начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Погсяване на право на ползване- чл.59, ал.3

Казуси за недвижими имоти

Погсяване на право на ползване- чл.59, ал.3

Мнениеот albena111 » 28 Май 2018, 16:27

Здравейте, имам следния казус и ще се радвам да ми кажете мнение.
Собственик съм на имот (апартамент) ,в който пребивавам от 7 години.
Апартамента е с право на позлване от моите родители и е придобит от мен чрез даренеие през 2005. Родителите се развеждат през 2011 година. От тогава аз живея сама в този апартамент.
Нито баща ми, нито майка ми не е упражнявал правото си на позлване от повече от 5 години. Въпросът ми е може ли баща ми да реши да ме изгони от този апартамент при полжение, че не живее тук от повече от 5 години, няма негови вещи, сметките съм ги плащала аз, застрховката за апартамента също, неговите данаци както и на майка ми за ползването на апартамента са заплащани от мен. На апаратмента е правен малък ремонт от мен самата, но има все още мебели останали от родителите ми.
Нека се има предвид, че скандали е нямало, нито желани някой да се връща в този апаратмент. И двамата родители живетя в други къщи с нови семейства. Питам чисто инфромативно дали има възможност правото му на позлване да се е погасило по чл. 59 от ЗС? Отделно, какво ще стане ако не плащам техните данаци за позлване на апартамента?
Благодаря.
albena111
Нов потребител

Re: Погсяване на право на ползване- чл.59, ал.3

Мнениеот katerinakuch » 29 Май 2018, 00:00

Правото на ползване се погасява, ако не се упражнява в продължение на пет години. А иначе баща Ви не може да Ви изгони от апартамента при никакви обстоятелства. По отношение на техните данъци, хубаво е да ги подсетите да си ги плащат.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот albena111 » 29 Май 2018, 14:33

katerinakuch написа:Правото на ползване се погасява, ако не се упражнява в продължение на пет години. А иначе баща Ви не може да Ви изгони от апартамента при никакви обстоятелства. По отношение на техните данъци, хубаво е да ги подсетите да си ги плащат.

Значи, даже по НА, ако правото на ползване е "безвъзмезно и пожизнено", то се погасява, ако не е упражнявано от 5 години?
albena111
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 29 Май 2018, 14:53

albena111 написа:Значи, даже по НА, ако правото на ползване е "безвъзмезно и пожизнено", то се погасява, ако не е упражнявано от 5 години?

Да :!:
води се дело - съда да се произнесе че е погасено, решението се вписва и готово чист имот :arrow:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Назад към Имотни казуси