Здравейте!
Моля за тълкувание на една формулировка в чл.49(5) от ЗУЕС. Ето я и алинеята:
"(5) Когато заповедта по ал. 4 не е изпълнена в срок или е допуснато предварително изпълнение по нея, неотложният ремонт се извършва от кмета на общината или района.В тези случаи въз основа на заповедта и платежните документи за извършените разходи се издава изпълнителен лист в полза на общината или района за събиране на вземането по реда на Гражданския процесуален кодекс."
Понеже не съм юрист, аз си мисля, че има нещо нелогично в "...или е допуснато предварително изпълнение...", защото ако под това се разбира, че неотложният ремонт вече е направен, то всичко по-нататък в алинеята би се обезсмислило.
Благодаря предварително за отзивчивостта!:)
- Дата и час: 22 Ное 2024, 17:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как се тълкува чл.49(5) от ЗУЕС?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Как се тълкува чл.49(5) от ЗУЕС?
На едно друго място ми отговориха на подобен въпрос, че същата материя е засегната по-подробно и в чл.195 и 196 от ЗУТ. Та ако и някой друг надникне тук по същия въпрос, да погледне и там.
- artmen
- Младши потребител
Малко прибързано ще се опитам, въпреки че не съм юристка, да го тълкувам по следния начин. Уведомявате общината или районна администрация, като молите Оторизирано лице от/за Общината или Районната администрация да дойде на място, същото оценява щетата, примерно на покрива, извършва ремонта с помощта на организация към общината или фирма, оценява се работата с документ, платежен, фактура примерно, в която надлежно се описва извършените дейности с разбивка за цените на отделните строителни работи и сумарно. Изисква с определено уведомление, изпратено до Структурата на ЕС към сградата в режим на същата ет. собственост със срокове за заплащане. В случай на неизпълнение на Заповедното производство в определения срок се инициира Изпълнително дело, в който длъжник е Ет.С. на сградата. Съветът ми е само ориентировъчен за това какво би станало. Но...Не забравяйте последствията на "моралните закони", "закона да се разбираш с всички", които все още са в сила в повечето случаи и поставят в неизгодна позиция всеки в държавицата ни, който се превърне в бетонно-панелен дисидент...с/у нежеланието на собствениците на ЕС да свикват събрания и вземат решение за същия ремонт, по процедурите на ЗУЕС, със събиране преди това на парични вноски, и след тяхното натрупване, да предприемат този ремонт. Или трябва да попрочетете доста ЗУЕС и препратките от него към сходни помощни закони, за съжаление е така, или да си наемете адвокат за целта. Надявам се поне малко просветление да се е получило. И още нещо... прочетете сагата на Т.Бойчев от Хасково, започнала от август тази година.
- lakavitsa
- Потребител
Благодаря, lakavitsa , ще ми е от полза разяснението ти!
Да видим сега как ще го обясня на останалите така, че да го проумеят...
Да видим сега как ще го обясня на останалите така, че да го проумеят...
- artmen
- Младши потребител
Две неща може да очаквате от "останалите": едното е да не искат да го проумеят, другото е да не могат да го проумеят, както е в повечето случаи...Пригответе се.
- lakavitsa
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|