начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Придобиване на недвижим имот по наследство

Казуси за недвижими имоти

Придобиване на недвижим имот по наследство

Мнениеот gerityy » 14 Ное 2018, 12:45

Здравейте! Казусът е много объркан и затова реших да пиша тук. Става въпрос за имот, който се води на баба ми и двамата й сина - мооят баща и чичо ми. Те двамата имат по две деца /аз, брат ми и двете ми братовчедки/ Към днешна дата и тримата са починали. декларации за унаследяване на дялове след смъртта на чичо ми и баща ми не са подавани, защото по права линия ние техните деца, наследяваме това, което имат те като дял. Преди години майка ми и баща ми купуват апартамент на чичо ми, т.е. дават му парите в кеш, като уговорката е този да остане за нас, но по ред причини не се стига да прехвърляне на апартамента и де факто сега апартаментът се води на четири. След 2 месеца се навършват 6 месеца от смъртта на баба ми и трябва да се прехвърлят дяловете на наследниците. Удостоверение за наследници не съм изкарала. Тук идва моето питане. В удостоверение вписвам мен, брат ми и братовчедките ми, предполагам. Те ще бъдат ли уведомени по някакъв начин за това прехвърляне? Трябва ли да минавам през нотариус? Държа да подчертая, че дялът на чичо ми не е плащан от 2014 насам, та трябва ли да покрия и тези разходи преди да подам тази декларация?
gerityy
Нов потребител

Re: Придобиване на недвижим имот по наследство

Мнениеот vili_spasova » 14 Ное 2018, 18:00

gerityy написа:Казусът е много объркан - Не е объркан, даже е много лесен

Декларации за унаследяване на дялове след смъртта на чичо ми и баща ми не са подавани - А трябва да подадете, съгласно ЗМДТ и то в 6 месечен срок от смъртта на наследодателите защото по права линия ние техните деца, наследяваме това, което имат те като дял - това е чудесно, но данъчните не го знаят

Преди години майка ми и баща ми купуват апартамент на чичо ми, т.е. дават му парите в кеш, като уговорката е този да остане за нас, но по ред причини не се стига да прехвърляне на апартамента и де факто сега апартаментът се води на четири - кой апартамент и на какво четири - ябълки ли, круши ли

След 2 месеца се навършват 6 месеца от смъртта на баба ми и трябва да се прехвърлят дяловете на наследниците. Удостоверение за наследници не съм изкарала. - А трябва и за данъчните ще ви трябва и за сделката пред нотариус и то на всички наследници

Тук идва моето питане. В удостоверение вписвам мен, брат ми и братовчедките ми, предполагам. - [b]Кое удостоверение имате предвид? - На бабата, на бащата или чичото? Дайте да разграничим действащите лица и въобще, от ГРАО си знаят работата, ще напишат всичко както трябва[/b]

Те ще бъдат ли уведомени по някакъв начин за това прехвърляне? - Сделката няма как да стане без братчедите, ако историята е както я разказвате и никой няма да ходи да ги уведомява, вие трябва да свършите тая работа с уведомяванетото

Трябва ли да минавам през нотариус? - Задължително, съгл. чл. 18 от ЗЗД.

Държа да подчертая, че дялът на чичо ми не е плащан от 2014 насам, та трябва ли да покрия и тези разходи преди да подам тази декларация? - Кой дял имате предвид? Може би МДТ? Ако данъците за имота не са плащани, трябва да ги платите преди сделката, защото иначе ще лъснат задължения в удостоверението.

Ако наистина става дума за придобиване на имот не се скъпете и посетете нотариус или адвокат в района на имота /под ръчица с каквито документи имате/. Така ще спестите време и нерви /а най-вероятно и пари/. Повечето нотариуси не взимат такса за консултация при положение, че сделката е при тях.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Назад към Имотни казуси