начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Спечелих пари в ТВ игра, трябва ли да ги декларирам в НАП?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Спечелих пари в ТВ игра, трябва ли да ги декларирам в НА

Мнениеот thebeast » 02 Фев 2014, 17:23

thebeast написа:От 30.08.2013г. - "Предаването „Сделка или не“ не е хазартна игра по смисъла на Закона за хазарта. Спечелената награда подлежи на облагане и деклариране от получателя съгласно разпоредбите на действащото законодателство и по-специално ЗДДФЛ."

може да не е хазартна игра по смисъла на Закона за хазарта, но не подлежи на облагане и деклариране съгласно чл.13, ал.1, т.21 от ЗДДФЛ
thebeast
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 02 Фев 2014, 21:37

thebeast написа:в случая и двете се определят на случаен принцип - и този който печели и размера на печалбата!!!

С това съм съгласна, макар да не разбирам последният ти пост ( някакво твое старо мнение, което не съм чела, предполагам).

neutralen написа:Такива ТВ игри са също "Биг брадър"....... и т.н.- При всички тези игри се дължи данък по ЗДДФЛ.

НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ
По повод Ваше писмено запитване, препратено по компетентност в Централно управление на Националната агенция за приходите и заведено с вх. № М-24-33-13 от 21.01.2012 г. и № 24-33-20 от 24.01.2012 г., изразявам следното становище:
В писмото е описано, че лицето ……………… е получил награда от реалити продукцията на Нова телевизия "Биг Брадър", излъчвана през 2010 г. Организаторът на формата обявява гласуване от зрителите с SMS в подкрепа на някой от участниците, за да може същият да остане да се състезава в играта. За един от участниците в гласуването е обявена награда – лек автомобил. Г-н ……… е изпратил SMS в подкрепа на един от участниците и след приключване на гласуването е изтеглен сред всички изпратили SMS–и в играта като победител и съответно е получил предметната награда. Предвид описаната фактическа обстановка, поставения въпрос е свързан с данъчното третиране на въпросната сума.
На основание чл. 13, ал. 1, т. 20 от ЗДДФЛ не са облагаеми паричните и предметните печалби, получени от участие в хазартни игри по смисъла на Закона за хазарта (ЗХ). Съгласно чл. 2, ал. 1 от ЗХ хазарт е всяка игра, в която има залог и може да се получи печалба или да се загуби залогът. От друга страна, на основание чл. 13, ал. 1, т. 21 от ЗДДФЛ, паричните и предметните печалби, получени от участие в игри, различни от тези по чл. 13, ал. 1, т. 20, при които печалбата се определя на случаен принцип, също попадат в обхвата на необлагаемите доходи. Иначе казано, за да е освободена от облагане, печалбата следва да е определена на случаен принцип (принципът на късмета/щастието), което само по себе си предполага, че тя не е в зависимост от проявени знания и/или умения от участника/участниците в играта.
Предвид чл. 22 от Правилата за участие в жребия за спечелване на награда от гласуващите зрители на предаването "Big Brother Family"/"Биг Брадър 4" всеки участник, независимо от начина на регистрация, участва в жребия и има равни възможности да спечели награда чрез теглене на жребий. Съгласно чл. 23 от същите Правила, жребия се провежда, чрез теглене посредством компютърна програма и база данни, в която са въведени участниците от всяко едно гласуване или група гласуване, в зависимост от решението на организаторите, обявено в ефира на Нова телевизия.
Следователно, в конкретния случай тъй като спечелването на наградата не е обвързано с личностните качества на изпратилите SMS участници и се определя на случаен принцип (посредством компютърна програма), получената награда попада в обхвата на необлагаемите доходи по смисъла на чл. 13, ал. 1, т. 21 от ЗДДФЛ и съответно не подлежи на облагане с данък по реда на ЗДДФЛ.

А, за участниците в самата игра... как намери довод, че да твърдиш, че получателят на голямата награда трябва да бъде облаган по ЗДДФЛ не знам. В тези реалити формати събират "цвета на нацията" ( те там ги събират по тотално сбъркан критерий, който не е в зависимост от знанията им, а печалбата на голямата награда не е в техни ръце. Всъщност, последните две предавания доказаха обратното, но при все това изключение- всичко е въпрос на решения от трети, чевръсти с SMS, лица).

За "Сделка или не", правилата на играта са се променяли през годините, както и становищата на НАП по този въпрос ( тея са като пумпали, но фиска не бива да страда), така че до изясняване относимите факти по темата - няма как да се даде коректен отговор.
И само защото се зачетох в оскъдните актове на ВАС по този въпрос ( участници в "сделка или не" даряват благотворително спечеленото ), та оставам с убеждението, че разясненията на НАП за облагаемост няма да минат ( всъщност тези разяснения нямат никаква стойност, а често са и некоректни).

В държава с преобладаващо неграмотно население, да си знаещ и да печелиш със знанията си не е препоръчително, така щото фиска не спи :idea: . Ми, ако не съм с толкоз ЕнтЕлЕктуален багаж, а съм играла на късмет от предложените 4 отговора? ( сякаш не помните, колко от участниците в последните предавания признаваха открито, че играят на късмет).

Абе, всички най-добре да сме със закърнели мозъчни функции.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 03 Фев 2014, 00:04

Който разбрал - разбрал, който не разбрал - все тая.
По-горе написах какво представлява "томболата", при която получените парични и предметни награди не се облагат с данък. Това че в играта "Биг брадър" има и съпътстваща "томбола" е само потвърждение на написаното от мен - наградите от "томболата" не се облагат с данък, за разлика от наградите. получени от участието в същинската игра "Биг брадър"
Участниците в играта се избират от организаторите/продуцентите, докато при "томболата", лицето което получава
наградата се избира на случаен принцип, примерно с компютърна програма, от неограничен брой неизвестни лица.
Много "сложно" за да се разбере разликата :roll: :shock:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 03 Фев 2014, 03:54

Не е сложно, но доводът ти "за" облагане е несъстоятелен и не почива на никаква правна норма и логика. :)
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 03 Фев 2014, 10:29

Това не са аргументи против изложеното от мен становище.
Но понеже вие имате претенциите че знаете отговора, напишете го, за да го научим и ние другите участници във форума. Отговорете на по-простия въпрос - кои са тези игри, извън случаите по чл.13, ал.1,тт20 и 21 от ЗДДФЛ, които СЕ облагат с данък, в частност кои ТВ игри се облагат с данък :roll:
Допълвам - права си, че моето становище не е правно аргументирано, но това е съвсем умишлено. В предишните постове аз само подсказвам отговора на въпроса, като очаквам някой да се сети за какво става дума - не случайно давам пример с различни ТВ игри.
Ако Питащия беше написал в каква ТВигра е участвал, веднага щях да му дам отговор дали дължи данък или не.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 03 Фев 2014, 21:04

thebeast написа::D :D :D :D :D

Видно от якото ухилване, играта е цитираната по-горе.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот borisg » 11 Фев 2014, 18:30

Значи, става въпрос за играта Следващият моля, където задават въпрос с два възможни отговора и лично аз спечелих парите с налучкване.
Всичко беше супер случайно, така че се чувствам спечелил на случаен принцип и нямам намерение да декларирам тази награда в НАП>
http://raz.bg/ Отворете собствен електронен магазин под наем от RAZ.bg
borisg
Нов потребител

Мнениеот eurolinker » 14 Фев 2014, 11:35

Значи, става въпрос за играта Следващият моля......
Значи...Освен чисто маркетинговото описание на играта ((виж http://next.tv7.bg/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D ... l.195.html)), няма други обявени правила. Ако тълкуваме наличните, аз лично стигам пак до първоначалния си извод - данък се дължи. Нямам време да цитирам всички аргументи да стигна до този извод, затова отбелязвам първия, в началото на "Правилата на играта" и натъртвам, присветвам където трябва :wink:
Това е шоу, за което играчите се редят на опашка на сцената и един след друг взимат участие в тази динамична игра на знания. :idea:

Всичко беше супер случайно, така че се чувствам спечелил на случаен принцип и нямам намерение да декларирам тази награда в НАП.
"Супер-", "Мега-", "Турбо-" (случайно) - все тая. Чувствата са странно и понякога хубаво нещо (особено позитивните. Честит Свети Валентин И Трифон Зарезан на всички четящи настоящия пост!). В случая обаче, Борис, опасявам се, че ще в края на краищата ще ви остане чувство на горчивина, ако продължите да се осланяте на чувствата, а не на разума.
bird_of_paradise, съгласен съм с написаното, но сега като знаем коя е играта, може би все пак neutralen ще се окаже прав :mrgreen:
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот drv-tray » 19 Ное 2014, 23:35

Аз спечелих пари от тази игра, но вече 5 месеца си очаквам парите и изгледите да си ги получа всеки ден намаляват. Някой дали може да ми разясни дали мога да ги подведа под съдебна отговорност, тъй като не разполагам с документ, че ми дължат пари, но предаването беше излъчено в национален ефир. Парите трябва да ги изплати телевизията, но в нея сега се разпорежда синдик.
drv-tray
Нов потребител

Предишна

Назад към Данъчно право