начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

ПИ със съществуваща сграда в общо УПИ

Казуси за недвижими имоти

ПИ със съществуваща сграда в общо УПИ

Мнениеот latinchef » 07 Юни 2018, 10:10

Здравейте,

Мой клиент придобива наследствено ПИ 449кв.м в общо УПИ. В неговият ПИ съществува стара жилищна еднофамилна сграда 87кв.м, която е дефинирана в границите на парцела по кадастрална карта със собствен номер. Сградата има ток и вода, но е за бутане. Въпросите ми са следните:

- Вариант ли е да се бутне сградата и да се издигне наново, 1/1 на същото петно като най-безболезнена възможност използвайки основите на същата?
- Какви са рисковете при желание да се построи съвсен нова сграда на ново петно в рамките на ПИ при положение, че съседите и съсобственици на УПИ не са много благосклонни към този собственик

Собственикът (мой клиент) всъщност желае да продаде парцела, но в качеството си на консултант по недвижими имоти не съм се сблъсквал до момента с подобен казус. :shock: Съответно не бих пуснал този имот в обръщение, докато не съм наясно с възможностите на този ПИ и какво изобщо предлагам като възможности.

Много благодаря!

Поздрави
latinchef
Нов потребител

Re: ПИ със съществуваща сграда в общо УПИ

Мнениеот teogeo » 10 Юни 2018, 20:49

latinchef написа:Здравейте,

Мой клиент придобива наследствено ПИ 449кв.м в общо УПИ. В неговият ПИ съществува стара жилищна еднофамилна сграда 87кв.м, която е дефинирана в границите на парцела по кадастрална карта със собствен номер. Сградата има ток и вода, но е за бутане. Въпросите ми са следните:

- Вариант ли е да се бутне сградата и да се издигне наново, 1/1 на същото петно като най-безболезнена възможност използвайки основите на същата?
- Какви са рисковете при желание да се построи съвсен нова сграда на ново петно в рамките на ПИ при положение, че съседите и съсобственици на УПИ не са много благосклонни към този собственик

Собственикът (мой клиент) всъщност желае да продаде парцела, но в качеството си на консултант по недвижими имоти не съм се сблъсквал до момента с подобен казус. :shock: Съответно не бих пуснал този имот в обръщение, докато не съм наясно с възможностите на този ПИ и какво изобщо предлагам като възможности.

Много благодаря!

Поздрави

Като начало проблеми със съседите не би трябвало да имате. Тяхното съгласие не Ви е нужно освен в някоя от хипотезите по чл. 131 от ЗУТ (1. ако променяте предназначанието на имота - от жилищно в обслужващо или примерно... от ниско в средно, 2. ако не строите на регулационната линия с тях - на калкан нова сграда, т.е. ако старата е била така - няма нужда от ново разрешение...).
За останалите неща - много зависи от ПУП-а, дали другите съсобственици вече са реализирали и те такова строителство в имота и т.н. и т.н.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Назад към Имотни казуси