начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

постоянен/настоящ адрес

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

постоянен/настоящ адрес

Мнениеот monnixx » 03 Дек 2020, 15:47

Мъчи ме следния въпрос: Как се разбира и доказва, че даден човек не живее на постоянен адрес, на който е регистриран?
monnixx
Младши потребител

Re: постоянен/настоящ адрес

Мнениеот jhoro » 03 Дек 2020, 23:25

monnixx написа:Мъчи ме следния въпрос: Как се разбира и доказва, че даден човек не живее на постоянен адрес, на който е регистриран?

Здравейте!
И ... каква е целта на „упражнението“?
Чл. 93. Постоянен адрес е адресът в населеното място, което лицето избира да бъде вписано в регистъра на населението.
(2) Постоянният адрес е винаги на територията на Република България.
(3) Всяко лице може да има само един постоянен адрес.
(4) Български граждани, живеещи в чужбина, които не са вписани в регистъра на населението и не могат да посочат постоянен адрес в Република България, се вписват служебно в регистъра на населението от район "Средец" на гр. София.
(5) Постоянният адрес на гражданите е адрес за кореспонденция с органите на държавната власт и органите на местното самоуправление.
(6) (Постоянният адрес на гражданите служи за упражняване или ползване на права или услуги в случаите, определени в закон или друг нормативен акт.
(7) Постоянният адрес може да съвпада с настоящия адрес.
Чл. 94. Настоящ адрес е адресът, на който лицето живее.
(2) Всяко лице има само един настоящ адрес.
(3) Настоящият адрес на българските граждани, на които мястото на живеене е в чужбина, се отразява в регистъра на населението само с името на държавата, в която живеят.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 04 Дек 2020, 02:50

Пак ли ти се изживяваш като вещ в правните въпроси бе, форумен трол - Жоро?!
Уважаеми monnixx, юзърът Жоро опитва да троли и посрамва форума, но не му обръщайте внимание! Вероятно е с някакви свои си личностни проблеми…?
Ти Жоро, прочете ли въпросът, а?!!? Или просто за да тролиш цитираш законови норми, нямащи конкретно общо с поставения конкретен въпрос!!!
Уважаеми monnixx, така зададен въпросът изисква доста обширен поглед… Но в общи линии доказването става посредством свидетели, призовкари, които не са могли да връчат документи, а в по особени случаи и със съдействие на доставчици – ток, вода и комунални услуги.
В случай, че дадете насоки за интересът си да поставите такъв въпрос, може би и бихте получил по-прецизен отговор, който да се доближи до Вашите очаквания…?

пп. Жоро, кое не разбра от това, че когато пишеш небивалици ще те следвам като сянка тук в „Лекса”?
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот monnixx » 07 Дек 2020, 22:19

За jhoro както и да е, ясно е че целта му не е да бъде полезен.
Става въпрос за приятелката ми, която от няколко години не живее на постоянния си адрес, а при мен. Няма регистрация на настоящ адрес и до колкото знам, това е административно нарушение. Точно по този повод се зачудих, при какви обстоятелства може да се констатира това нарушение и каква би била глобата.
monnixx
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 07 Дек 2020, 23:18

monnixx написа:За jhoro както и да е, ясно е че целта му не е да бъде полезен.
Става въпрос за приятелката ми, която от няколко години не живее на постоянния си адрес, а при мен. Няма регистрация на настоящ адрес и до колкото знам, това е административно нарушение. Точно по този повод се зачудих, при какви обстоятелства може да се констатира това нарушение и каква би била глобата.

Не разбирам от какво си вадите такива изводи???
И кое не разбрахте от цитата - в предния ми пост:
Чл. 93. Постоянен адрес е адресът в населеното място, което лицето избира да бъде вписано в регистъра на населението.

Задавате въпрос - отговарям Ви с мнение ...

Аз лично притежавам 3 жилища. Постоянния ми адрес е в едното, а живея предимно в другото. Няма никакво нарушение и никой не може да ми каже - къде ще живея!
Приятелката Ви си има регистриран настоящ адрес - не се е пререгистрирала на Вашия!

Пп. Ако повече Ви харесва, да се водите по акъла на разни учили-недоучили пишман студенти - това си е Ваш избор!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот kpts_ » 08 Дек 2020, 22:34

Кое е сложното приятелката Ви да смени настоящия си адрес?
Глобата е от 50 до 300 лева.
kpts_
Потребител

Мнениеот monnixx » 08 Дек 2020, 22:39

jhoro написа:
monnixx написа:За jhoro както и да е, ясно е че целта му не е да бъде полезен.

Не разбирам от какво си вадите такива изводи???
И кое не разбрахте от цитата - в предния ми пост:

Задавате въпрос - отговарям Ви с мнение ...

Аз лично притежавам 3 жилища. Постоянния ми адрес е в едното, а живея предимно в другото. Няма никакво нарушение и никой не може да ми каже - къде ще живея!
Приятелката Ви си има регистриран настоящ адрес - не се е пререгистрирала на Вашия!

Пп. Ако повече Ви харесва, да се водите по акъла на разни учили-недоучили пишман студенти - това си е Ваш избор!

Съжалявам, ако съм Ви обидил, може би просто не схващам начина Ви на изразяване. Та в такъв случай излиза въпроса: Кое обстоятелство точно би я задължило да смени постоянния си (и настоящ) адрес в 30 дневен срок?
monnixx
Младши потребител

Мнениеот monnixx » 08 Дек 2020, 22:41

kpts_ написа:Кое е сложното приятелката Ви да смени настоящия си адрес?

Никой не казва, че е сложно :)
monnixx
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 08 Дек 2020, 22:46

monnixx написа:Съжалявам, ако съм Ви обидил, може би просто не схващам начина Ви на изразяване. Та в такъв случай излиза въпроса: Кое обстоятелство точно би я задължило да смени постоянния си (и настоящ) адрес в 30 дневен срок?

Изобщо не съм се обидил. Едно мнение не може да ме обиди.
Говорейки за срок, запитайте се - „Откога се брой?“
Постоянния адрес се променя само при екстрени обстоятелства. Например - вече нямате нищо общо с текущия. Продадено жилище и преместване на друг адрес.
По-рано казах - за 50+ години постоянния (и настоящия) ми адрес е един и същ, а през повечето време НЕ ЖИВЕЯ реално там. Но имам постоянен достъп до това жилище.

Всеки може да живее там, където го търпят, и никой не може да докаже - кога е дошъл и кога ще си тръгне!
kpts_ написа:Кое е сложното приятелката Ви да смени настоящия си адрес?

Това да не е преди 89-а година? При отиване за 14 дни (на почивка) да се попълва „адресна карта“?
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот kpts_ » 08 Дек 2020, 22:57

Жорка, законът е ясен.
Има и достатъчно способи за доказване.
Една смяна на настоящия адрес решава цялата тема и предметът и изчезва.
kpts_
Потребител

Мнениеот jhoro » 08 Дек 2020, 23:12

kpts_ написа:Жорка, законът е ясен.
Има и достатъчно способи за доказване.
Една смяна на настоящия адрес решава цялата тема и предметът и изчезва.

Теоретично си прав, но ... ако за всяка смяна на местоживеене, си сменях „настоящ адрес“ - накрая щях да се регистрирам в РПУ!
Едно време имаше домоуправители, домова книга и прочие. Сега ... какво има?
Закона (в случая) буквално си е „врата у пОле“!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Назад към Административно право