ЕС, лична карт

Мнениеот guest1 » 12 Сеп 2024, 13:23

dimdim8 написа:Дали българин, живеещ постоянно извън ЕС (Русия) подлежи на глоба според чл.81 на закона "За българските лични документи", ако не е подновил личната си карта чрез консулството на Република България?

Не - проверено на живо!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот dimdim8 » 12 Сеп 2024, 14:50

Не - проверено на живо!

Моята практика показва друго. :-)
Валидността на личната ми карта изтече преди 2 години и искат да ме глобят. Не съм се пребирал в БГ от 2018г..
dimdim8
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 12 Сеп 2024, 15:53

dimdim8 написа:Моята практика показва друго. :-)
Валидността на личната ми карта изтече преди 2 години и искат да ме глобят. Не съм се пребирал в БГ от 2018г..

Как става - не сте се прибирал, пък имате практика?
Месец май сменена лична карта, срока изтекъл преди години. Беше платена само таксата.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот gergana12 » 12 Сеп 2024, 17:20

Миналата година (2023) синът ми беше глобен 20 лева при подновяване в България, личната му карта беше изтекла 2020 година. Hе беше идвал от 2017 година. Другото гражданство е също извън ЕС. Подписа протокол, че не оспорва глобата и толкоз. Разбирам, че е принципен въпрос, но за мен е маловажен случай. Издаде си и паспорт, че от 2025 има големи промени при влизане в Шенгенското пространство. Влизал е 2017 с чуждия паспорт(безвизово) през Франкфурт. Препоръчвам внимателен прочит. ETIAS

https://travel-europe.europa.eu/etias_en

https://travel-europe.europa.eu/index_e ... &etrans=bg
gergana12
Младши потребител

Мнениеот dimdim8 » 13 Сеп 2024, 14:57

Как става - не сте се прибирал, пък имате практика?
Месец май сменена лична карта, срока изтекъл преди години. Беше платена само таксата.

Попълних и подадох заявление за издаване на задграничен паспорт и лична карта в консулството на Република България, кадето ме изненадаха, че ще са длъжни да ме глобят с 20 евро, понеже валидността на личната ми карта изтече.
Още не съм платил глобата, понеже искам да разбера защо този номер, който е описан в чл.29 минава с 14-годишни живеещи извън България и не минава в моя случай. Ако бях живял в България, кадето личната карта е основен документ за самоличност, - няма проблеми.. Но, първо, аз не живея в България от 1989 година и не я използвам тази лична карта никаде, и второ, още не се знае кога изобщо ще мога да се прибера, имайки предвид това което стана между Русия и Украйна.. Преди това имаше ковид, дявол да го вземе..

Освен това смятам, че определено съм ограничен в правата (в случай на моето несъгласие, как и каде мога да обжалвам протокола по реда, предвиден в Административнопроцесуалния кодекс?! Във съда?) според мене не е справедливо да ме глобават.
dimdim8
Младши потребител

Мнениеот dimdim8 » 13 Сеп 2024, 15:12

Миналата година (2023) синът ми беше глобен 20 лева при подновяване в България, личната му карта беше изтекла 2020 година. Hе беше идвал от 2017 година. Другото гражданство е също извън ЕС. Подписа протокол, че не оспорва глобата и толкоз. Разбирам, че е принципен въпрос, но за мен е маловажен случай. Издаде си и паспорт, че от 2025 има големи промени при влизане в Шенгенското пространство. Влизал е 2017 с чуждия паспорт(безвизово) през Франкфурт. Препоръчвам внимателен прочит.

В консулството дори не ми предложиха да подпиша протокола, щяха да ми дадът някаква кой знае каква хартийка разпечатана на принтъра, че съм платил глобата, освен това в хартийката пишеше, че съм съгласен с глобата.
Първо, че аз не бях съгласен с глобата и второ, нямам доверие към консулството по определени причини..
dimdim8
Младши потребител

Назад към Административно право