ivanov_p написа:Да не говорим, че става дума за 2-3 случая годишно, от десетки хиляди престъпления.
... един сеир, който всъщност не интересува никой, предвид случайността си.
2-3 случая годишно ?!?!? Случайност ?!?!?
В кой свят живееш, не знам, вероятно си в някаква саксийка. Явно освен от гаража до офиса и обратно нямаш други разходки по улиците. Или прекалено християнски си възпитаван, онова за бузата имам предвид
А и не знам защо разглеждаш института единствено от гледна точка умъртвяване на някого. Това са доста редки случаи, единици на фона на хиляди.
В едно РУП в София, средно-
седмично има 1-2 откраднати автомобила, 4-5 разбити апартамента, 20-30 изчезнали телефончета и пРотмонца, 10-15 грабежа (като такива се регистрират 5-6, за останалите става ясно в последствие какво е било), 1-2 блудства/изнасилвания, 40-50 побоя (половината са телесни по хулигански подбуди) и 3-5 човека се оказват в Пирогов в безпомощно състояние (тези на по-късен етап отиват към грабежите и побоите). Напоследък грабежите (тези, дето не знам защо ги наричат "битови") се увеличиха двойно, даже и повече, в сравнение с преди две-три години (тук е доста характерна скритата престъпност, защото хората ги е СРАМ да се оплачат, особено мъжете). Изобщо рязко скочи всичко, съдържащо в себе си посегателство над личността.
Та, на кои от горните би повлиял един НК, съобразен с обективната ни действителност, що се отнася до неизбежна самоотбрана и крайна необходимост ? Най-вече на последните 4. Дали са 2-3 годишно ? А ? Стотици са, ежедневно, само дето пострадалите не са на тоз и онзи чеденцата, че да ги тръбят медиите. И поне половината от деянията нямаше да са това, което са, ако хората не ги беше страх.
Но!
На никого нищо не е ясно. Умишлено е оставено да е размито. Защо ли ?
Обществото ни е робско и свикнало на подчинение, а в страх живеят болшинството от хората, не престъпниците. Последните не ги е страх. НК не ги плаши, а към НПК те, както и адвокатите им, изпитват откровена любоФФ. Защо, според Вас ?
Ето за това става въпрос. Самата дума "неизбежна", задължава почтените хора да бягат и да се крият от престъпника, а не да се изправят пред него, при това с такава мотивация, че ако той мръдне, а не избяга, да удрят, докато не започне да се моли, но това не се случва под страх от наказание. Хората предпочитат да ги ограбят, около 15% от изнасилените жени (изключвам типично ромските истории) имат в себе си, или около себе си нож, спрей, огнестрелно оръжие, какво ли не друго, имали са възможност, но не са ги ползвали. Обяснението - "страх ме беше да не му стане нещо и да не отида в затвора". При около 50% от истинските грабежи положението е почти идентично - нападнаха ме и ми взеха пистолета, електрошока, палката ... Защо? От страх! Хората ги е страх да отвърнат на нападението. Законът не ги защитава, защото е размит в услуга на престъпника, не е домислен да е в полза на пострадалия.
Дори и да се изгладят нещата, ще минат години преди налаганият с десетилетия страх от наказание да бъде превъзмогнат от масовия българин, и да се измести към "ония". За да им е ясно на последните, че посегнат ли на олюпеното огледало на олюпената ми количка, което огледало струва има-няма стотина лева, няма да ги изчакам (затаил дъх на балкончето), кротко да приключат, че да отида да пищя в полицията, а ще използвам КАКВОТО СИ ПОИСКАМ, така че ТЕ да се видят в гипс за два месеца, и това да се им се затвърди като страх на тях!
Стотици са, Иванов, но няма как да ги видиш. А забравяш, че няма дребни престъпления. Хиляди годишно са непредотвратените престъпления и незаловените престъпници, именно заради неработещ точно този институт, и страх от наказание в обикновения човек. (Пък бил той полицай или не.)
И стига с тоя популизъм, че както си ходиш и си слушаш МР-3 - ки на телефончето, куките ще те видят и ще ти сложат прангите ...
Тук, и къде ли не, можем да си чешем езиците колкото си искаме, ей така, приказка да става.
И гласуването не оправя работите. Прекалено се услаждат някои неща, за да разчитаме някой от горе да ни оправи държавата ...