начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

може ли да оспори дарен съпружески етаж

Казуси за недвижими имоти

Re: може ли да оспори дарен съпружески етаж

Мнениеот i_ca » 21 Фев 2005, 13:35

Само още едно нещо да поясните, ако може!
Семейството живяло ли е в дарения етаж и сделката за дарение, кога е извършена - докато семейството (вкл. и съпругът) е живяло там или след настъпилата фактическа раздяла, а смятам не е без значение и това на каква възраст е била дъщерята - непълнолетна ли е била?
Както излагате фактите относно вложените средства за посторяването на етажа би следвало, че е лична собственост на съпругата в хипотезата на чл. 20 ал.1 от СК, но трябва де се обори и презумпцията на чл. 19 ал.3 вр. ал.1 от СК.
Ако нотариусът си е "вързал гащите" при изповядване на дарението смятам, че една бъдеща продажба на имота от дъщерята на трето лице, ще бъде стабилна. Само да се уредят и отношенията въ връзка съ запазеното право на ползване - имаше такова, нали!
i_ca

Мнениеот nkunev » 21 Фев 2005, 17:41

Ами аз лично смятам, че нищо няма да стане с покупко-продажбата ако тя бъде извършено преди евентуалното искане за обяваване нищожността на сделката от която продавачката черпи правата си. Силата на присъдено нещо /на евентуалното решение по отношение нищожността/ не би могла да се разпростре и върху третото лице - купувача, ако той е придобил правата си преди завеждането на иска. И за да не е съвсем голословно - Живко Сталев БГПП изд.2004, стр.374...
nkunev
Младши потребител

Мнениеот kб.. » 21 Фев 2005, 20:20

през последните 10год. в къщата са живели само майката с дъщерята, в момента дъщерята е 29г.Но сега след развода бащата има претенции за 1/2 ид.ч., изведнъж реши ,че иска да се връща да живее в жилището, което доброволно е напуснал преди 10г..В съд.решение бащата има право да ползува една стая. Но тъй като в момента отношенията между майката и дъщерята от една страна и бащата от друга страна са се влошили , дъщерята иска да продаде етажа на 3-то лице. И аз споделям мнението на nkunev, че при евентуална продажба третото лице -купувач, който ще бъде добросъвестен, не би трябвало да се засегне от СПН при оспорване на дарението,А бащата ще има право на 1/2 от сумата получена при покупко-продажбата, т.е. ако е по дан. оценка дъщерята ще плати сума, която напълно я удовлетворява. Но дали е така? Вие как милсите? Благодаря .
kб..

Мнениеот Az i to от провинцията » 22 Фев 2005, 01:22

лично аз мисля, че това са гадости..
Az i to от провинцията

Предишна

Назад към Имотни казуси