начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

проблем с вентилационни тръби

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

проблем с вентилационни тръби

Мнениеот violina_cholakova » 31 Яну 2014, 10:49

Здравейте, имам проблем надявам се някой да ми даде съвет! Живея в блок в който над мен в трите апартамента са премахнати вентилационните тръби, съответно до мен не достига вентилация :( Въпроса ми е как мога да накарам съседите ми да си възстановят тези вентилационни тръби, дали по Закона за управление на етажната собственост, но при положение, че ние нямаме органи на управление , мога ли да се обърна към Кмета на общината в която живея и компетентен ли е той да накара моите съседи да си възстановят вентилационните тръби?!? Тези вентилационни тръби общи части ли са по смисъла на Закона за управление на етажната собственост или са част от строежа по смисъла на Закона за устройство на територията!? Може ли примерно кмета на основание чл. 195. от ЗУТ да накара нарушителите да си възстановят вентилацията, ако не го направят тогава към кого да се обърна?!? Какъв е реда след това?!? Благодаря Ви, предварително! :shock:
violina_cholakova
Нов потребител

Re: проблем с вентилационни тръби

Мнениеот TheOldMan » 31 Яну 2014, 12:47

Не могат да премахват вентилация или комини. Това (както и всички инисталации) са общи части и са "собственост" на цялата кооперация. Обяснете им го това на съседите и при отказ да го проумеят им обяснете че планирате да махнете тръбите за водата към тях, щото много ви пречат...
За съжаление при липса на разбиране от тяхна страна ... просто няма идея законово как да постъпите.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот todorst » 01 Фев 2014, 20:05

Това с рязането на тръбите за вода, топлофикация ит.н. си е чиста война. Но 1 : 3. Успех!
todorst
Потребител

Мнениеот lakavitsa » 01 Фев 2014, 23:28

todorst написа:Това с рязането на тръбите за вода, топлофикация ит.н. си е чиста война. Но 1 : 3. Успех!

todorst, ето малко разнообразие при нас, който не иска това или онова, например прилагане на ЗУЕС по събиране на вноски във Фонд "Ремонт, обновяване, реконструкция" ползватели/обитатели/собственици запушват сифоните в банята, тоалетна и др. подобни и пускат чешмите докато водата не тръгне надолу. По стълбището или другаде...Има и други варианти, отчаян от липсата на разбиране на останалите пристъпва към продажба на апартамента на купувач с малко по-тъмен цвят на кожата...Или започва да плаши останалите живущи, че ще извърши такава продажба. При липсата на административна регулация можем да очакваме учудващи разнообразия на въображението. 168 часа в последния си брой споменава за едно ведомство, отговорно в определен смисъл по надзора на ЕС, че е раздало над 2.4 млн. над заплатите си през последните 10 месеца...на своите чиновници, 525 души.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот todorst » 05 Фев 2014, 16:09

При наличието на елементарна техника и съоръжения не е необходимо да се запушват ...........
Има МАРКУЧ, връзва се и за по удобно след 24 часа/ полунощ/ се пуска водата по стълбите.
Сабахлем 05 часа се спира. Ама четете книжки! Има ги и на руски " КАК СДЕЛАТ САМАМУ "
todorst
Потребител

Мнениеот lakavitsa » 06 Фев 2014, 21:09

Със сигурност има един кош средства да се създават междусъседски войни, при бездействието на когото трябва. Тъжното е че не може да се прилага ЗУЕС без нарушаване на традиционните "бабешки" междусъседски ценности, при които непременно следва да не си разваляш отношенията със съседа, защото не знаеш кога може да ти потрябва...Тъжното е че при нас едва ли ще дойдат овластените за контрол по строителството с белезници, за да сложат ред, както е практика в немалко "по-бели" държави. При очевадна предстояща опасност от срутване на сградата в бъдещето, пращане по дяволите имота или просто ....неотложно еднопосочно напускане. Един ден.
lakavitsa
Потребител

Назад към Етажна собственост