начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Разноски на свидетел

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разноски на свидетел

Мнениеот milley » 07 Яну 2016, 15:16

Честита Нова година!
Получих призовка да се явя като свидетел - таксиметров шофьор обжалва актове на ДАИ. Заседанието е в друг град. В призовката ми пише, че мога да поискам да ми бъдат възстановени направените разноски. Това аз трябва да кажа на заседанието. Освен пътните разноски, полага ли се и още нещо - тъй като аз работя и ще си взема един ден отпуск по чл. 157. (1) т. 4. Ще представя автобусните билети. Но относно отпуска за явяване като свидетел - трябва ли да нося някакви документи? Благодаря!
milley
Младши потребител

Re: Разноски на свидетел

Мнениеот Pause » 08 Яну 2016, 16:57

Носете със себе си оригинала - заповедта за разрешаване на ползавне, на отпуска по чл.157,ал.1т.4 от КТ и едно копие от нея ,ако работите и искате да ви се заплати възнаграждение.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот milley » 11 Яну 2016, 14:42

Благодаря Ви! Успешен ден!
milley
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 12 Яну 2016, 23:41

За да се получи възнаграждение за пропуснат работен ден трябва да се ползва именно отпуск за явяване пред съд като свидетел - този отпуск не е платен от работодателя, а се заплаща по съответния процесуален ред. По наказателни дела се поема от бюджета на съда и след това се присъжда при осъдителна присъда или остава за сметка на държавата /която в случая е съда/. Същото е и при административно наказателни дела /чл. 84 от ЗАНН, вр. чл. 187-190 от НПК/. По граждански и административни дела сумите се плащат от депозитите, които страните са внесли за призоваване на свидетели. Нямам идея как съда определя това възнаграждение - би следвало да има документ напр. за часовата или дневната ставка от трудовото възнаграждение при съответния работодател.
Ако обаче е ползван обикновен платен годишен отпуск, няма основание освен плащането от работодателя, да се иска още една компенсация за същия работен ден като пропуснато възнаграждение, защото ще стане два пъти за едно и също нещо.
iva_sh
Потребител

Мнениеот Pause » 13 Яну 2016, 10:19

iva_sh написа:Ако обаче е ползван обикновен платен годишен отпуск, няма основание освен плащането от работодателя, да се иска още една компенсация за същия работен ден като пропуснато възнаграждение, защото ще стане два пъти за едно и също нещо.

чл.175,ал.1 и 2 от КТ и чл.405,ал.1 от ЗСВ.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот milley » 19 Яну 2016, 14:28

В четвъртък е заседанието, ще нося заповед за отпуск чл. 157, ал. 1, т. 4. После ще споделя тук как е минало.
milley
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 20 Яну 2016, 00:22

iva_sh написа:По граждански и административни дела сумите се плащат от депозитите, които страните са внесли за призоваване на свидетели. Нямам идея как съда определя това възнаграждение - би следвало да има документ напр. за часовата или дневната ставка от трудовото възнаграждение при съответния работодател.

По ГД внасям 30лв. депозит- 20 за свидетеля и 10 за призоваването, ако не ме лъже паметта по АД са ме задължавали от 20 до 30лв. да внасям ( мисля няма единомислие по този въпрос). До сега не съм имала проблем, респективно никой не е претендирал повече ( явяването обикновено трае минути, респективно би могъл да се върне на раб. си място, но тук очевидно проблем се явява и разстоянието...).
Правилото е, че следва да носи документ ( служебна бележка, примерно), издаден от работодателя за последно месечно възнаграждение ( изчислението е идентично с изплащане на обезщетение за неползван отпуск при прекратяване на ТПО), респективно трудов договор. Това по принцип, де... така щото по НАХД ( нямам против пеналистите, но опитай на наказателен съдия да обясняваш гражданско правни норми... :) ) до сега не съм слушала О- " да се изплати от бюджета на съда" ( или искането се оставя без уважение, просто с мълчание или се отпочва витиевато- съда няма пари, разбирате, че средствата са ограничени и прочее... ).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот milley » 22 Яну 2016, 15:01

След края на заседанието поисках да ми се платят разноските - носех касов бон за заредено гориво и заповед за отпуск по чл. 157, ал. 1, т.4. Съдията ме прати със секретарката при касиерката - там представих документите. Имаха книжка за разходни норми, изчислиха ми разхода на колата, по цената на горивото + 10 лв. дневни пари. Т.е. плащат пътни и дневни пари. Веднага ми ги изплатиха на касата на съда.
milley
Младши потребител

Назад към Административно право