начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

ЗМДВИП И СРОК (ПЕРЕМПЦИЯ) ПО ИД

ЗМДВИП И СРОК (ПЕРЕМПЦИЯ) ПО ИД

Мнениеот nikodim77 » 03 Юни 2020, 21:41

Здравейте,
Питането ми е поради това, че не мога да си дам отговор на въпросът, който ме вълнува. Е, или поне не съм сигурен в аргументите си по отговорите, между които се колебая.
Та: Изпълнително дело с последно валидно изп. действие на 10. 05. 2018 г. респективно следва същото ИД да бъде перемирано на 10. 05. 2020 г. Е да ама, ЗМДВИП удължи разните му там процесуални и т.н. срокове.
Въпросът е: Кога следва да настъпи перемпция по хипотетичното ИД, което описах по-горе? :roll:
nikodim77
Активен потребител

Re: ЗМДВИП И СРОК (ПЕРЕМПЦИЯ) ПО ИД

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Юни 2020, 00:56

Пролонгация - но преклузивните срокове - не съм сигурен точно. Давностните - как и да е, би трябвало всичко да е във "фризер". Нормално спиране на срокове, аз не виждам неяснота - просто мериш и замерваш мораториума и след това наново.

Срокът ти тече от края на мораториума с нови дни - не е изтекъл по време на мораториума, а е замръзнал.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот nikodim77 » 04 Юни 2020, 02:24

Благодаря за включването на Г-н. ivan_lawyer! :D
Принципно да, общоприето е да бъде така – срокът е спрян („замръзнал”).
Но питането ми е мотивирано от аналитичен прочит над текста от ЗМДВИП: „процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства
А аз не съм наясно, срокът за осъществяване (поискване) на валидно изпълнително действие какъв е, преклузивен – процесуален? :roll:
Освен това в чл. 4 от закона е вметнато следното: „Удължават се с един месец от отмяната на извънредното положение: ...свързани с упражняване на права или изпълнение на задължения на частноправни субекти;
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 05 Юни 2020, 10:12

nikodim77 написа:А аз не съм наясно, срокът за осъществяване (поискване) на валидно изпълнително действие какъв е, преклузивен – процесуален? :roll:

Срокът по чл. 433, ал. 1, т. 8 ГПК е процесуален и преклузивен. Той няма пряко материалноправно действие и не е давностен, рекламационен или инструктивен.
Има косвено материалноправно действие, доколкото с изтичането му се прекратява изпълнителното производство и отпадане на процесуалното правоотношение с обратна сила, с изключение на запорите и възбраните по отношение на имуществата, продадени в хода на изпълнителното производство, по отношение на което вдигането има действие занапред (чл. 433, ал. 4 ГПК). При отпадане с обратна сила на запорите и възбраните може да се приеме, че давността не е прекъсвана (чл. 116, б. "в" ЗЗД). Но това е само индиректно, косвено следствие от изтичане на срока на премепцията, което не променя неговия процесуален характер.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство