начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Английска Шофьорска книжка-трябва ли да я сменям с българска

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Английска Шофьорска книжка-трябва ли да я сменям с българска

Мнениеот balin » 10 Фев 2022, 14:08

Здравейте, имам английска шофьорска книжка и от 1 година съм в БГ , но чувам разнопосочни мнения относно това дали и кога трябва да я сменя с БГ такава. Едни казват,че ги били спирали и им правили доста проблеми , дори катаджиите искали да свалят номерата на колата , а други че няма проблем да се кара с такава книжка тъй като въпреки че Англия излезе от ЕС се прилагат правилата за член на европейското икономическо пространство и че след изтичане на преходния период , свидетелствата ще бъдат признавани като издадени от държава, която е договаряща страна по Конвенцията за движение по пътищата от 1968г. Кое е вярно и трябва ли да бързам да сменям книжката си с БГ , тъй като след половин година отново ще ходя в Англия и там ще ми трябва ?! Благодаря
balin
Младши потребител

Re: Английска Шофьорска книжка-трябва ли да я сменям с бълга

Мнениеот kosharevski » 10 Фев 2022, 17:45

Мнението, както на "едни", така и на "други" е интересно само дотолкова, доколкото може да Ви насочи в търсенето. За общуване с органите на КАТ е добре да използвате само и единствено нормативни основания. В тази връзка - да, след брекзит хипотезата на чл.151а от ЗДП за СУМПС от държавите, членуващи в ЕС вече не може да се използва. Но можете да се позовете на:
ЗДП написа:Чл. 161. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено в друга държава, е валидно на територията на Република България за категорията, за която е издадено, в следните случаи:
1. държавата, в която е издадено, е договаряща страна по Конвенцията за движението по пътищата и свидетелството отговаря на изискванията на приложение № 6 към конвенцията;

Във връзка с това, вижте и следния линк:
https://treaties.un.org/doc/Publication ... 18-Eng.pdf
kosharevski
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 10 Фев 2022, 18:50

Мненията са чисто субективни - отразяват единствено персоналните познания, по конкретен казус!

Самото излизане на ЮК от ЕС (Brexit) няма нищо общо с въпроса!
Всичко е регулирано в Женевската конвенция за движение по пътищата от 1949 г., Виенската конвенция за движение по пътищата от 1968 г. и Споразумението между страните по Северноатлантическия договор относно статута на техните въоръжени сили.

Така, че - някакъв служител на пътя, да тълкува разпоредби ... тъпо!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот balin » 11 Фев 2022, 16:16

Не можах да разбера от двата отговора - мога ли да шофирам с английска книжка в БГ без да съм в нарушение и да ми правят проблеми катаджиите или не ? Също така има ли законен срок в който трябва да я подменя ,ако съм повече време в България ?
balin
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 11 Фев 2022, 22:44

balin написа:Не можах да разбера от двата отговора - мога ли да шофирам с английска книжка в БГ без да съм в нарушение и да ми правят проблеми катаджиите или не ? Също така има ли законен срок в който трябва да я подменя ,ако съм повече време в България ?

Да - можете да шофирате докато е валиден документа! Аз шофирам вече 5,5 години - остават ми още 3.
За срок - има минимум 6 месеца, да сте живял в България - за да ви я сменят.

Не се бъркайте с текста
Чл. 162. (1) Българските граждани могат да управляват моторни превозни средства на територията на Република България с чуждестранно национално свидетелство, когато то не е издадено от държава - членка на Европейския съюз, или от друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или от Конфедерация Швейцария в срок до 3 месеца от датата на влизането им в страната.

guest1
Активен потребител

Мнениеот doondie » 13 Фев 2022, 02:38

Според този сайт зависи къде живееш през по-голямата част от годината. Дори това да се отнася само за европейски книжки в Англия и въпреки цитирания чл. 161 от ЗДвП, за да си спестиш главоболия заради ниския капацитет на българските пътни полицаи, можеш да си смениш книжката за българска, а след това обратно за английска, след като отидеш в Англия. Другият вариант е да се надяваш, че няма да ти се наложи. Така ще си спестиш и малко средства. Ако извършиш нарушение, за което е предвидено отнемане на контролни точки, КАТ може принудително да ти я смени така или иначе. В крайна сметка зависи къде каква книжка ще ти е по-полезна. Затова сам си прецени дали да го правиш.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот guest1 » 13 Фев 2022, 12:38

doondie написа:Според този сайт зависи къде живееш през по-голямата част от годината. Дори това да се отнася само за европейски книжки в Англия и въпреки цитирания чл. 161 от ЗДвП, за да си спестиш главоболия заради ниския капацитет на българските пътни полицаи, можеш да си смениш книжката за българска, а след това обратно за английска, след като отидеш в Англия. Другият вариант е да се надяваш, че няма да ти се наложи. Така ще си спестиш и малко средства. Ако извършиш нарушение, за което е предвидено отнемане на контролни точки, КАТ може принудително да ти я смени така или иначе. В крайна сметка зависи къде каква книжка ще ти е по-полезна. Затова сам си прецени дали да го правиш.

Преди да цитираш сайта - прочете ли го?
UK photocard driving licences will continue to be valid while driving in the EU, Iceland, Liechtenstein, Norway and Switzerland.
Those with a paper driving licence only, or a licence issued in Gibraltar, Guernsey, Jersey or the Isle of Man, may need to purchase an International Driving Permit (IDP) to drive in some EU countries and Norway.

Основната разлика е - дали СУМПС е издадено в ЮК или в някоя „задморска територия“. Другото е свързано със застраховки.
Колкото до тези периодични подмени - „БГ - ЮК - БГ - ...“ - има изисквания за периоди на уседналост - 6 месеца. Не може - „Вчера влязох в България, днес ми подменете книжката!“ Връщат ви още от вратата.

За „ниския капацитет на българските пътни полицаи“ също не си прав. Контактувал съм с няколко „редови“ и с няколко офицера - всички бяха „в час“.
Само не забравяйте - когато СУМПС не е българско, да си носите и лична карта! Иначе глобата е гарантирана.

guest1
Активен потребител

Мнениеот doondie » 14 Фев 2022, 19:48

guest1 написа:Преди да цитираш сайта - прочете ли го?
Не си позволявам да цитирам материали, без да съм ги прочел. :idea:
Those who live in an EU country – or in Iceland, Liechtenstein, Norway or Switzerland – and are currently using a UK driving licence, will have to exchange it for a local one. The deadline for doing so depends on the country in which they live.
Bulgaria

You can exchange your licence without having to take a test. Consider doing this as soon as possible. If you hold a licence from the Isle of Man, you may need to take a test.
С други думи, англичаните съветват да си смениш английската книжка възможно по-скоро, след като се преместиш в страна от ЕС.

guest1 написа:Колкото до тези периодични подмени - „БГ - ЮК - БГ - ...“ - има изисквания за периоди на уседналост - 6 месеца. Не може - „Вчера влязох в България, днес ми подменете книжката!“ Връщат ви още от вратата.
Не смятам, че на някого в КАТ му пука от колко време някой български гражданин е в страната. Аз лично шофирах 4 години с английска книжка (2017-2021), като дори ми вмениха нарушение, за което е предвидено отнемане на контролни точни, още през 2017 г.

guest1 написа:За „ниския капацитет на българските пътни полицаи“ също не си прав. Контактувал съм с няколко „редови“ и с няколко офицера - всички бяха „в час“.
Е, аз пък имам негативно впечатление както от лъжещи полицаи на пътя, така и от началника им, който скри доказателства. Неслучайно го казвам. Да лъжеш пред съдия, за да накажат някого за измислено нарушение, а после пред прокурор да кажеш, че "си се объркал", за да ти се размине, за мен не е израз нито на почтеност, нито на компетентност.
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот balin » 15 Фев 2022, 20:15

guest1 написа:Не смятам, че на някого в КАТ му пука от колко време някой български гражданин е в страната. Аз лично шофирах 4 години с английска книжка (2017-2021), като дори ми вмениха нарушение, за което е предвидено отнемане на контролни точни, още през 2017 г.

А защо я смени с БГ през 2021 г. ?
balin
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 15 Фев 2022, 20:37

balin написа:
guest1 написа:Не смятам, че на някого в КАТ му пука от колко време някой български гражданин е в страната. Аз лично шофирах 4 години с английска книжка (2017-2021), като дори ми вмениха нарушение, за което е предвидено отнемане на контролни точни, още през 2017 г.

А защо я смени с БГ през 2021 г. ?

Цитирате грешно!
doondie написа:Аз лично шофирах 4 години с английска книжка (2017-2021), като дори ми вмениха нарушение, за което е предвидено отнемане на контролни точни, още през 2017 г.

Моето СУМПС все още е британско (не - английско)!

guest1
Активен потребител

Мнениеот doondie » 15 Фев 2022, 21:20

balin написа:А защо я смени с БГ през 2021 г. ?
Поради изтекла валидност. Нямаше как да я подновя от тук.
Аватар
doondie
Потребител

Назад към Общи дискусии