начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Апартамент на публична продан и лично имущество?

Казуси за недвижими имоти

Апартамент на публична продан и лично имущество?

Мнениеот ivaylotodorov558 » 26 Май 2024, 21:39

Здравейте!
След съдебна делба между роднини се стигна до решение, че имотите са неподеляеми и ще излязат на публична продан.
Въпросът ми е: мога ли да си взема личните вещи, включително електроуредите (бойлер, хладилник, пералня), които съм закупил в жилището, което съм обитавал през последните 20 години?

Ивайло Тодоров
ivaylotodorov558
Младши потребител

Re: Апартамент на публична продан и лично имущество?

Мнениеот nikodim77 » 26 Май 2024, 22:19

Здравейте,
Да, можете да си вземете вещите. Но сваляйки бойлера трябва да оставите водопровода и прилежащите му възли (кранове и др.) в състояние, годно за ползване и без риск от наводнение.
Няма да е добре да къртите плочки, отлепвате (късате) тапети /ако има такива/, въобще – да унищожавате имота…

пп.
Интересно?! Пишете, че живеете 20 години там, и не можахте да се „преборите” с останалите роднини…?!?
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Май 2024, 22:22

Но защо така е станало - аз не се натрапвам, но - препоръчвам - да се снабдите със собствен изпълнителен лист.

Тоест - делбата е - нещо, което всеки може да извади като изпълнителен лист.

А конкретно, вадете спокойно домакинските уреди, това е нещо несъществено, едва ли някой ще се захване.

Казвате - че ги носите на ремонт и профилактика.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivaylotodorov558 » 26 Май 2024, 22:36

nikodim77 написа:Здравейте,
Да, можете да си вземете вещите. Но сваляйки бойлера трябва да оставите водопровода и прилежащите му възли (кранове и др.) в състояние, годно за ползване и без риск от наводнение.
Няма да е добре да къртите плочки, отлепвате (късате) тапети /ако има такива/, въобще – да унищожавате имота…

пп.
Интересно?! Пишете, че живеете 20 години там, и не можахте да се „преборите” с останалите роднини…?!?

Ами с роднините не си говорим от много време, получих прозовка за съдебно дело от името на единия, но за нещастие в момента съм в процес на търсене на нова работа и нямах възможност да заплатя адвокатски хонорар (3000 лв.). Претърпях трудова злополука и работодателят ме принуди да напусна по взаимно съгласие, но това е друга тема и не желая да правя офтопик.
Явих се на всичките съдебни заседания, но роднините не искаха да чуят за споразумение, държаха до последно всичко да се продава на публична продан, ние сме 5 човека, а имотите са 3 и в крайна сметка техните адвокати успяха да я докарат до публична продан.
Нямам намерение да унищожавам нищо, просто искам да си взема бойлера, крановете от мивките, които са нови и скъпи (с керамични смесители), готварска печка, хладилник, чисто ново легло, телевизор, всичко е движимо имущество.
ivaylotodorov558
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 27 Май 2024, 16:32

Предмет на делбата са само неподеляемите недвижими имоти.
Движимите вещи в тях са различни и те са си Ваша собственост, явно не са съсобствени.
Можете да си ги изнесете по всяко време, дори е желателно.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот dimist » 27 Май 2024, 16:57

Да , за съжаление, след като не сте могли да заплатите адвокатски хонорар, не е имало и какво да предложите като уравняване на дяловете при споразумение. Но помислете върху възможността да участвате на публичната продан, все пак имате дял в тази съсобственост. Ако вече сте си намерил работа,и можете да вземете заем, може да имате шансове, особено ако се провали първата продан, и цената падне.
dimist
Потребител

Назад към Имотни казуси