начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Ремонт на наследствен имот

Казуси за недвижими имоти

Ремонт на наследствен имот

Мнениеот vihra7 » 26 Сеп 2017, 23:11

Преди 2 години с брат ми наследихме имот – селска къща с двор. Имотът от години се нуждаеше от ремонт (препокриване, измазване, ВиК, боядисване и т.н.). Докато изгледам родителите си, аз в продължение на 8 години едностранно поемах всички разходи и с личен труд извършвах ремонтите. Досега съм вложила над 16 000 за материали, без да смятам труда. Имам фактури и касови бележки за може би 2/3 от закупените материали, други са закупувани от частни лица. За труда естествено нямам документи. Почти възстанових стопанските постройки и лятната кужня. Насадих 1,5 дк овошки ( 1 дк са на отделен от двора парцел), между които има и ценни колекционерски видове. Остана кирпичената къща, а тя се нуждае от капитален ремонт. Брат ми не иска да се включва с нищо, 5 лева не е дал, една цигла не е дошъл да подаде. Не иска и да му наплатя неговата част. Изглежда ситуацията го устройва – аз увеличавам цената на имота, а той сякаш се надява, че ако един ден продаваме, ще вземе 50 процента от по-голяма сума. Аз по принцип не искам да продавам, искам да съхраня имота. Какво ще ме посъветвате? И ако все пак той се съгласи да му наплатя, как може да се приспадне стойността на направените подобрения?
vihra7
Нов потребител

Re: Ремонт на наследствен имот

Мнениеот barakuda » 27 Сеп 2017, 17:57

Дело за делба. И това "наплатя" страшно ме дразни, не знам защо, никъде по дебелите и тънките книги го няма, а във форума току се появи, даже адвокати го използват.
barakuda
Потребител

Мнениеот stanis53 » 27 Сеп 2017, 18:08

Тук май си задаваме риторични въпроси, на които никой не се натиска да отговори. Вашият случай е малко различен от моя (отдолу), но тъй като съм преживял доста, ще ви посъветвам: спрете да влагате повече средства и заведете дело за делба, към което приложете всички фактури, които имате. Предполагам, че имате и свидетели. Дано при делбата ви признаят нещо от разходите. Вие сте правили подобрения на чужд имот. Има само два начина - доброволна делба, или чрез съд.
stanis53
Нов потребител

Мнениеот stanis53 » 27 Сеп 2017, 18:10

Упс, извинявам се, писали сме едновременно . А наплатя е нещо като входирам.
stanis53
Нов потребител

Мнениеот boxko » 28 Сеп 2017, 10:43

И за двамата има законоустановени начини, за да излезете от ситуация. Казусите са ви много комплексни за форумно разрешение.
boxko
Потребител

Мнениеот jhoro » 28 Сеп 2017, 17:29

Само набързо - правете разлика между ремонтите, които сте правили преди приемане на наследството (подобрения на чужд имот) и след (подобрения на съсобствен).
jhoro
Активен потребител

Мнениеот vihra7 » 29 Сеп 2017, 22:14

Благодаря на всички отговорили. А каква е процедурата? Има ли начин направените подобрения да бъдат остойностени с данъчна оценка? Иначе за труда, който съм положила, няма как да представя документ. А съм препокрила към 150 кв.м., измазвала съм си стените сама, боядисвала съм и т.н.
vihra7
Нов потребител

Мнениеот vihra7 » 29 Сеп 2017, 22:16

Досега не съм имала допир със съдебната система и не ми са ясни процедурите.
vihra7
Нов потребител

Мнениеот emomarina » 15 Яну 2018, 03:34

Предлагам ви страхотни идеи, и достъпни цени за обзавеждане на дома и офиса - http://designcorner.bg
emomarina
Нов потребител

Назад към Имотни казуси