- Дата и час: 22 Ное 2024, 18:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Акт за без гражданска отговорност - отнета книжка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Акт за без гражданска отговорност - отнета книжка
Здравейте, бях си пропуснала вноската по гражданската ми отговорност и ми написаха акт август 2012 го. След 1 месец отидох в КАТ и си взех НП и се оказа че е 400 лв глобата, но не я платих защото нямах финансовата възможност и така си и остана. Преди месец ми написаха акт за невключени фарове и днес като отидох в КАТ да взема постановлението, на гишето служителката ми взе книжката и каза, че докато не си платя глобата по гражданската отговорност - 400лв нямало да си получа книжката. Въпроса ми е вярно ли е, че за акт за гражданска отговорност се отнема книжката и има ли право по този начин да ми я вземат, какво мога да направя? Моля Ви за помощ, благодаря Ви предварително.
- grajdanka_
- Нов потребител
Re: Акт за без гражданска отговорност - отнета книжка
Никой ли не може да ми помогне?
- grajdanka_
- Нов потребител
Според мен ,е възможно да се приложи ПАМ въпреки ,че не са длъжни понеже се прилага диспозицията на Чл.171 т.1 буква (д от ЗДВП до заплащане дължимата сума. Но контрола , за законосъобразността при нарушаване на материалният закон е по административен ред и/или пред административен съд.
-
Pause - Активен потребител
Налага се принудителна мярка - временно отнемане на СУМПС по чл. 171, т.1 "е" от ЗДвП на водач, който управлява моторно превозно средство без застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите - до предоставяне на сключена валидна застраховка. Спира се от движение МПС на собственик, който няма задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, до сключването й - на основание чл. 171, т.2, "в" от ЗДвП. Ако вече сте представили полица, действието на съответните мерки е прекратено. Само че когато СУМПС е било отнето, нормата на чл. 159, ал. 2 от ЗДвП забранява връщането му докато не бъдат платени глобите. Не се казва кои точно глоби се има предвид. Вариантите са два - или само по ЗДвП или всички глоби, които се водят на отчет в Пътна полиция. Въпрос на тълкуване, за съжаление.
- iva_sh
- Потребител
Благодаря ви за отговорите, аз направих нова гражданска още тогава, но служителката на гишето изобщо не ме попита дали имам направена или не. Изобщо има ли право тя да ми вземе книжката при положение, че тя не е полицай, без да ми даде никакъв документ че ми взима книжката, не ми представя документ в който пише, че трябва да ми се отнеме, бихте ли ми го обеснили това нещо. Възможно ли е всичко това, или е просто своеволие с цел да се рекетират хората ?
- grajdanka_
- Нов потребител
ама и вие като ощипана мома Глоба имате ли - да Тая глоба трябва да се събере все пак. Ако това наричате рекетиране значи да - рекетират Висвоеволие с цел да се рекетират хората
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
В темата се коментира дали е законно да ми се вземе книжката по този начин, а не дали трябва да платя - това го решавам аз дали ще им платя.
- grajdanka_
- Нов потребител
Тук пише, че отнемането става със заповед - Чл. 172. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Принудителните административни мерки по чл. 171, т. 1, 2, 4, т. 5, буква "а" и т. 6 се прилагат с мотивирана заповед от ръководителите на службите за контрол по този закон съобразно тяхната компетентност или от оправомощени от тях длъжностни лица. Не би ли следвало аз тази заповед да я получа или да я подпиша?
- grajdanka_
- Нов потребител
Кажете какво пише в НП (първото), само глоба ли ви е наложена, какво точно стана в кат - отидохте, взеха ви книжката, не ви дадоха дори едно листче и така остана. така ли?
- bludniq_sin
- Потребител
НАРЕДБА № I-157 ОТ 1 ОКТОМВРИ 2002 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВО ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, ОТЧЕТА НА ВОДАЧИТЕ И ТЯХНАТА ДИСЦИПЛИНА
чл. 20 казва, че
По натам се казва, че:
И след това
Ето по този начин би следвало да са ви иззели книжката. Дали са спазили точно процедурата не знам. Все някакъв документ трябва да съществува за отнетата книжка.
И естествено
чл. 20 казва, че
Отнемане на свидетелства за управление на МПС се извършва въз основа на:
1. влезли в сила наказателни постановления, решения или присъди, с които е наложено наказание "лишаване от право да се управлява МПС";
2. (изм. - ДВ, бр. 18 от 2013 г., в сила от 22.02.2013 г.) заповед за прилагане на принудителна административна мярка;
3. (нова - ДВ, бр. 18 от 2013 г., в сила от 22.02.2013 г.) съставен акт за установяване на административното нарушение, в изрично предвидените от ЗДвП случаи.
По натам се казва, че:
Когато свидетелството за управление на МПС не е отнето със съставянето на акта за установяване на административното нарушение, датата, месецът и годината на отнемане на свидетелството за управление, както и неговият номер се отбелязват върху документа по чл. 20, т. 1 или 2 (въпросната запвоед), послужил за отнемането.
И след това
В зависимост от основанието за отнемането му свидетелството за управление се връща след:
2. отпадане на основанието по чл. 171, т. 1, букви "а", "г", "д" или "е" (като си платите) от ЗДвП;
Ето по този начин би следвало да са ви иззели книжката. Дали са спазили точно процедурата не знам. Все някакъв документ трябва да съществува за отнетата книжка.
И естествено
си е ваше право. Пишете като ви върнат книжката без да сте си платили - ще е ценен съвет за всички шофьори ако споделите как сте успяла да се преборите с каттова го решавам аз дали ще им платя.
- bludniq_sin
- Потребител
Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:
1. временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач:
.....
д) (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) който управлява моторно превозно средство в нарушение на разпоредбата на чл. 157, ал. 8 - до заплащане на дължимата глоба;
.....
"Quis custodiet ipsos custodes?"
- kuzdov
- Потребител
Днес успях да си взема книжката без да плащам нищо, само че с големи връзки.. Казаха ми, че в системата им имало заповед да ми се отнеме свидетелството за управление и за това служителката на гишето си била позволила да ми вземе книжката. Обесниха ми, още че тя няма право по този начин да ми я вземе но.. Малко по-нагоре iva_sh написа "Ако вече сте представили полица, действието на съответните мерки е прекратено." Да разбирам ли от това нещо, че ако отида с представена полица, за сключена гражданска отговорност заповедта ще се отмени и ще остане само глобата ?
- grajdanka_
- Нов потребител
След като има заповед не виждам как няма право да я вземе. Вероятно е била длъжна да ви представи заповедта, но това е друг въпрос. И още веднъж демонстрираме защо в мвр има ниска събираемост и висока корумпираност И това си го разказваме в юридически форум - чууудничко
- bludniq_sin
- Потребител
В такава държава живеем, за съжаление нямаме право да си избираме къде да се родим.. а ще получа ли отговор на въпроса за написаното от Ива ?
- grajdanka_
- Нов потребител
Точен отговор е възможен ако се знаят всички документи от досието на водача. Ако Ви е била издадена ПАМ по чл. 171, т. 1, "е" от ЗДвП - тя ще действа до представяне на валидна полица. За мен е странно защо са ви върнали СУМПС при наличие на неплатени глоби - така и не разбрах дали те са по ЗДвП или само по КЗ. Ако имате неплатени глоби по НП по ЗДвП и те не са погасени по давност, то ако ви хванат да управлявате, има голяма вероятност да се снабдите с нова заповед по чл. 171, т.1 "д" от ЗдвП - временно лишаване от право да се управлява МПС до заплащане на глобите. Нещо такова.
- iva_sh
- Потребител
iva_sh написа:има голяма вероятност да се снабдите с нова заповед по чл. 171, т.1 "д" от ЗдвП
Е, това няма да стане. Така мисля. Гражданката сама заяви, че е ползвала корабни въжета ( о, чудеса- все пак живеем си у нас) и притежава СУМПС и КТ, ерго нормата е неприложима ( тя всъщност касае друга хипотеза, не неплащане на установено задължение).
п.п. не знам, струва ми се, че в такива хипотези има нещо по-съществено в НК, по отношение "съдействащия" за връщането им. Там по служба и прочее.
п.п.п. Не знам и не разбирам мотивацията ви да помагате на всеки нарушител, който откровено ви използва.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Обсъждането на правни норми не е точно помощ - всеки сам си носи кръста, ако реши въпреки това да нарушава правилата и да бъде в очакване на поредната среща с контролните органи на пътя, с ясното съзнание че не си е платил глобите и може да остане без СУМПС. Сигурно не е приятно да имаш такова едно вътрешно очакване цели 5 години, колкото е давността по ДОПК заради 50 или 100 лева глоба.
- iva_sh
- Потребител
Поощрителна разпоредба е за водачите без наказание, според Чл.25 ал.4 Наредба № I-157 от 2002 г.
гласящ :
1. когато няма наказания за нарушение на правилата за движение по пътищата от първоначалното придобиване на правоспособност и има стаж не по-малко от 6 години;
2. когато няма наказания за нарушение на правилата за движение по пътищата за период 6 години след влизане в сила на тази наредба.
Могат да поискат издаване на т.нар златен талон, при което могат да им се отнемат контролни точки само при „тежки алкохолни нарушения” ,описани в Чл.6 ,ал.1 т.1,2и 3 от НАРЕДБА № ІЗ-2539 ОТ 17 ДЕКЕМВРИ 2012 Г.
гласящ :
1. когато няма наказания за нарушение на правилата за движение по пътищата от първоначалното придобиване на правоспособност и има стаж не по-малко от 6 години;
2. когато няма наказания за нарушение на правилата за движение по пътищата за период 6 години след влизане в сила на тази наредба.
Могат да поискат издаване на т.нар златен талон, при което могат да им се отнемат контролни точки само при „тежки алкохолни нарушения” ,описани в Чл.6 ,ал.1 т.1,2и 3 от НАРЕДБА № ІЗ-2539 ОТ 17 ДЕКЕМВРИ 2012 Г.
-
Pause - Активен потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|