начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Как да си взема задържаната вещ?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да си взема задържаната вещ?

Мнениеот lili115 » 14 Юли 2015, 00:30

Здравейте!
Имах съставен акт и издадено наказателно постановление за административно нарушение, което обжалвах и спечелих и вече решението е с влязло в законна сила. При съставянето на акта ми взеха вещ която е описана в протокол.
Проблема, е че сега не ми връщат веща. Мотат ме и ми говорят небивалици. Наказателното постановление е отпаднало изцяло, a те ми говорят, че съда не е казал, че веща трябва да ми се върне. Или, че са подали искане за възобновяване на административното производството и до произнасяне на съответната индтитуция молбата ми не може да бъде удоелетворена. Не ми дават никаква информация за това искане, като номер или каквото и да е друго като правна обосновка за действията си по отказа.
Решението е влязло в законна сила края на януари тази година. Писменото искане го подадох веднага след седмица някъде, като ми отговориха писменно след седмица, че са подали искане за възобновяване, това, че съда не е казал за връщането по телефона. Не съм получавал никакви писменни известия от тогава.
Въпроса ми е жалба ли да подавам жалба против тях или искане за изпълнителен лист да ми върнат веща?

Благодаря предварително!
lili115
Потребител

Re: Как да си взема задърната вещ?

Мнениеот Pause » 15 Юли 2015, 19:18

Иск по чл.108 ЗС , ако сте собственик на вещта и вещта не е задържана с протокол за изземване или приемо-предавателен протокол или на друго основание да е задържана срещу произвола на институцията.Това със съда не е казал да се върне вещта са мазни приказки.
Аватар
Pause
Активен потребител

Re: Как да си взема задържаната вещ?

Мнениеот lili115 » 16 Юли 2015, 13:33

Веща е описана в протокол за доброволно предаване съставен при написване на акта.

И друго което обмислям е заедно с иска за връщане на веща да поискам парично обезщетение за претърпени вреди от неправомерните им действия.

Колко е държавната такса за сумата както и дали има други държавни такси? Ако има и искане за обезщетение, пак ли иск по чл.108 ЗС?
lili115
Потребител

Re: Как да си взема задържаната вещ?

Мнениеот Pause » 16 Юли 2015, 16:49

Съгласно чл.72,ал.1 от ГПК за предявените с една молба кумулативно съединени искове се събира държавна такса по всеки иск. За иск по чл.108 ЗС ДТ е 4% от цената на вещта ,и обективно съединения иск по чл.73,ал.1 ЗС ДТ се заплаща в размер на 4% от търсената сума т.е. се дължат две пропорционални такси . Това е примерно написано ,консултирайте се с адвокат ,за да може евентуално да изпълните разпорежданията на съда при нередовност на претенцията и съдействие за нейното обосноваване.
Неможе един акт на доброволно предаване да ,надхвърли целта за който е издаден делото да е приключило с влязло в сила решение,а акта да продължи да действа извън рамките на производството уточнихме,че е приключил своето действие. Възобновяването на производството е отделен извънреден способ са контрол.
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Административно право