начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Своеволия на директори на училища и регионални инспектори

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Своеволия на директори на училища и регионални инспектори

Мнениеот ivan_mirchev » 16 Юни 2015, 11:18

Здравейте,

От известно време проучвам нормативната уредба на образователната система, но така и не мога да открия въпросите на някои отговори. Поради, което ще съм благодарен за всяка помощ или насочване.
Проблемът, е че директор на училище, в което учи дъщеря ми / с майката сме разделени, тя живее при нея/ извинява неправомерно отсъствия. Детето не ходи на училище с месеци.
Миналата година изисиках медицинските бележки от личният лекар. Последната е препоръчвала за по 2-3 дена домашно лечение. На практика няма правно основание за извинените отсъствия . А за тази година са над 80. В тази връзка подадох жалба до регионалният инспекторат по образование. Въпреки писмените доказателства, които представих, от които става ясно, че отсъствията са извинени в нарушение на закона - инспектората ми отвърна, че не е налице нарушение. Което е абсурдно.
В Закона за Просветата и в Правлника за прилагането му на практика липсват административнонаказателни разпоредби свързани с неизпълнения на задължения от страна на учители и директори, а в Устройственият правилник на Инспектората липсват процедури за това как можеш да се жалваш от самите тях. Или поне аз не открих такива.
Аз съм от ромски произход, но страшно много държа дъщеря ми да уча. За жалост системата изобщо не ми помага. Напротив. За тази година дъщеря ми има седем двойки. Та конкретните ми въпроси са:

1. Как мога да потърся отговорност, или по -точна по кой закон, на директора на училището, който си затваря очите ?
2. По коя нормативна уредба мога да се жалвам от Инспектората?

Ще бъда благодарен на всички, които ме насочат или постнат някой линк.
Благодаря предварително!
ivan_mirchev
Младши потребител

Re: Своеволия на директори на училища и регионални инспектор

Мнениеот sunrise » 16 Юни 2015, 16:42

А вариант първо да оспорите бележките от лекарката. Те се явяват официален свидетелстващ документ, все пак. И по какви причини толкова е "боледувала" дъщеря Ви?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ivan_mirchev » 16 Юни 2015, 21:36

Всъщност личната лекарка няма вина. В медицинските бележки е препоръчвала не повече от 2-3 дни домашно лечение, обикновено от настинки или грип, нищо сериозно. Затова твърдя, че от училището на своя глава извиняват отсъствията в грубо нарушение на закона. Порових в Интернет и установих, че това е практика, за да се избегнат санкции срещу родителите/глоби и спиране на детски при 5 неизвинени отсъствия/, но това е в ущърб на детето ми. Благодарение на тяхното помагачество дъщеря ми има 7 двойки и като цяло изобщо няма мотивация да учи. Вместо да санкционират родителите, които не пускат децата си на училище, училището им помага! Това е жестоко! И най вече в пряко нарушение на закона!
ivan_mirchev
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 17 Юни 2015, 00:01

Нещо не виждам .. липса на правни основания.
Не виждам и нарушения на закона, като изключим тълкуването от Ваша страна на случката.
Отиваш при лекаря, казваш, че имаш болки в мускулите, очите и всичко те боли, че снощи си имал температура, или пък, например, че от снощи имаш разстройство, и един път си повърнал и ти се вие свят ... и получаваш болничен (в случая бележка), още повече, че става въпрос за непълнолетен пациент, ученик. Лекарят е длъжен да му даде почивка и да го изведе от училищната среда. Класният ръководител, при наличие на медицински документ няма как да не извини отсъствията.
На родителските срещи родителите се запознават с отсъствията на децата, а при желание, могат да посещават училището и да си правят справка за отсъствията колкото пъти искат.
Вие изведнъж ли разбрахте за тези 80 отсъствия? Това са в същност 10-12 дни отсъствие (не знам в кой клас е). А това, че с месеци не е ходила ... майката къде е в тази схема? Тя не върши ли нередни неща? ... да не го нарека престъпно нехайство ...
Относно двойките. Следва да сте наясно, че времето, в което почти всичко научавахме в училище, в резултат на преподаването, безвъзвратно отмина. Без самоподготовка в домашни условия детето няма как да изкара повече от 3, при това в най-добрия случай, при условие, че докато е в училището седи и попива и не мисли за нищо друго и не се занимава с щуротии. Колко време учи детето в къщи? По 3 часа дневно? По 4 часа? М?

Според мен сте калпави родители. В комбинация с калпавото ни средно образование, резултатите са плачевни. И? Нарушаване на закона. Айде бе, и ... училището, учителите, директорът, другите деца .. всички те са виновни... (Съгласен съм, че има и нередности, които майката и детето ползват)
Но!
Далеч не училището Ви е проблемът, според мен. Хващайте се в ръце, и, с майка Й се разбирайте, и си оправяйте разхайтеното дете. Иначе няма да стане.
А аз, лично, уроци не давам. Сори.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот bobi9 » 17 Юни 2015, 10:15

Въпреки,че с майката сте разведени /разделени/,Вашите родителски права и задължения са същите,като нейните. Колкото тя,толкова и Вие имате задължение да упражнявате контрол над детето,без значение,че не живеете с него. Поради това се стегнете и не пишете жалби до инспекторати,а вземете нещата в свои ръце и водете детето на училище. Ако трябва,скарайте му се,помагайте му с уроците и т.н.Интересувайте се от оценките,затегнете контрола и пр. Говорете с майка му и учителите. Всичко това е трябвало да направите,преди жалбите. Дори и да не извиняват отсъствията,ако детето не ходи на училище какво? Просто ще отпадне... подхода Ви е грешен...
bobi9
Потребител

Мнениеот ivan_mirchev » 17 Юни 2015, 11:39

Здравейте,

Благодаря на коментиралите, но мисля, че не се изразих както трябва или не сте ме разбрали. 2-3 дни от личният лекар НЕ ПРАВЯТ 80 отсъствия. Това първо. Основанията за извиняване на отсъствията са посочени в закона - в моят случай НЯМА ТАКИВА. Майката просто е решила, че не желае да пуска детето на училище и толкоз. Една от задълженията на класният ръководител, вменено им от Правилник за прилагана не Закона за просветата, е да следи за посещенията на ученика в клас. За да премине следващият етап на образование ученика има един общообразователен мининимум, който задължитено трябва да е овладял под формата на знания. Ако не беше абсурдният текст, че до 4 клас децата преминават от един клас в друг дори да имат обща оценка 2 - дъщеря ми сега щеше да повтаря. През следващата учебна година ще бъде трети клас.
Не исках да засягам тази тема, но очевидно няма как да мина без да го направя. Споменах, че съм от ромски произход. Проблемът е пословичен и всеизвестен. Ромите масово не пускат децата си на училище. А защо? Ами защото не им пука дали децата им ще учат или не. Защото образованието за тях не е ценност и никога не е било/ с малки изключения/.
Какво прави учителят/ директора в такива случаи?
Могат да налагат глоби, а при 5 неизвинени отъствия социалните имат право да спират детски! Вместо това учителите предпочитат да извиняват отсъствия, за да не влизат в конфликт с нехайните родители, и го правят НЕПРАВОМЕРНО. При условие, че личният лекар е извинил детето за 2-3 дни, а детето не посещава училището с МЕСЕЦИ , аз питам на какво основание са извинени отсъствията? Отговорът е - няма такива! И защо вместо да санкционират родителите, те извиняват неправомерно отсъствията като по този начин вършат мечешка услуга на децата ? Не мисля, че това е просто някакво си мое тълкувание на закона, поеже проблемът е изветен на МОН и е споменат в един от отчетите на Инспектората. Това е нарушение на закона. Рестрикции обаче в образователата норматива наредба липсват. Едва ли не учителите и директорите са някакви свещени крави! Отговорност може да им се търси обаче по Закон за държавният служител.
Колкото до майката - тя е типична представителка на ромския етнос. Едно време не можех да я накарам да пусне детето на детска градина. Ако не натискам, детето няма да ходи изобщо на училище. Поради тази причина смятам да заведа дело за родителски права. Едва ли за един месец през лятото и някоя друга събота и неделя мога да направя много. През по голямата част от годината детето е при нея. Дотогава питам ЗАЩО училището и изобщо образователната система ПОМАГА на такива престъпни родители, които не пускат децата си на училище?
Докато образователната система им помага, вместо да ги санкционира, ромска интеграция няма да има! Виждам с очите си каква става и се плаша.
Аз искам дъщеря ми да учи, тя изобщо не е тъпа, и ще потърся отговорност както от майката, така и от хората, които и помагат. А за жалост това са учители и директори.
Дано само успея да се преборя.
ivan_mirchev
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 17 Юни 2015, 12:36

Естествено, че детето Ви не е тъпо. Ромските деца не са по-глупави, просто са занемарени деца. Проблемът е, че директорът няма сметка да неизвинява отсъствията, защото дъщеря Ви следва да бъде изключена, а оттам и да загуби парите, които държавата плаща за нея.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 17 Юни 2015, 20:35

ivan_mirchev написа:... Ако не натискам, детето няма да ходи изобщо на училище. Поради тази причина смятам да заведа дело за родителски права. Едва ли за един месец през лятото и някоя друга събота и неделя мога да направя много. ...

Това е баш отговорът! (Според мен)
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ivan_mirchev » 25 Юни 2015, 16:36

Не мисля, че това е баш отговорът. Ако съда реши поради някаква причина, че дъщеря ми трябва да остане при майка си, остават институциите, които би трябвало да защитават правата и интересите на детето. А на първо място това е образователната система. Тя е тази, която би трябвало да защитава правото на детето на образование и да уведомява органите, които имат правомощия да налагат санкции, когато родителят не осигурява присъствие на детето в училище. Или поне така е според Закон за народната просвета. Проблемът с отъствията е тясно свързан с отпадането на деца от училище. Той е ясно формулиран в стратегическите документи на МОН, както и в отчетите на РИО. Вместо обаче да сигнализират учители и директори масово предпочитат да извиняват отсъствията/ понеже таван няма/, а попаднах и на друго явление. Някои предтавители на съсловието предпочитат изобщо да не ги регистрират. Т.е закона не се изпълнява, а предпочитат да се заобикаля.
Защо питам аз?
Мисля си, че по някакъв начин е свързано с броя на учениците и с делегираните бюджети, но още не съм стигнал дотам.
А децата, за които никой от родителите не се интересува дали ходят на училище?
Това, което вършат спрямо тях е престъпление.
МОН не прилага санкции. МОН им сътрудничи.
ivan_mirchev
Младши потребител

Назад към Административно право