начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Разрешено Българско гражданство, но с голям проблем

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Разрешено Българско гражданство, но с голям проблем

Мнениеот vitasik » 07 Май 2014, 18:38

Добър ден

Искам да се допитам за съвет - може някой да има познания на тънкости тук.

Дошъл съм на 12 години тук заедно с майка ми и по-малката ми сестра през 2000-на година. От 2004-та имаме постоянно. Майка ми е омъжена за българин. Накратко - подаохме документи за българско гражданство и получихме разрешение. Сега е време да се откажеме от украинско, но аз и сестра ми имаме голяяяям проблем:

по реда на украинските закони вътрешния паспорт (еквивалент на лична карта) се взима на възраст 16 годишна възраст. Когато навърших годините поради факта че съм регистриран и в укр. посолство с постоянен адрес в БГ отидох в посолството в София. Там ми казаха че поради липса на адресна регистрация в украина аз не мога да имам такъв паспорт, тъй като е само за вътрешна употреба. Сега за да се откажа от Укр. гражданство трябва да предам вътрешния паспорт, който никога не съм имал. След многократни спорове разбрах че без паспорта няма да стане. Не се вади от посолството въобще, само я в Украйна. Отивам там, отивам в паспортното - питат адрес, като казах БГ ме изгониха с думите само по адресна регистрация в украина. Намерих роднини кдето да се регистрирам докато управя документи - в регистрацията- "Дай си паспорта"........... Не могат да ме регистрират на адрес без паспорта (поради факта че съм бая над 16годишна възраст сега). Та кърга е абсолутно затворен, да взема паспорт ми трябва адресна регистрация, а за да имам регистрация трябва да имам паспорта......

Въпрос - има ли някакъв друг начин да декларирам че се отказвам от украинското гражданство пред българските власти. С голямо удоволствие ще си нарежа международния паспорт пред който и да е само и само да приключи сагата.
vitasik
Нов потребител

Re: Разрешено Българско гражданство, но с голям проблем

Мнениеот eurolinker » 08 Май 2014, 15:15

vitasik написа:Сега е време да се откажеме от украинско
Според вас - защо сега е времето, съгласно кой закон и защо
пред българските власти
?
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот vitasik » 08 Май 2014, 17:45

С това разрешение за българско гражданство само ми разрешават да стана гражданин на България. За да получа самото гражданство ми трябва това разрешение + редица други бележки + удостоверение от украина че съм се отказал от украинското. Дефакто аз пред българските власти трябва да докажа че съм се отказал от украинското гражданство преди да получа българско
vitasik
Нов потребител

Мнениеот eurolinker » 08 Май 2014, 20:48

Съгласно кой БГ закон трябва да се откажете от украинското гражданство, за да получите българско?
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот vitasik » 08 Май 2014, 22:22

Съгласно самото разрешение за българско грайданство.

Цитирам:
"На основание чл. 12, т.6 от закона за българското гражданство, във връзка с чл. 4, ал. 12 от Наредба номер 1 от 19 февруари 1999г. за прилагане на глава пета от закона за българското гражданство, следва да представите в тригодишен срок след получаване на настоящото съобщение, документ от съответните чуждестранни органи за това, че сте се освободил от досегашното си гражданство."
vitasik
Нов потребител

Мнениеот nikol52100 » 09 Май 2014, 11:51

А защо ще искате да Ви издадат паспорт само, за да го върнете после?
Доколкото разбрах, в Украйна Ви искат да върнете паспорта, за да Ви издадат удостоверението, че сте се отказал от укр. гражданство. Не знам как е там ситуацията, но за мен логичният път е следният: Органът, който издава украински паспорти да Ви издаде служебна бележка, че такъв(паспорт) никога не сте имал, не е бил издаван. Тази сл. бел. представяте там, където искат да връщате паспорта, за да Ви издадат заветното удостоверение за пред БГ властите. Според мен това е начинът да излезете от омагьосания кръг. Успех!
nikol52100
Потребител

Мнениеот vitasik » 09 Май 2014, 14:39

Мислен е и този вариант, но съм се убедил че не става поради редица причини:

Първо в Украйна ръка не знае какво прави крак. Посолството такива бележки не признава, а признават само каквото изрично е написано в закона.

Второ в Украина паспорт се издава по адресна регистрация. Никое паспортно няма да ми издаде такава бележка поради приказки, че не се отнасям към техния регион и ме нямат в тяхната система като жител.

Другото ми притиснение - Срокове за украина въобще не важат. Аз имах проблеми миналата година с тях. Моя международния паспорт изтече края на април 2013г., По укр. закон ми се издава паспорт в срок от 1 месец от подаване на документи. Подал съм февруари 2013г. Получих паспорта 8 декември 2013г. Нямали са бланки на паспорти...... :shock: .

Самата процедура за отказване е от порядъка на една година и половина официално. Та ако при срок по закон от 1 месец са ме влачили 10 месеца - кога ще ми издадът този документ при срок година и половина? Друг немаловажен факт - това забавяне е било при политическа стабилност там. Какво ли да се говори сега.....
vitasik
Нов потребител

Мнениеот oleg-sentia » 15 Май 2014, 09:43

този вопрос е за украински lex форум
oleg-sentia
Младши потребител

Назад към Гражданство