начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

"Вдовишка пенсия" ама на обратно.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

"Вдовишка пенсия" ама на обратно.

Мнениеот mantaray » 07 Апр 2024, 13:10

Със съпругата ми сме пенсионери, като нейната пенсия е по-висока от моята. За зла беда тя почина, а чувам, че % съотношение от нейната пенсия може да получава преживелия съпруг, т.е. - аз - вярно ли е и ако да, какви документи трябва да се подадат, в какъв срок и къде ? От брака си имаме двама сина и собствен апартамент - как се дели като наследство апартамента/хипотетично ? Дебитна карта с наличност на нейно име как може да се усвои и разпредели между наследствениците ? Съпругата ми почина внезапно, което е и причина за въпросите. Благодаря предварително за отговорите.
mantaray
Младши потребител

Re: "Вдовишка пенсия" ама на обратно.

Мнениеот berto » 07 Апр 2024, 16:12

Здравейте!

Наследството се приема, като отидете в районния съд, в който живеете (сте регистрирани с постоянен адрес) и се впише в една книга. Там ще Ви обяснят. Наследството се дели поравно между вас и двете ви деца, т.е. по 1/3. Ако има тежести в наследството и те са повече от активите, разумно е да се откажете. А що се отнася до пенсията, отидете до централния офис на НОИ във вашия град и говорете със служителите на института. Ако правилно чета Кодекса за социално осигуряване, трябва да взимате 30% от пенсията на съпругата си - чл. 84 /КСО.
berto
Потребител

Мнениеот gergana12 » 07 Апр 2024, 17:11

Съболезнования за съпругата ви.

Не ми е известно за приемане на наследство в районен съд, само за отказ от наследство. Но сигурно за това има и по-компетентни във форума.
За жилището отивате с двамата сина в общината в местни данъци и такси, като носите и удостоверение за наследници от съответната община. По същия начин тримата и в банката.
Със същото удостоверение отивате и в НОИ за вдовишката надбавка.
gergana12
Младши потребител

Мнениеот tomov2 » 07 Апр 2024, 18:12

Категорично имате право на вдовишката добавка. За най-сигурно какви документи да носите-се обадете на телефоните на НОИ за консултация по пенсионни въпроси , в работно време-има ги на сайта на НОИ, или питайте на място-на гишетата, където се подават документи за пенсии(нищо,че ще чакате после втори път като подавате документите).
tomov2
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 07 Апр 2024, 21:10

Здравейте!
Първо - съболезнования за загубата!

Имате право на „Добавка от пенсията на починал съпруг“!
Документите са два - удостоверение за наследници от ГРАО, но трябва да пише „да послужи пред НОИ“ и „Заявление - обр. П-4 – Заявление за отпускане на добавка по чл. 84 КСО или наследствена пенсия от починал съпруг/съпруга - пенсионер“
Добре е да подадете заявлението лично, но може и чрез пълномощник.

Потребителя berto леко се е объркал, но принципно е уцелил посоката
Чл. 84. Пенсионерът има право на добавка от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга, в размер, както следва:
1. до 31 август 2011 г. - 20 на сто;
2. от 1 септември 2011 г. - 26,5 на сто;
3. от 1 юли 2024 г. - 30 на сто.

Все още 1 юли не е минал!

По другите въпроси:
mantaray написа:От брака си имаме двама сина и собствен апартамент - как се дели като наследство апартамента/хипотетично ?

Вече са казали - по 1/3 от нейната част (50% от жилището). Изричното приемане не е необходимо - чл. 48, ал 2 от ЗН.
Чл. 49. (2) Приемане има и когато наследникът извърши действие, което несъмнено предполага неговото намерение да приеме наследството

mantaray написа:Дебитна карта с наличност на нейно име как може да се усвои и разпредели между наследствениците ?

За парите по сметката (те са там, не в картата) - отивате тримата в банката, изтегляте парите и закривате сметката.
После си ги делите както се разберете.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот mantaray » 08 Апр 2024, 09:21

Благодаря на всички озовали се на помощ в моята беда и най-искрено на вас, който изчерпателно, точно и практически посочвате вярните стъпки. Не разбрах едно : Всички наследници наследяват 1/3 т.е. - аз и двамата ми сина от 50%, които се явявят практическо наследство от починалата ми съпруга, докато останалиуте 50% са лично мои - апартамента е семейно жилище в което живяхме със съпругата ми и продължавам да живея аз ?
mantaray
Младши потребител

Мнениеот berto » 08 Апр 2024, 10:00

Здравейте отново, mantaray!

Имотът се разделя по следния начин - 1/2 си остава за вас и вие и двете Ви деца наследявате по 1/3 от останалите 50%, т.е. в крайна сметка имаме 4/6 за вас и по 1/6 за всяко от децата Ви.
berto
Потребител

Назад към Семейни казуси