начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Сделка с имот за който не е изплатена цялата сума

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сделка с имот за който не е изплатена цялата сума

Мнениеот estela_r » 04 Авг 2018, 21:42

Здравейте,искам да попитам за следния казус: Преди дни сключих сделка за покупко-продажба на апартамент,за който нямах цялата сума и изплатих 50 % от сумата която искаше продавача при изповядване на сделката а за другите 50 % включихме клауза в нотариалният акт че ще бъдат изплатени в срок до 8 месеца.В акта пише че след подписването му аз влизам във владение на имота.Въпросът ми е следния - въпреки че има клауза и не е изплатена цялата сума мога ли преди да съм изплатила другата част от сумата да продавам имота/дарявам?
estela_r
Младши потребител

Re: Сделка с имот за който не е изплатена цялата сума

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Авг 2018, 06:59

Разбира се, можете.

Юристите го наричаме това "транслативен ефект", тоест - прехвърлително действие, манципация, абе с две думи прехвърляне на вещта. Веднъж изразена волята на продавача, тя не може да се върне наобратно. Нали няма в нотариалният акт нещо уловка за забавено продажбено действие - щом няма нищо е сигурно и е точно така, както казвам.

Въпросът е, че много юристи - например нотариуси и други консултанти са доста меко казано неграмотни, както ще се уверите и ще почнат едни въртели и едни усуквания и едни попипвания и едни почесвания и охкания и ахкания.
Ма това е друга тема.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Покупко-продажба