начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

ЖСК и съпружеска имуществена общност

Казуси за недвижими имоти

ЖСК и съпружеска имуществена общност

Мнениеот vasil_fx » 29 Авг 2019, 16:20

Здравейте, преди сключването на брак съпруга се включва в ЖСК, сградата е изградена и са приети окончателните цени на имотите. Съпруга прави всички вноски към ЖСК-то преди сключването на брак. След сключването на брак решава да се снабди с нотариален акт за имота. Според вас този имот съпружеска имуществена общност ли ще бъде или ще е лична собственост на съпруга? Единият нотариус ми казва, че ще издаде констативен нот. акт на двамата съпрузи, а другия че ще го издаде само на съпруга включил се в ЖСК-то и направил вноските преди брака.
vasil_fx
Младши потребител

Re: ЖСК и съпружеска имуществена общност

Мнениеот jhoro » 29 Авг 2019, 18:17

Давам ви конкретен пример:
Преди много години (преди да сключа брак) родителите ми се включиха в ЖСК. По-късно, но преди брака ми, бях добавен като съкооператор. При завършването на кооперацията (вече бях семеен) в нотариалния акт бягме вписани аз и родителите ми, с по една трета.
След време родителите ми ни прехвърлиха с дарение още една трета - съответно по една шеста от двамата.
В момента аз притежавам 1/2, а съпругата ми и родителите ми - по 1/6 част от жилището.
Така че на въпроса
vasil_fx написа:Според вас този имот съпружеска имуществена общност ли ще бъде или ще е лична собственост на съпруга?

Лично имущество
Чл. 22.
(1) Вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил.
Преобразуване на лично имущество
Чл. 23.
(1) Лични са вещните права, придобити по време на брака изцяло с лично имущество.
jhoro
Активен потребител

Re: ЖСК и съпружеска имуществена общност

Мнениеот jennapena » 31 Окт 2019, 10:48

jhoro написа:Давам ви конкретен пример:
Преди много години (преди да сключа брак) родителите ми се включиха в ЖСК. По-късно, но преди брака ми, бях добавен като съкооператор. При завършването на кооперацията (вече бях семеен) в нотариалния акт бягме вписани аз и родителите ми, с по една трета.
След време родителите ми ни прехвърлиха с дарение още една трета - съответно по една шеста от двамата.
В момента аз притежавам 1/2, а съпругата ми и родителите ми - по 1/6 част от жилището.
Така че на въпроса run 3
vasil_fx написа:Според вас този имот съпружеска имуществена общност ли ще бъде или ще е лична собственост на съпруга?

Лично имущество
Чл. 22.
(1) Вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил.
Преобразуване на лично имущество
Чл. 23.
(1) Лични са вещните права, придобити по време на брака изцяло с лично имущество.

благодаря за отговорите!
jennapena
Нов потребител

Назад към Имотни казуси